2O SFATURI RAPIDE CARE IMBUNĂTĂŢESC SĂNĂTATEA.
"Eşti ceea ce mănânci" dr. Gillian McKeith Pag 194
1. APĂ CALDĂ DIMINEAŢA
O
ceaşcă de apă caldă băută dimineaţa pe stomacul gol (cu lămâie stoarsă
ar fi chiar mai bine) ajunge direct în intestine şi curăţă mucusul
acumulat în ziua precedentă. Beţi încă o cană de apă caldă seara.
2 .LUBRIFIAŢI, NU INUNDAŢI
Stomacul
are nevoie să fie uns, lubrifiat, dar nu inundat. Consumând lichide în
timpul mesei, vă înecaţi enzimele digestive, iar digestia are loc doar
parţial. Este preferabil ca lichidele, sucuri sau mai bine apă, să fie
băute la 30 de minute distanţă faţă de masă — înainte sau după, dar nu
în timpul mesei.
3. MESTECAŢI ÎNCET
Una
dintre cele mai importante recomandări este aceea de a mesteca încet,
până când mâncarea devine lichefiată. Savuraţi fiecare înghiţitură de
mâncare. Simţiţi compoziţia alimentelor şi reţineţi-le aroma. Procesul
digestiv începe atunci când saliva intră în contact cu hrana şi începe
masticaţia. Astfel, alimentele mestecate vor trece uşor prin sistemul
digestiv şi veţi beneficia de o absorbţie maximă a substanţelor
nutritive.
4. MÂNCAŢI ATUNCI CÂND SUNTEŢI LINIŞTIT
Organismul
dumneavoastră nu poate digera mâncarea în mod adecvat dacă sunteţi
supărat sau tocmai aţi avut o dispută. Mâncaţi atunci când sunteţi
liniştit. Digestia va fi mult mai bună în astfel de condiţii.
5. NICI PREA CALD, NICI PREA RECE
Temperatura alimentelor şi băuturilor care intră în sistemul
dumneavoastră influenţează condiţia splinei, bateria dumneavoastră de
energie, precum şi alte organe. Băuturile de la gheaţă slăbesc organele.
Nici consumul unor alimente fierbinţi, tocmai luate de pe foc, care vă
ard vălul palatin, nu este benefic, ca urmare a faptului că vă distruge
mucoasa bucală, vă distruge mucoasa gastrică şi degradează papilele
gustative. Este de preferat consumul alimentelor, al băuturilor şi al
apei la temperatura camerei sau uşor încălzite.
6. DECORAŢI-VĂ FARFURIA
Când
adulmecaţi, admiraţi sau doar vă gândiţi la mâncare, creierul
dumneavoastră trece la acţiune, trimiţând glandelor salivare mesajul de a
secreta saliva ce conţine enzime digestive. În consecinţă, preparaţi
meniuri atractive, delicioase, care să stimuleze digestia.
7. ALTERNAŢI ALIMENTELE
Nu
mâncaţi aceleaşi mâncăruri zi după zi. Nu aveţi nevoie de cantităţi
prea mari dintr-un singur aliment; acest fapt poate duce adesea la
alergii, sensibilităţi sau intoleranţe alimentare. De exemplu, puteţi să
consumaţi un fel de mâncare o dată la patru zile, nu în fiecare zi. Nu
numai că veţi preveni alergiile, dar îi veţi furniza organismului o
paletă mult mai largă şi variată de substanţe nutritive.
8. ASCULTAŢI-VĂ TRUPUL
Luaţi
aminte la alimentele după care tânjiţi. Dacă vă doriţi foarte tare un
anumit aliment — în funcţie de culoarea, mirosul sau sentimentul pe care
vi-l dă — lăsaţi-vă dus de val şi bucuraţi-vă de el. S-ar putea ca
organismul dumneavoastră să aibă nevoie de anumite substanţe nutritive
conţinute în acel aliment. Nu vorbesc de biscuiţii cu ciocolată în acest
caz! Mă refer la acele plante proaspete, fructe, legume, condimente şi
multe altele care se găsesc în alimentare şi supermarket-uri. Mergeţi la
raionul de fructe şi legume proaspete cu mintea şi spiritul deschise.
Ce pare să fie bun? Ce miroase bine? Ce alimente par sănătoase şi pline
de energie? Apoi alegeţi.
9. ENZIME! ENZIME! ENZIME!
Germenii,
legumele şi fructele crude, nucile şi seminţele sunt pline de enzime,
cheia unei bune absorbţii a substanţelor nutritive şi a unei sănătăţi
vibrante. La p. 213 veţi găsi mai multe informaţii despre enzime şi
despre metodele de germinare a seminţelor, care pot fi aplicate acasă.
10. MICUL-DEJUN
Mâncaţi
întotdeauna ceva sănătos şi consistent la micul-dejun. Acesta este
momentul în care energia stomacului dumneavoastră este la cele mai
înalte cote, iar sucurile digestive care conţin enzime sunt gata de
atac. Dacă aveţi obiceiul să săriţi peste micul-dejun, cu timpul vă veţi
slăbi stomacul şi funcţia digestivă. Indiferent cât de puţin mâncaţi,
alegeţi ceva sănătos la micul-dejun. Fructele proaspete, terciul de
ovăz, mei sau quinoa sunt foarte bune pentru masa de dimineaţă.
11. ACTIV SEARA
Ultima
masă a zilei trebuie să o luaţi cu cel puţin două ore înainte de
culcare. Atunci când mâncaţi prea târziu, vă stresaţi şi vă extenuaţi
organismul. Nu puteţi să digeraţi eficient o masă luată târziu, în
condiţiile în care vă culcaţi cu stomacul plin. Este un lucru nociv
pentru organele digestive, inimă şi ficat, ca să nu mai vorbim de
apetitul sexual!
12. PREFERAŢI LEGUMELE CRUCIFERE
Consumaţi
cantităţi mari de varză, broccoli, varză de Bruxelles sau conopidă.
Aceste alimente sunt foarte bune pentru detoxifierea şi energizarea
sângelui.
13. BEŢI SUCURI „VERZI“, DE ZARZAVATURI
O
dată pe săptămână, faceţi-vă un suc verde. Fiind obţinute dintr-o
paletă largă de legume verzi, aceste sucuri au un efect de reîntinerire
asupra organismului datorită conţinutului lor mare de clorofilă (resursa
de energie vitală a plantelor), care ajută la purificarea sângelui,
producerea globulelor roşii, detoxifierea organismului şi producerea
energiei. Sucurile verzi sunt un combustibil perfect pentru organism.
Conţinutul ridicat de apă ajută la asimilarea lor rapidă, iar leguma se
transformă în suc aproape în totalitate, cu excepţia fibrelor, partea
nedigerabilă a plantelor. Sucurile verzi vă furnizează toate
ingredientele sănătoase ale plantelor, într-o formă uşor de digerat şi
de absorbit. Iată o variantă de suc, dumneavoastră puteţi
experimenta orice idei aveţi:
1 morcov, 1 castravete, 4 tulpini de ţelină,
1 tulpină de anason, câteva frunze de spanac,
o bucăţică de rădăcină de ghimbir,
câteva rămurele de pătrunjel şi
o legătură de lucernă încolţită (opţional).
Pentru
rezultate spectaculoase, mai puteţi să adăugaţi o linguriţă de amestec
sub formă de praf, obţinut după reţeta mea, sau un aliment
superconcentrat sub formă de praf.
ALIMENTE SUPERCONCENTRATE VERZI:
Lucernã verde, Orz verde, Pir, Alge verzi-albastre, Spirulinã, Chlorella
LUCERNĂ VERDE: PÃRINTELE TUTUROR ALIMENTELOR
Lucerna
reîntinereşte întregul sistem, crescând rezistenţa, vigoarea şi
vitalitatea. Conţine toate vitaminele (de patru ori mai multã vitamina C
decât citricele) şi mineralele cunoscute (conţinutul de calciu este
atât de mare, încât iese din grafice), precum şi enzime digestive,
fitoestrogen (hormoni de naturã vegetalã), flavonoide, aminoacizi şi
clorofilã. Lucerna verde este folositã pentru detoxifierea şi
fertilizarea ficatului, este recomandatã ca adjuvant în regimurile de
slãbire, pentru întãrirea şi purificarea sângelui, pentru digestie şi ca
tonic general, un adevãrat potenţator al sistemului imunitar. Puteţi
cumpãra lucernã verde sub formã de pudrã sau capsule, din magazinele de
produse naturiste.
ORZUL VERDE: UN EXTRAORDINAR DETOXIFIANT
Orzul
verde conţine aproape toate substanţele nutritive necesare organismului
uman, cu excepţia vitaminei D. Este foarte asemãnãtor cu pirul şi este
uşor de digerat. Este o plantã cu frunze de culoare verde-închis, care
conţine aceleaşi substanţe nutritive ca şi legumele cu frunze verzi, dar
având o concentraţie de vitamine, minerale şi proteine mult mai mare.
Are la fel de multe proteine ca şi carnea, dar este sãnãtos. Orzul verde
are de 11 ori mai mult calciu decât laptele de vacã, de cinci ori mai
mult fier decât spanacul şi de şapte ori mai multã vitamina C decât
sucul de portocale. Este benefic pentru toate ţesuturile şi organele,
dar mai ales pentru inimã, plãmâni, artere, încheieturi şi oase. Ajutã
la protejarea de agenţii poluanţi, de cancer, de ulcere şi de problemele
digestive. Este un
excelent stimulator al energiei, are proprietãţi antiinflamatorii şi
anti-îmbãtrânire şi întãreşte reacţia imunitarã. În sfârşit, este un
întãritor al întregului organism, cu efecte directe asupra funcţionãrii
inimii şi a circulaţiei sângelui şi contribuie la scãderea
colesterolului. Dacã nu reuşiţi sã mâncaţi cantitãţi mari de legume
verzi, atunci consumul de orz verde deshidratat este o variantã
potrivitã şi hrãnitoare. Îl puteţi cumpãra de la magazinele de produse
naturiste. O linguriţã de praf (5 g) este echivalentã cu consumul a 100
de grame de legume crude, precum spanacul, varza creatã, lucerna
încoltitã sau broccoli.
TOPUL CELOR 5 ALIMENTE SUPERCONCENTRATE DIN PLANTE, PROPUS DE MINE
1. UNGHIA-GÃII—ENERGIZANTUL TRUPULUI
Aceastã
plantã reprezintã un tonic general pentru imunitatea
organismului, îmbunãtãţind considerabil digestia. Este preferatã de toţi
pacienţii mei, nu numai datoritã calitãţilor sale de combatere a
rãcelilor şi a guturaielor, dar şi pentru rolul sãu în controlarea
greutãţii şi în ameliorarea oboselii cronice.
2. URZICA—TONICUL INTESTINELOR
O
canã de apã caldã urmatã de o canã de ceai de urzicã dimineaţa, pe
stomacul gol, vã vor pune în mişcare sectorul intestinal. De asemenea,
urzica mai ajutã şi la curãţarea ficatului şi la ţinerea la distanţã a
infecţiilor. Puteţi consuma frunze proaspete de urzicã primãvara — sunt
foarte bogate în vitamine şi minerale. Preparaţi-le ca şi pe spanac şi
folosiţi-le la salate. Când culegeţi frunze de urzicã, aveţi grijã sã
mergeţi în zone neaflate în apropierea şoselelor sau a altor factori
poluanţi. Puteţi sã consumaţi alternativ ceai de urzicã (2 cãni pe zi)
şi tincturã de urzicã — o zi una, o zi cealaltã. Este un excelent tonic
în miezul zilei. Este bine ca bãrbaţii care au probleme cu prostata sã
bea 2-3 cãni de ceai de urzicã pe zi.
3. ALOE VERA—ALINÃTORUL DIGESTIEI
Eu
folosesc aloe vera pentru tulburãrile digestive, balonare, gaze şi
flatulentã. Luaţi aproximativ o lingurã de aloe pe zi sau urmaţi
instrucţiunile de pe ambalaj. Amestecaţi-o cu suc de mere sau din
oricare alte fructe pentru a obţine un gust cât mai plãcut.
4. GINSENGUL SIBERIAN—INAMICUL STRESULUI
Ginsengul
este unul dintre cele mai vechi remedii pe bazã de plante, cunoscute de
om; este folosit ca energizant de mii de ani. Este o plantã cu
puternice efecte de reîntinerire a organismului şi acţioneazã hrãnind
sângele epuizat şi adaptând organsimul la stres. În practica clinicã, am
descoperit efectele benefice ale ginsengului asupra pacienţilor în
special pe durata unei maladii şi în perioadele de convalescenţã, precum
şi postoperator, având calitãţi de prevenire a infecţiilor. Este
excelent pentru prevenirea şi ameliorarea tulburãrilor cauzate de
diferenţele de fus orar. Beţi-l sub formã de ceai, o canã pe zi, sau sub
formã de capsule ori tincturã.
5. ECHINACEA — MOTORUL LIMFEI
Disponibilã acum peste tot în lume datoritã popularitãţii sale ridicate
în ultimii ani, echinacea este un nume des vehiculat în prevenirea
rãcelii obişnuite. Aceastã plantã îmi place atât de mult pentru cã pune
în mişcare unul dintre fluidele organismului —limfa. Acest fluid circulã
paralel cu vasele de sânge şi eliminã toxinele din organism. Dacã nu
faceţi zilnic exerciţii fizice, limfa nu este suficient de activã.
Echinacea vine în ajutorul dumneavoastrã. Luaţi
echinacea sub formã lichidã sau de capsule, timp de douã-trei
sãptãmâni, dupã care faceţi o pauzã.
14 .ASOCIEREA ALIMENTELOR
Fructe + Carne/Peşte = Gaze
Fructe consumate singure = Lipsă gaze
Cu alte cuvinte, asociaţi alimente care nu sunt concurente. Asocierea adecvatã a alimentelor:
>Poate ajuta organismul sã ardã mai eficient grãsimile.
>Poate asigura absorbţia maximã a substanţelor nutritive, a enzimelor şi a proteinelor.
>Poate preveni eructaţiile, balonarea, formarea gazelor intestinale şi indigestia.
>Poate remedia şi preveni cele mai multe probleme corelate cu obezitatea.
În lipsa unei asocieri corecte a alimentelor: vã va fi imposibil sã digeraţi complet mâncarea.
>Veţi tulbura activitatea enzimelor digestive.
>Veţi împiedica absorbţia de substanţe nutritive.
>Riscaţi
sã suferiţi de balonare, arsuri stomacale, indigestie, malabsobţie,
constipaţie, crampe, sindromul de colon iritabil, flatulentã sau
chiar mai rãu. Problema constã în faptul cã unele alimente se digerã
mai repede decât altele; enzimele necesare digestiei diferã în funcţie
de tipul de aliment, ca şi condiţiile în care are loc o absorbţie bunã.
De exemplu, pentru a fi digerate, proteinele au nevoie de sucuri
digestive acide, în vreme ce carbohidraţii necesitã sucuri alcaline.
15. MASAJUL RINICHILOR
Rinichii
reprezintă cele mai importante organe pentru vitalitatea generală a
organismului. La sfârşitul fiecărei zile, faceţi-vă un masaj la rinichi.
Înainte de a vă culca, localizaţi rinichii punând palmele pe spate
chiar sub linia taliei, dar deasupra şezutului. Vizualizaţi o lumină
albă şi caldă care vă curge din trup către mâini. Pe măsură ce veţi
începe să transferaţi căldura şi lumina către rinichi, mâinile
dumneavoastră se vor încălzi. Masaţi zona rinichilor. Apoi aşezaţi-vă pe
o sticlă cu apă caldă, pregătită dinainte.
16. MICUL MEU SECRET
În cabinetul meu de la clinică, ţin în dulap o minitrambulină.
Între doi pacienţi pe care îi primesc în cabinet cu o ţinută
respectabilă de medic, scot din dulap minitrambulina şi încep să sar.
Pacienţii nu cunosc acest lucru, pentru că încep săriturile după ce ei
părăsesc cabinetul. Orice formă regulată de exerciţiu fizic moderat,
întindere, mers pe jos, pe bicicletă, înot, tai chi, chiar şi dansul,
ajută la circulaţia limfei, la eliminarea toxinelor, la punerea sângelui
în mişcare şi la revitalizarea organismului.
17. FRECŢIONAREA PIELII
Când
vă pregătiţi să faceţi o baie/un duş, dar înainte de a intra efectiv în
apă, luaţi un prosop, înmuiaţi-l în apă fierbinte şi frecţionaţi-vă cu
el toată pielea corpului. Începeţi de la tălpile picioarelor şi
deplasaţi-vă în sus pe picioare, tors şi braţe, folosind mişcări
îndreptate întotdeauna către inimă. Acest lucru va pune sângele în
mişcare şi va stimula meridianele energetice, îmbunătăţindu-vă digestia.
18. PERIAJUL PIELII
Periaţi-vă
pielea cu o perie uscată pentru piele o dată pe săptămână pentru
activarea limfei. Puteţi îmbunãtãţi acţiunea pielii de a elimina
„gunoaiele“ interne (peste jumãtate de kilogram de reziduuri
sunt eliminate zilnic prin piele), efectuând un periaj regulat al
întregului trup. Pentru a realiza acest lucru în mod eficient, aveţi
nevoie de o perie micã, asprã, din pãr natural. Periajul se face cel
mai bine înainte de baie sau de duş, pe pielea uscatã.
Metodã:
Începeţi de la tãlpi şi masaţi picioarele cu mişcãri ascendente,
longitudinale; apoi în sus, pe braţe şi în jos, pe spate.
Periajul trebuie sã fie întotdeauna îndreptat spre zona pieptului,
evitând punctele sensibile, precum aluniţele, negii sau venele sparte.
Nu folosiţi niciodatã peria pe faţã.
19. CULCAŢI-VĂ DEVREME
Cu
cât vă veţi culca mai devreme, cu atât vă veţi simţi mai bine. În
general, ficatul şi vezica biliară îşi desfăşoară acţiunea de eliminare a
toxinelor între orele 23:00 şi 2:00. Dacă la ora 23:00 nu vă aflaţi în
pat, tulburaţi procesul natural de curăţare a organismului şi, ca
urmare, vă veţi simţi inactiv şi leneş.
20. EXISTAŢI, PUR ŞI SIMPLU
Rezervaţi-vă
cinci minute liniştite în fiecare dimineaţă, în care să nu faceţi
altceva decât „să existaţi“, opriţi-vă şi reflectaţi, înainte de a porni
în goana unei noi zile. Nu vă gândiţi la ceva anume, nu faceţi nimic,
doar existaţi. Puteţi ţine ochii închişi sau deschişi, nu contează. Dar
rezervaţi-vă câteva minute doar pentru dumneavoastră. Acele minute
valoroase vă vor ajuta să vă echilibraţi componenta biochimică a
organismului pentru tot restul zilei.