vineri, 31 august 2012

Maya's World: Liniste...

Maya's World: Liniste...: Se vede ca în ultima vreme s-a încalzit si la noi, ceea ce ne face sa ne rumenim burtile la soare, lenevim ma mult, ne plimbam mai des, ne s...

oare ?! tot de pe mail

Cum îţi dai seama că eşti român?
 
- faci mancare pentru o saptamana, pe care o arunci dupa doua zile;

- incerci sa reciclezi ambalajele de la flori, hartia/pungile de la cadouri si,
bineinteles, folia de aluminiu;

- stai langa cele mai mari doua valize din aeroport;
 
- ajungi la petreceri cu una-doua ore intarziere si ti se pare normal sa nu fii primul;

- dupa ce mergi la cineva in vizita, la plecare, mai stai o ora,doua in fata usii la povesti;

- parintii tai nu arunca niciodata nimic si daca reusesti sa arunci ceva la gunoi apare in mod misterios inapoi;
 
- iti cumperi ce nu-ti trebuie, cu gandul ca poate vreodata iti va fi de folos;
 
- ai perdele de dantela;
- ai fata de masa din macrame;

- ai covoare care acopera fiecare centimetru din casa ta;

- ai sau ai avut covoare pe pereti;
- ai covoare pana si pe balcon, iar pe gresia din bucatarie, nu;

- ai draperii macar la o usa din casa;

- mama ta recicleaza paharele de plastic, farfuriile din carton, sufertasele si pungile de la sandvisuri, spalandu-le;

- ai fata de masa din vinyl pe masa din bucatarie;

- folosesti sacosele primite la cumparaturi pe post de pungi de gunoi;

- raftul tau din bucatarie este plin de borcane de gem, varietati de recipiente de plastic si sticla, unele nefolositoare;

- parintii te striga cu diminutive, animale cand ii enervezi;

- nu poti pleca in calatorii decat daca te conduc cel putin 5 persoane la autobuz, tren sau aeroport;

- suni interurban numai dupa ora 11 PM;

- parintii te suna si te intreaba daca ai mancat, chiar daca e miezul noptii;

- parintii tai nu realizeaza ca tehnologia s-a imbunatatit si atunci cand suna in strainatate inca urla la telefon;

- ai cuverturi uzate pe canapea doar ca sa nu se murdareasca tapiseria;

- nu cunosti mai mult de jumatate din invitatii de la nunta ta;

- ai vazut pamantul din interiorul unui WC din tren, in mers;

- copilul tau poarta caciulita si 3 pulovere in septembrie desi sunt 25 de grade afara;

- porti palton din septembrie pana in mai;

- daca vezi pe cineva in pantaloni scurti in decembrie zici ca e nebun, desi sunt 20 de grade afara;

- cand ai musafiri ii intrebi daca beau ceva, si niciodata daca mananca ceva;

- ai masina de 15.000  de euro, dar stai intr-o garsoniera cu chirie;

- ai ultimul tip de smartphone, pe care il folosesti doar sa dai beep-uri pentru ca nu mai ai credit pe cartela;

- oriunde ai pleca in afara orasului cu tren, masina, avion ai la tine sandwich-uri cu salam/parizer/branza, chiar daca toata calatoria dureaza mai putin de 2 ore;
 
- obiectele tale vestimentare au firma imprimata cat mai la vedere si in culori cat mai stridente;

- cand mergi la cumparaturi la mall/hipermarket te imbraci ca la nunta;

- parchezi pe trecerea de pietoni/statia de autobuz pe motiv ca stai doar 5 minute;
 
- parchezi pe unde te taie capul si in orice pozitie, fara sa tii cont daca ceilalti mai au loc de tine;
 
- asculti toata ziua muzica dar nu ai nici macar un CD original cumparat din magazin;

- pleci o luna in afara tarii si deja uiti limba romana;

- cand mergi noaptea cu masina aprinzi si farurile de ceata;
 
- dupa ce-ai alimentat, tii masina la pompe doar de dragul de a bea o cafea;
 
- cand te depaseste cineva in trafic, tu accelerezi;

- claxonezi la semafor, chiar daca e inca rosu.. Asa preventiv;
 
- te transformi in animal instinctual cu cat bolidul e mai scump;
 
- nu strangi niciodata mizeria pe care o face cainele tau pe strada/parc si mai si razi de cei care o fac;

- mergi pe trotuar cu masina ca sa ajungi in fata coloanei care asteapta la semafor.
 
Daca, din pacate, te regasesti in randurile de mai sus, impune-ti SCHIMBAREA !    URGENT !

mintea, preluare articol primit pe mail

Cand avem o minte mai eficienta ?
Mintea umană funcţionează cel mai eficient în jurul vârstei de 50 de ani, nu în tinereţe.  Corpul şi creierul nu îmbătrânesc în acelaşi ritm. Dimpotrivă, puterea minţii creşte odată cu vârsta, arată studiile. 
Chiar este creierul condamnat la degradare?, se întreabă Barbara Strauch, jurnalist la "The New York Times" şi autoare a cărţii "Viaţa secretă a creierului adulţilor: Descoperiţi talentele surprinzătoare ale minţii de la vârsta mijlocie".
 
A descoperit că este înconjurată de oameni de vârstă similară care, deşi nu-şi puteau aminti numele restaurantului la care au mâncat sau al cărţii pe care tocmai o terminaseră de citit, puteau să coordoneze afaceri pe continente diferite, scrie Strauch în cartea ei, citată de "The Daily Mail".
Cercetătorii - sociologi, psihologi şi neurologi - au descoperit însă că, în cazul unei persoane ajunsă la vârsta a doua, creierul nu se comportă ca restul corpului. Este adevărat că memoria este afectată, la fel şi alte funcţii ale creierului legate de motricitate. Pe de altă parte, creşte abilitatea de a lua decizii corecte despre lumea din jur.
Cercetătorii au folosit rezonanţa magnetică pentru a analiza efectele îmbătrânirii şi au constatat că celulele creierului nu se împuţinează subit. Dimpotrivă, creierul se adaptează şi le permite persoanelor trecute de 50 de ani să-l folosească mult mai eficient. Astfel, dacă tinerii folosesc pe rând cele două emisfere ale creierului, persoanele în vârstă reuşesc să le utilizeze simultan. De asemenea, se îmbunătăţesc capacităţile cognitive, după cum demonstrează un studiu care a urmărit evoluţia vieţii a 6.000 de americani timp de 40 de ani.
Testele de vocabular, memorie, aritmetică, orientare spaţială, viteză de reacţie şi logică au demonstrat că oamenii cu vârste între 40 şi 60 de ani au obţinut rezultate mai bune decât cei de 20 de ani. Bărbaţii au avut cele mai bune rezultate în jurul vârstei de 50 de ani, pe când la femei, abilităţile s-au îmbunătăţit şi după vârsta de 60 de ani. Chiar şi abilităţile sociale şi capacitatea de a judeca corect oamenii şi situaţiile cresc odată cu vârsta. Partea creierului responsabilă cu emoţiile umane se micşorează mai lent decât celelalte zone.
 

Un studiu realizat de Universitatea Harvard demonstrează că oamenii trecuţi de 50 de ani iau şi cele mai bune decizii financiare. Nu în ultimul rând, studiile contrazic şi teoria conform căreia îmbătrânirea aduce după ea dezamăgire şi depresiiSe pare că, pe măsură ce îmbătrânim, reacţionăm altfel la necazuri, creierul reuşeşte să se programeze să accentueze aspectele pozitive şi să le elimine pe cele negative.
 
 
VRETI SA AVETI O MINTE CLARA SI LA BATRANETE ?
Exista metode de a va mentine creierul tanar.
Din pacate, mintea mai buna nu se poate obtine odata cu varsta, ci din contra, pierdem din ea, cu fiecare an ce trece.
Cercetatorii au aflat insa ca exista diverse metode prin care putem opri declinul mintii. Iata cateva dintre acestea:
.         Dansati. "Putine activitati stimuleaza creierul asa de bine ca dansul!", spune doctorul Daniel Amen, autorul cartii "O minte minunata la orice varsta". "Dansul necesita totul, de la coordonare si organizare, la planificare si judecata", a mai scris acesta.
Acelasi lucru este valabil si pentru artele martiale. Ambele cer pozitionarea diferitelor parti ale corpului simultan si in sincron.
.          Mergeti la fitness. Sportul creeaza celule noi intr-o zona a creierului vitala memoriei. Cercetatorii de la Universitatea Columbia au masurat volumul sangelui din creierul adultilor care merg la sala de patru ori pe saptamana, timp de patru luni si au descoperit ca toata aceasta activitate duce la producerea mai multor neuroni.
.          Mancati oua. Micul dejun ideal este un ou, potrivit medicului Larry McLeary, autorul programului "Incredere in creier". Oul contine vitamina B, care obliga celulele nervoase sa arda glucoza, cea mai importanta sursa de energie a creierului. Oul mai contine si antioxidanti, care protejeaza neuronii de stricaciuni si acizi grasi omega-3, care mentin impulsurile nervoase la ritmuri optime.
.         Mancati, de asemenea, multe fructe si legume si evitati mancarurile grase, care diminueaza abilitatea celulelor nervoase de a comunica intre ele.
.          Fiti activi. Nu deveniti lenesi, pentru ca dauneaza grav sanatatii. Implicati-va tot timpul in diverse activitati, pentru a va mentine mintea alerta.
.          Hidratati-va mintea. Un studiu al Universitatii South Florida din 2006 a aratat ca oamenii care beau trei sau mai multe pahare de suc proaspat pe saptamana aveau cu 76% mai putine sanse sa se imbolnaveasca de Alzheimer. Cantitatea mare de polyphenoli, antioxidanti gasiti in fructe, protejeaza creierul de boala.
Opt pahare de apa pe zi sunt si ele extrem de benefice pentru minte, intrucat creierul este 80% apa si daca nu este hidratat, neuronii nu pot sa functioneze corect.
.          Radeti. Luati-va o pauza de la problemele cotidiene si radeti. Cititi bancuri, uitati-va la filmulete amuzante. Chiar si anticiparea rasului scade stresul cu 39% pana la 70%! Rasul este extrem de bun si pentru inima.
.          Dormiti suficient. Somnul este important pentru o stare mentala buna. Memoria se organizeaza in creier, in timpul somnului. Un studiu al Facultatii de Medicina de la Harvard arata ca mintea aduna bucati separate de informatie si le tese impreuna in timpul somnului. Doctorii ne sfatuiesc sa dormim fix 7 ore!
.          Nu va mai uitati la TV. O ora de privit la televizor creste riscul de a capata Alzheimer cu 1,3%. Asa ca doctorii recomanda sa va relaxati la TV maxim doua ore pe zi. In schimb, ei propun sa cititi cat mai multe carti.
.          Folositi mirodenii. Atunci cand gatiti, folositi cat mai multe mirodenii la mancare. Rozmarinul, de exemplu, contine acid carnozic, care reduce riscul de atac cerebral cu 40%! Folositi cu incredere condimentele, mai ales scortisoara, sofranul, busuiocul, oregano, cimbrul si salvia.
.         Studiati o limba straina. Nu ezitati sa invatati o limba straina, pentru a evita dementa la batranete. Un studiu al Universitatii York din Toronto arata ca oamenii in varsta care vorbesc mai multe limbi straine au o minte mai clara decat ceilalti.
.         Spalati-va bine pe dinti. O gingie inflamata, sangeranda, poate sugera o problema a sanatatii. In plus, toate bacteriile care se strang in gura ajung in sange si apoi la organele vitale, inclusiv la creier. De aici, si o stare mentala extrem de proasta.
          Beti ceai verde si veti castigati cu 20% mai multa sanatate mentala, potrivit unui studiu prezentat in The American Journal of Clinical Nutrition
 
 

un bol cu .....intelepciune

 
Intr-o zi de vara, Huang merse la cimitirul satului, cu un buchet de bujori la mormantul sotiei sale. In timp ce aranja el acolo florile intr-un vas cu apa, ceva ii atrase atentia: un alt barbat aseza pe mormantul vecin un bol cu orez.
Huang s-a apropiat mirat si putin sarcastic l-a intrebat :
- Nu te supara omule, doar nu crezi ca defunctul tau chiar o sa manance orezul ?
- Ba da, a raspuns foarte calm cel intrebat, atunci cand al tau o sa miroasa florile!
Morala: a respecta opiniile altora este una din cele mai mari virtuti pe care le poate avea o fiinta umana. Oamenii sunt diferiti, actioneaza diferit, gandesc diferit.
Nu judecati…dar incercati sa intelegeti si daca nu puteti, atunci uitati….
Amintiti-va cele 5 reguli pentru a fi fericit:
·         Elibereaza inima de amaraciune.
·         Elibereaza mintea de griji.
·         Traieste simplu.
·         Daruieste mai mult.
·         Asteapta-te sa primesti mai putin.
Si nu uita, ca imbatranirea este obligatorie, pe cand grandoarea este o optiune!

Terapia prin postul tacerii, preluare a unui mail


“Tot ce creeaza tace. Natura-si deschide florile in cea mai adanca tacere. Numai distrugerea vrea galagie”, arata Alexandru Vlahuta.
Cei din vechime au gasit ca un mijloc eficient si magic de a trata dezechilibrele sufletesti: Tacerea. Ea era socotita o divinitate si i se consacra un anumit cult:
-         la egipteni, Horus, copilul care tace:
-         la greci, Harpocrates, un copil cu degetul in gura:
-         la romani, Tacita, zeita cu statui si temple.
In secolul al VI- lea i. Hr., una dintre conditiile pentru a intra in scoala cunoscutului filozof grec Pitagora o reprezenta a tacea timp de 4 ani. Cugetarea lui Pitagora: “Trebuie de tacut sau de spus ceva mai bun decat tacerea” apare ca un model de a vorbi, de a comunica.
Inainte vreme, calugarii si novicii faceau legamantul tacerii in manastiri. Pustnicii si sihastrii plecau in munti, se izolau in pusti sau paduri si taceau luni sau ani in sir. In sufletul lor se instalau pacea si armonia si puteau medita in cea mai profunda liniste asupra marilor probleme ale lumii. Intorsi printre oameni, ei vor propovadui nu numai moralitatea, dar vor aduce cu ei idei novatoare in filozofie, religie, stiinta.
Cugetarea: “Tacerea e de aur, iar vorba e de argint” isi dovedeste permanent valabilitatea. Publilius Syrus afirma: “Simonide spunea ca niciodata nu s-a cait ca a tacut, dar a regretat adesea ca a vorbit”. Alte aforisme completeaza sensul celor spuse mai sus: “Tacerea e ca mierea”, “Tacerea nu sparge capul” si “Tace si face”.
Psihologii moderni au descoperit ca “postul tacerii” reprezinta un mijloc terapeutic eficient. Studiile medicale au aratat ca multi bolnavi de afectiuni grave cardiace, de ulcer, gripa, cautand calm si echilibru, se izoleaza si fac de la sine “postul tacerii”. Experienta arata ca terapeutica prin tacere a dat rezultate excelente in: nevroze, hipertansiune arteriala, migrene, comotii cerebrale, schizofrenie si chiar in epilepsie.
Fara a vorbi, fara a consuma inutil energie, pacientul isi armonizeaza fizicul cu mentalul, ceea ce va realiza o imbunatatire esentiala a sanatatii organismului. Cura de tacere are virturi terapeutice de exceptie pentru omul modern, stresat permanent, obosit de viata, innebunit de problemele tranzitiei care nu se mai termina si agresat de o societate barbara.
Noi va recomandam urmatoarele terapii:
a)      la sfarsit de saptamana – un post de tacere de una-doua zile, care va va induce o stare de calm, va va elimina anxietatile si va va revigora fizic si mental;
b)      o saptamana de post al tacerii in vacanta, care va va odihni si va va revigora: veti constata ca afectiunile de care suferiti se vor ameliora si unele chiar se vor vindeca;
c)      o cura de tacere de o luna, recomandata in cazul tratarii unor afectiuni foarte grave.
Starr Daily arata ca tacerea are forta de a vindeca spiritul, iar acesta vindecat reactioneaza ca un tonic asupra organismului, insanatosindu-l.
Tacerea elimina consumul energetic prin vorbaria cotidiana inutila, stresanta si obositoare, impiedica certurile si agresiunile verbale care produc emotii, tulbura psihicul si creeaza stari de nervozitate, impiedica sacaielile soacrei, cicalelile nevestei si elimina conflictele.
Ca o concluzie: postul tacerii il recomandam tuturor semenilor nostri.
Victor Duta, “Psihoterapie”
http://belsim.wordpress.com/2012/04/05/postul-tacerii-elefantul-si-jaguarul/

Postul tacerii – Elefantul si Jaguarul

Posted on April 5, 2012 by Belsim
Intr-una din zile Elefantul si Jaguarul au decis sa exerseze telepatia. Si-au dat seama ca limba de conversatie a Universului este telepatia, adica dialogul sufletului. Au exersat trei zile dupa care au obtinut o informatie pretioasa: gandul trimis telepat are doua stadii – primul este cel care transmite sentimentul (esenta), cel de-al doilea, cel care trimite gandul telegrafiat (substanta). Dupa cele trei zile de exercitii, au decis sa practice Postul Tacerii pentru a inlesni cresterea procentului de functionare a chakrei 6. Si au ajuns la alta concluzie, la fel de pretioasa ca si prima: vocile interioare care provocau confuzia in timpul unei alegeri dispar, tac, se dizolva undeva, mintea devine cristal, iar ziua urmatoare practicii, mentalul incepe sa realizeze superficialitatea comunicarii verbale, pasul mai aproape inspre Dumnezeire.
Mai jos exercitiile practicate dupa metoda imprumutata de pe blogul lui Anatol Basarab.

Postul si terapia prin tacere

Posted on 23 noiembrie 2009
Postul include si o anumita atitudine launtrica, fiind in acest fel o sursa de sanatate si echilibru, pe cand celelalte forme de renuntare fortată la hrana sunt perturbatoare. O vorba de duh spune ca „binele face putin zgomot si zgomotul putin bine“. De aceea, in post este bine sa vorbim mai putin, sa ne abtinem de la certuri, intrigi, barfe, minciuni, sa controlam “palavrageala” mintii si chiar rugaciunile sa le spunem in gand si in tacere. Abtinerea de la mancare este postul trupului, iar tacerea este postul mintii, al sufletului. In deplina tacere se produce un fel de intarire a sufletului, o insanatosire spirituala.
Calugarii din mănăstiri spun ca dintre toate canoanele postului, cele mai spectaculoase si rapide efecte le are asupra sufletului tacerea. In tacere observam cum mintea tinde sa se linisteasca, cum receptivitatea la stress devine mai mica, gandirea este mai profunda si apare o stare de inspiratie in care putem gasi solutii la cele mai dificile probleme ale noastre. Concentrarea in fata unei icoane are un efect terapeutic extraordinar.
Terapia tacerii in perioada postului nu inseamna o tacere a Divinitatii ca neparticipare, ci o tacere vie, graitoare, activa. Cei care cred in Dumnezeu simt cum acesta lucreaza prin tacere. La adevarata tacere mistica – forma de comunicare si de terapie cu Dumnezeu, se ajunge numai dupa pregatire de durata, care inseamna si post. Tacerea mistica inlatura toate tulburarile, toti stimulii din afara si din launtrul nostru, care ne tulbura, care ne deranjeaza. Aceste tulburari sunt obstacole in fata comunicarii cu Divinitatea.
De ce suntem stresati si cu mintea plina de tot felul de ganduri? Pentru ca ne lasam prada stimulilor exteriori, zgomotelor care ne impiedica sa ne concentram in tacere. Orice vindecare spirituala se produce prin centrare. Suntem bolnavi cand ne descentram, cand ne pierdem centrul, cand ne imprastiem. Ca sa ne vindecam, noi crestinii, cautam concentrarea prin rugaciune sau in fata unei icoane ca un simbol, in genunchi, in biserica.
Concentrarea aceasta in “sfanta tacere” are un efect terapeutic extraordinar. Nu exista o forma mai buna de terapie, de vindecare a bolilor trupesti si sufletesti, decat in cea mai deplina tacere, prin uniune cu Dumnezeu. Una dintre cele mai puternice rugaciuni la care se face referire adesea esteRugaciunea Inimiicand este spusa mereu in gand si in tacere. Aceasta tacere-gand mistica patrunde in noi pana in centrele de taina ale fiintei si ne vindeca sufleteste.
Se mai spune ca cea mai primita rugaciune se face in gand si la miezul noptii, cand dispar toate zgomotele, toate tulburarile inceteaza si tacerea este maxima. Se mai spune ca atunci se deschid cerurile… Cei ce au ajuns la adevaratul sens al tacerii, ca adevarata atitudine in fata tainelor divine, folosesc cuvintele in sensul lor fundamental, legat de Logosul Divin. Pentru ei, cuvantul este ziditor, avand puterea de a lega si dezlega…
Îndemnuri de la Sfinti
Tacerea este taina veacului viitor. Iar cuvintele sunt unealta acestei lumi.” (Sfantul Isaac Sirul)
„Fa stomacul mic, limba tacuta, pastreaza-ti mintea limpede, inima curata, blanda si smerita. Iata postul“ (Sfantul Vasile cel Mare);
„Postul nu inseamna numai sa mananci rar, ci sa mananci putin. Adevaratul post nu consta, de altfel, numai in a domoli propriul nostru corp, ci în a renunta la hrana in scopul de a da painea ta celui ce nu are“ (Sfantul Serafim de Sarov)

Tacerea mistica – o terapie pentru trup si suflet• dialog cu prof. univ. dr. Ion Manzat, presedinte al Asociatiei de Psihologie Transpersonala din Romania – Dle profesor, stiu ca va preocupa o tema destul de incitanta – tacerea. Despre ce este vorba?
– Lucrez la o carte despre psihologia tacerii. Se spune ca "la inceput a fost Cuvintul". Apoi, Dumnezeu a tacut! Dumnezeu tace! A vorbit, acum 2000 de ani, prin Iisus Hristos, care a transmis pe Pamint Cuvintul lui Dumnezeu Tatal, care salasluieste acolo, in inaltimi, in deplina tacere...
– Nu credeti ca din cauza acestei taceri exista si oameni care au tras concluzii de negare a activitatii lui Dumnezeu?
– Sint concluzii pripite, pentru ca nu este vorba de o tacere a Divinitatii ca neparticipare, ci de o tacere vie, graitoare, activa. Cei care cred in Dumnezeu simt cum acesta lucreaza prin tacere. O vorba de duh spune ca "binele face putin zgomot si zgomotul putin bine".
– Din moment ce omul tace, fara a comunica, fara a se exprima in vreun fel, cum poate sa-i fie aceasta tacere benefica?
– Cel mai bine ne lamureste prototipul splendid al speciei umane care este isihastul. Acesta se retrage in chilia lui intr-o deplina singuratate si tacere, cautind comunicarea cu Dumnezeu in afara de cuvint, dincolo de cuvint. Rugaciunea Inimii inca mai are acea propozitie – "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milueste-ma pe mine, pacatosul!" – care se contrage si devine doar "Iisuse, milueste-ma!", apoi devine tacere, fiind suficient doar sa ne gindim la ea pentru a ne ajuta sau vindeca.
– Deci se poate ajunge la aceasta tacere mistica numai dupa o perioada de rugaciune rostita si apoi spusa in gind...
– Asa este si nu numai! La adevarata tacere mistica – forma de comunicare si de terapie cu Dumnezeu, se ajunge numai dupa o asceza dura, care inseamna si post. Abtinerea de la mincare este postul Trupului. Postul mintii, al Sufletului, este tacerea. In manastiri, exista un canon al tacerii. Cind calugarii clevetesc si vorbesc in afara celor sfinte, a textului sacru, li se impune canon sa nu vorbeasca o zi intreaga. De ce? Pentru ca tacerea inlatura toate tulburarile, toti stimulii din afara si din launtrul nostru, care ne tulbura, care ne deranjeaza. Aceste tulburari sint obstacole in fata comunicarii cu Divinitatea.
– Care poate fi efectul terapeutic al tacerii mistice si al tacerii, in general, asupra noastra?
In cea mai deplina tacere se produce un fel de intarire a Sufletului, o insanatosire spirituala. De ce sintem stresati si cu astenii de tot felul? Pentru ca ne lasam prada stimulilor exteriori, zgomotelor care ne impiedica sa ne concentram in tacere. Orice vindecare spirituala se produce prin centrare. Sintem bolnavi cind ne descentram, cind ne pierdem centrul, cind ne imprastiem. Ca sa ne vindecam, noi crestinii, cautam concentrarea in fata unei icoane ca un simbol, in genunchi, in biserica. Desi acolo sint oameni in jur, noi vrem tacere si ne tulbura orice zgomot. Concentrarea aceasta in "sfinta tacere" are un efect terapeutic extraordinar. Nu exista o forma mai buna de terapie, de vindecare a bolilor sufletesti, a pacatelor, decit in cea mai deplina tacere, prin uniune cu Dumnezeu. De multe ori cuvintele sint goale, sterpe, zgomote perturbatoare. Nu putem sa ne adunam, sa ne rugam cu adevarat, sa ne intarim si insanatosim spiritul decit in cea mai creatoare tacere.
– Cit de potrivita poate fi Saptamina Mare, a Patimilor, pentru abordarea tacerii mistice?
In general, Saptamina Patimilor este o saptamina a tacerii, a contemplatiei mistice. Este bine sa ne abtinem de la clevetiri, de la birfe, de la invidii, iar seara, la Denii, sa ne rugam in tacere. Dupa rugaciunea rostita din timpul postului, cea mai potrivita fiind Rugaciunea Inimii, in aceasta saptamina se poate ajunge la forma de putere a acestei rugaciuni, cind ea este spusa mereu in gind si in tacere. Aceasta tacere-gind mistica patrunde in noi pina in centrele de taina ale fiintei si ne vindeca sufleteste. Dupa o saptamina de liniste sufleteasca, de tacere mistica, urmeaza spovedania si apoi, in prima zi de Pasti, impartasania, care, in acest fel, este desavirsita.
– In ce perioada din zi este bine sa ne rugam?
– Se spune ca cea mai primita rugaciune se face in gind si la miezul noptii, cind dispar toate zgomotele, toate tulburarile inceteaza si tacerea este maxima. Se mai spune ca atunci se deschid cerurile... In manastiri se practica aceste rugaciuni. Noi, de obicei, nu facem asa! Ne grabim seara sa spunem o rugaciune in fuga si sa ne culcam, pentru ca a doua zi avem program, treburi. Calugarii se roaga la miezul noptii si sint mai sanatosi decit noi. Sint si ei obositi, ca muncesc destul! Diferenta este ca noi, cei stresati si mereu in neliniste, sintem in pericol de a fi la un prag de boala pentru ca ne lipseste tacerea ca terapie, ca metoda de ne tine in friu sanatatea.

Dinozauri in parcarea Cora

mari, se misca, au jucat in filme
nu ratati
am vazut afisele - din 31.08 parca pana pe 09.09.2012
merita

recomand

shops-and-the-city.ro
organizeaza 1 targ scolar 1-13.09.2012



ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini