duminică, 1 noiembrie 2015

Mama Cat's Reaction to Newborn Puppy

de la 1934 stiute


„Codul bunei neveste”, din 1934
 
Calendarul „Lumea Ilustrată” era un almanah românesc plin de informaţii şi sfaturi interesante, iar într-o ediţie din anul 1934 a fost publicat „Codul bunei neveste”, doldora cu poveţe adunate de la femei căsătorite, lecţii despre viaţa de cuplu învăţate pe propria piele, menite să facă mariajul trainic şi bărbatul fericit.
 
În timp ce unele sfaturi venite din partea doamnelor căsătorite care au colaborat în 1934 la realizarea „Codului bunei neveste” sunt astăzi demodate şi reprezentantele organizaţiilor feministe ar putea să se facă foc şi pară la citirea lor, unele îndrumări îşi păstrează şi azi valabilitatea, dincolo de maniera umoristică în care sunt redate.
 
Iată câteva reguli de care nevasta trebuia să ţină cont în 1934 ca să se asigure că bărbatului îi va sta gândul la familie şi nu va fi tentat de alte distracţii:
 
1.  Panseul „Îţi vede rochia ... dar nu şi sufletul”, anunţa câteva sfaturi referitoare la modul în care o bună nevastă trebuia să se îngrijească de felul în care se prezentă în fata soţului:
 
„Îmbracă-te, pe cât posibil, în fiecare zi altfel. Chiar dacă garderoba ta nu e bogată, pune-ţi măcar mai des alt guler, altă panglică, alt cordon sau altă fundă.”
 
„Nu purta în casă ceea ce ţi se pare că-ţi sta rău când ieşi în oraş.”
 
„Dacă-ţi dai cu vre-o cremă pe obraz şi nas, să nu te vadă decât oglinda.”
 
„Mai toţi bărbaţii au o aversiune de neînvins împotriva ciorapilor care nu sunt bine întinşi pe picior.”
 
„Nu face gargară în faţa lui!”
 
„Să nu mergi niciodată în târlici!”
 
„Încă de dimineaţă, la cafeaua cu lapte, să te prezinţi bine, îngrijită, simţită. Bărbaţii au oroare de femeile nepieptănate.”
 
2.  La capitolul: „Vorba  multă, sărăcia omului”, nevestele erau sfătuite să-şi ţină în frâu pofta de a vorbi mult şi fără sens:
 
„Nu-i vorbi niciodată de pasta de dinţi şi de ras... sau, în orice caz, abia după prima ceaşcă de cafea”
 
„Nu-ţi tulbura niciodată soţul când râde. Pentru bărbaţi râsul, îmbrăcatul şi celelalte analoage, constitue un act sacru, în decursul căruia nu-i place să-i pălăvrăgeşti. Chiar şi bărbaţii cei mai joviali sunt dimineaţa refractari vorbei.”
„Când îi serveşti cafeaua, vezi să nu-i lipsească nimic, mai ales scrumiera s-o aibă cât mai la îndemână.”
 
„Nu- l tulbura când îşi citeşte gazeta.”
 
„Deprinde-te să-l asculţi, când îţi povesteşte ceva, chiar dacă nu te
interesează.”
 
„Nu-l sâcâi prea mult cu întrebări, fiindcă ori îţi va vorbi el singur, ori nu vrea să vorbească.”
 
„Cum i-ai prins obiceiurile şi dorinţele sale favorite, îndeplinește-i-le, dar fără lux de vorbe.”
 
„Nu vorbi prea mult şi amănunţit de prietenii săi, dar nici să ascunzi existenţa lor.”
 
3.  Pentru că repetiţia este mama învăţăturii, editorii almanahului și-au găsit de cuviinţă să scrie cu majuscule, de trei ori la rând, îndemnul: „ÎNVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI! ÎNVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI! ÎNVAŢĂ SĂ GĂTEŞTI!”, îndrumare urmată de alte câteva perle de înţelepciune adunate de la soţile cu experienţă:
 
„Nu găti numai pentru „el"... ci pentru „voi”.”
 
„Nu-l desgusta de mâncările lui favorite.”
 
„Nu-i îngădui să se desguste de mâncările tale favorite.”
 
4.  Bineînţeles, o bună nevastă era responsabilă de instaurarea unei atmosfere relaxate şi vesele în familie, după cum anunţa capitolul: „Buna ta dispoziţie e recrearea lui”.
 
„Nu-l sâcâi prea mult! Improvizează distracţii în casă, mai ales atunci când voi sunteţi singurii voştri mosafiri. Nu costă mai nimic şi sunt întotdeauna prilej de clipe fericite în căsnicie.”
 
„Fii întotdeauna cu douăzeci şi cinci la sută mai veselă decât ai motive să fii şi arată-te şi faţă de el tot aşa de dispusă cum obişnuieşti să fii în societate.”
 
„Învaţă-te să te schimbi. El îţi va fi infinit recunoscător dacă va găsi la tine mereu ceva nou.”
 
„Dă-i, cel puţin, o dată pe săptămână impresia că e burlac. Lasă-l să iasă singur şi nu-l întreba unde se duce. După aceea, el îţi va povesti singur.”
 
„Dacă are vreo pasiune inofensivă, fie că e filatelist, fie că joacă tennis, sau are mânia de a „prinde” la radio diferite posturi, nu i-o lua în deşert; dimpotrivă, cântă-i în strună. Cel mai practic e să ai şi tu o pasiune: aceasta animă convorbirea.”
 
„În diferitele conflicte, nu-ţi umili niciodată bărbatul, amintindu-i „Ce-ai dat” sau sacrificat” pentru dânsul.”
 
„Nu-i face niciodată scandal când îţi spovedeşte o greşeală. Nu obţii cu aceasta decât ca să nu-ţi mai povestească cea următoare.”
 
„Nu te indispune când găseşte câte un merit altei femei. Mai bine însemneaz-o pentru tine. De obicei, e privitor la ceva ce-ţi lipseşte ţie.”
 
„Fii cât mai rar bolnavă!”
 
5.  Sfaturile privitoare le viaţa sentimentală erau precedate de avertismentul „Prudență în... consumul de desmierdari”, iar îndrumările din acest capitol probabil că le-ar oferi o temă de gândire şi femeilor măritate din ziua de azi:
 
„Nu-l întrebă dacă te iubeşte.”
 
„Să nu vezi în el pe „bărbatul cel mai rău”, când eşti supărată.”  
 
„Pentru orice bărbat adevărat, slujba deţine locul dintâi... iubirea e secundară.”
 
„Pentru orice femeie adevărată, iubirea e locul dintâi... slujba (sau profesiunea) e secundară. În momentele grele, să te gândeşti întotdeauna la aceasta!”
 
„Nu intra în noua familie cu surle şi fanfare.”
 
„Nu-ţi îngriji bărbatul astfel ca el s-o observe. Scuteşte-l de miile tale povețe.”
 
„Nu prea îi place să-l îndrume altcineva.”
 
„Nu dărui bărbatului tău cravate!”
 
6.  Sub deviza „Tratament inteligent este jumătate îmblânzire”, doamnele erau sfătuite cum să-şi ţină bărbaţii în frâu oferindu-le impresia că ei sunt şefii.
 
„Când bărbatul tău şi-a şi pus pălăria şi pardesiul şi e gata de plecare, nu-l mai opri cu socoteli, ca şi cum s-ar fi întors acum acasă.”
 
„Vorbeşte-i foarte rar de bani. Numai faptul că trebue să câştige bani îi umple destul capul, aşa că nu vrea să i se mai pomenească despre ei.”
 
„Dacă vrei să obţii ceva, apelează la mândria sau vanitatea sa. Vei recolta aproape întotdeauna succes.”
 
„Îngăduie bărbatului tău să aibă măcar o dată altă părere asupra unor chestiuni ce ţi se par fundamentale. Nu trebue numaidecât să vezi în aceasta un conflict casnic ireparabil.”
 
„Nu- l sili să aibă legături strânse cu familiile pe cari le frecventezi tu.”
 
„Nu-i înjura rudele, fiindcă, de sigur, nici ale tale nu sunt mai bune.”
 
„Fii amabilă cu prietenii lui!”
 
„Nu-i îngădui să-ţi facă daruri (nici mici, nici mari), ci alege-le împreună cu el, mai ales când susţine că „nu se pricepe singur”.”
 
„Lasă-l să vorbească şi spune întotdeauna „da”... căci după aceea tot faci ce vrei tu.”
 
„Evită surprizele!”
 
„Nu-i lăsa lui în sarcină treburile pur gospodăreşti, ca de pildă plata chiriei, etc., fiindcă, altfel, se va întâmpla să-ţi trântească într-o zi: „Aici eu trebue să fac totul!”
 
„Ai despre prietenii şi rudele lui o părere bună... nu e nevoie, pentru asta, să-i iubeşti cu înflăcărare.”

muzica


PLACEREA DE A ASCULTA MUZICA SUPERBA “DE PE VREMURI”, CADOU… Cea mai completa din toate compilatiile muzicale…
http://www.lyricstube.net/
După ce se deschide pagina respectivă, mergi în jos şi găseşti lista cu toţi cântăreţii sau cei mai mulţi şi apoi toate melodiile lor din toate timpurile.
Clik pe numele cântăreţului preferat şi apare lista cu melodiile lui.
Click pe melodia dorită.
Apare şi poza/video, si textul original al melodiei..
Audiţie plăcută!

Viata ...este o calatorie frumoasa: Cat costa o zi de targ handmade ;) ...

Viata ...este o calatorie frumoasa: Cat costa o zi de targ handmade ;) ...: Cati dintre artizanii “fericiti” ca participa “in sfarsit”  la un targ de mestesugari se intreaba ce platesc de fapt , de ce costa asa ...

apel pt sustinerea cateilor ingrijiti de Radu Tarmure

Giana Maria Szolomajer 

Domnul Radu Termure, care are in grija peste 900 caini salvati, face un apel catre cei care pot si doresc sa doneze casute pentru caini (in stare decenta, pentru a putea apara cainii de frigul iernii ce se apropie).
De asemenea, puteti dona in conturile afisate pentru achizitionarea de casute, cu mentiunea "pentru casute caini".
Va multumim si va rugam sa distribuiti!
Contact: 0752.549.304

A world's first: Kevin Richardson playing football with wild lions (FULL...

Mr. Tambourine Man (Live at the Newport Folk Festival. 1964)

sarbatoare si la zoo

Oregon Zoo
This morning, Lily and the elephant family pulverized two gigantic pumpkins at Squishing of the Squash!
Thanks go out to Larry and Christy Nelson of Pacific Northwest Giant Vegetable Growers for providing the gourdzillas. http://www.oregonzoo.org/events/howloween

Amy Winehouse - Someone to watch over me (Ella Fitzgerald cover)

exemplu

Un fiu si-a invitat tatal batran la un restaurant pentru a servi cina. Tatal fiind foarte batran si slab, in timp ce manca... scapa mancare pe hainele de pe el si pe jos. Ceilalti meseni il priveau cu dezgust, insa fiul era calm. Dupa ce au terminat de mancat, fiul, care nu era deloc jenat de batranetea tatalui sau, l-a ajutat pe batranel sa se ridice si l-a dus la toaleta pentru a il curata. Dupa ce a sters petele in exces de pe hainele lui, l-a pieptanat si... >> http://goo.gl/bSOfzv

Halloween "animal" en Bioparc Valencia

Terapie Si Activitati Asistate De Animale Bucuresti

Terapie Si Activitati Asistate De Animale Bucuresti


Noi suntem aici să vă ajutăm! Poate un suflet de cățel vă poate alina durerea, sau poate în braţele noastre lacrimile curg mai ușor..suntem o mână de oameni, însă puțini câți suntem, facem o echipă care poate da puterea de a merge mai departe; avem o mână de catei, toţi gata sa se cuibărească în suflete rănite!
Vă oferim ajutor! Ştim să ascultăm, să ştergem lacrimi, să îmbrăţişăm, iar căţeii noştri vor să aline suferinţa! Venim noi la voi! Doar să ne chemaţi...
Luciana, Andreea, Alex, Robin, Gigica, Mira, Happy
Tel: 0721682435,mesaj privat sau mail la terapieasistatadeanimale@gmail.c

MISSISSIPPI JOHN HURT Spike driver Blues 1963

binefacerile piselor

http://www.e-dimineata.ro/o-scurta-istorie-a-pisicilor-si-cum-pot-contribui-la-vindecarea-organismului-uman/

Mark Knopfler - i will never love again, 2015

apel sustinere catei

Andre EA added 2 new photos.
Acum 2 zile am gasit 3 catelusi f mici. Am stat mult pe ganduri daca sa ii iau sau nu...si pana m am hotarat, i a luat un vecin. Doar ca el, a luat doar baietii si mi a spus ca intr un anumit loc sunt si 2 fetite. Pe ele le am luat eu si voi face tot ce se poate pentru a le face mari si frumoase. Vor ramane oricum f mici smile emoticon Oamenii buni si draguti care vad aceasta postare , sunt rugati sa ne ajute cu ce pot si ei. O deparazitare externa,vitamine, mancarica, banuti pentru a le cumpara mancare sau, daca cineva doreste, ar putea face o adoptie la distanta si sa doneze 50 lei lunar pt o fetita. Ele sunt foarte mici si trebuie sa manance des. Va rugam, nu uitati sa dati Share smile emoticon CONTUL PENTRU DONATII este : RO48BTRL06601201493898XX Baciu Andreea. Banca Transilvania.

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini