joi, 4 februarie 2016

Top 10 Cats and Dogs best friends

35 de fotografii surprinse în secunda IDEALĂ - Life / inedit – Ziarul Ring

35 de fotografii surprinse în secunda IDEALĂ - Life / inedit – Ziarul Ring: O fotografie realizată la momentul potrivit poate face cât  1000 de cuvinte. Fie că vorbim despre animale, peisaje sau oameni, o fotografie prinsă fix la momentul potrivit poate deveni instant viral pe rețelele de socializare.

Parada câinilor, în deschiderea Carnavalului de la Rio - Life / inedit – Ziarul Ring

Parada câinilor, în deschiderea Carnavalului de la Rio - Life / inedit – Ziarul Ring: Vineri se dă startul unuia dintre cele mai mari festivaluri la nivel mondial – Carnavalul de la Rio de Janeiro. Înainte de începerea acestuia, brazilienii s-au gândit ca și animalele de companie să respecte tradiția, astfel că le-au organizat propriul carnaval.

Un cățel fără stăpân a fost salvat de pompierii militari din Orăștie – AGERPRES

Un cățel fără stăpân a fost salvat de pompierii militari din Orăștie – AGERPRES: Un cățel fără stăpân, care a ajuns pe acoperișul fostei fabrici de blănuri din Orăștie, a fost salvat de un echipaj al pompierilor militari din oraș, la capătul unei acțiuni în care salvatorii au reușit să câștige încrederea animalului.

O gradina zoologica moderna in USA

Un gard din sticla groasa desparte animalele salbatice de vizitatorii dela zoo.

Meerkat Feeding Time - 360 Degree Video!


ciudatenii japoneze

Ciudatenii japoneze

Oricine stie cat de cat ceva despre Japonia e de acord cu mine ca expresia „ciudatenie japoneza” ar trebuie sa fie considerata un pleonasm. Calatoriile de pana acum m-au purtat printr-o multime de locuri deosebite si-n fiecare coltisor de lume am dat peste ceva nemaivazut dar cea mai ciudata tara pe care am vizitat-o pana acum este fara discutii Japonia. Daca vreti sa treceti mai usor peste socul cultural va recomand sa vizionati cateva documentare, in special serialul produs de BBC intitulat Japanorama. Dupa aceea va fi mult mai usor sa va obisnuiti cu toate bizareriile de pe aici, care nu-mi dau seama nici acum daca sunt amuzante sau socante.
Sa va povestesc cu ce ciudatenii m-am confruntat pe acolo:
Metroul japonez
Cu siguranta ati vazut filmulete sau imagini cu metroul din Japonia, care este atat de aglomerat in timpul orelor de varf, incat au trebuit sa angajeze niste oameni care sa te impinga in interiorul metroului pentru ca usile sa poate fi inchise. Ei bine, asta nu e singura ciudatenie. Exista cateva trenuri care au vagoane dedicate exclusiv femeilor. De obicei este vorba de primul vagon, care este vopsit in roz aprins si pe care scrie clar, chiar si in limba engleza „woman only”. Asta pentru ca in aglomeratia aceea de nedescris te pomeneai cu tot felul de pipaieli “intamplatoare” asa ca femeile au depus plangere iar statul a hotarat sa introduca aceste vagoane speciale pentru a le proteja. Ciudatii care iubesc acest sport (pipaitul femeilor in metrou) nu au de ce sa se planga pentru ca exista cluburi pentru adulti cu camere special amenajate sa arate exact ca un vagon de metro, unde niste hostese se lasa pipaite pentru niste sume deloc modeste.
Cluburile Host Male
În 2013, în Japonia, una din 30 de căsătorii era mixtă, soțul sau soția fiind străini. Numărul mireselor străine era de peste 15.000, în timp ce numărul mirilor străini era doar cu puţin mai mare de 6.000. Majoritatea femeilor străine proveneau din ţările asiatice învecinate, peste 40% fiind chinezoaice, urmate de filipineze şi coreene, pe când cei mai numeroși soți erau coreenii (28% – mulţi etnici coreeni, deşi s-au născut în Japonia, şi-au păstrat cetăţenia Sud sau Nord Coreeană), urmați de americani şi chinezi. Se vede treaba că japonezele îi preferă pe americani sau europeni mai mult decât o fac conaționalii lor când e să-și aleagă consoarta. Dar și interesul niponilor ar putea crește ținând cont că s-au înăsprit condițiile de acordare a vizelor pentru filipineze (venite să muncească și să se… căsătorească în Japonia) și pentru chinezoaice (cu care japonezii încheiau false căsătorii), ceea ce a dus la scăderea numărului de potențiale soții asiatice. Așa încât, ce-ai zice de un bărbat japonez? P.S. Înainte de a răspunde, trebuie să știi că un sfert din bărbații necăsătoriți de 30-40 de ani (unul din patru!!!) sunt virgini!  Și ca tabloul să fie cât de cât complet, iată! Japonezii sunt niste fiinte care iti pot construi cele mai complicate tehnologii, dar cand vine vorba de viata personala si sociala – au mari probleme. Barbatii sunt timizi si reci, femeile tanjesc dupa o vorba buna si dupa un compliment fie el si nesincer. Oamenii nu se privesc in ochi iar a intra in vorba cu o persoana straina este considerat foarte nepoliticos. Peste tot vezi grupuri de colegi de munca care isi iau ramas bun dupa 2-3 beri baute impreuna sau dupa o ora de karaoke intr-unul din sutele de baruri de profil din Tokyo. Se despart rece si distant cu inclinari politicoase de la jumatate trunchiului. Fara atingeri de mana, fara pupaturi pe obraz. Un Sayonara rece precum berea consumata impreuna. Nu isi fac vizite acasa, si nu isi scot sotiile decat la petrecerile oficiale ale firmei. Si pentru ca barbatii japonezi nu sunt prea galanti si nu-si prea manifesta afectiunea, au fost inventate cluburile numite Host-Male. Aici, femeile dornice de atentie platesc niste tineri japonezi atragatori sa fie draguti cu ele, adica sa le zambeasca, sa glumeasca cu ele si sa le toarne sampanie in pahare. Majoritatea cluburilor de acest gen se afla in cartierul Kabukicho, un fel de «red district » nippon. In fata acestor host male club-uri sunt aliniati baieti tineri pusi la patru ace care incearca sa convinga femeile sa intre sa bea si sa petreaca alaturi de ei.
Maid caffee
In timp ce femeile frecventeaza cluburile de tip Host Male, barbatii se dau in vant dupa Maid Caffee. Aceste cafenele fac parte din localurile de tip Cosplay si se adreseaza nu doar tinerilor ci tuturor fanilor otaku (un fel de tocilari pasionati de jocuri de tot felul). Aici, oaspetii sunt intampinati de fete dragute si tinere imbracate in uniforme de servitoare sau in unforme de scolarite, care le adreseaza cuvinte gen: „Bine ati venit acasa, stapane” sau „cu ce va pot servi azi, stapane”.Cele mai multe cafenele de acest tip se afla in zona Akihabara, care poarta numele de ”orasul electric”.
Dormitul pe apucate
Japonezii muncesc mult si se odihnesc putin. Asa ca sa nu te mire daca ai sa-i vezi dormind pe unde apuca. Si cum drumurile cu metroul sunt destul de lungi, se folosesc de acestea pentru a mai trage un pui de somn. Nu exageraz deloc cand spun ca de fiecare data cand urcam intr-un vagon de metrou, aproape jumatate din calatori erau retrasi in lumea viselor. Intr-o dupa-amiaza cand ma plimbam pe plaja am vazut o tanara scolarita care dormea nestigherita intr-o pozitie tare incomoda, si dupa vreo ora de plimbare am gasit-o fix in acelasi loc, in aceeasi pozitie. Pentru ca taxiurile sunt exorbitant de scumpe, tinerii care au pierdut ultimul autobuz sau metrou (majoritatea circula doar pana la miezul noptii) prefera sa se refugieze intr-un internet -cafe unde raman pana a doua zi dimineata cand incep sa circule mijloacele de transport in comun.
Merita sa povestim putin si despre celebrele toalete japoneze. Daca nu citesti instructiunile, iti ia ceva timp sa iti dai seama la ce folosesc toate butoanele care odata accesate, spala, usuca si parfumeaza. Au si butoane de “sunet de tras apa” cu volum reglabil, muzica si colac cu temperatura reglabila.
Love-hotel si Capsule hotel
Nici cand vine vorba de hoteluri, nu-s prea conventionali. Ma refer in special la hotelurile tip capsula si la love-hotel. Japonia este singura tara unde gasesti love-hoteluri la tot pasul. Multe au diverse teme, in functie de preferintele sau fanteziile fiecaruia. Este vorba de niste hoteluri in care discretia e cuvant de ordine, unde indragostitii se pot refugia pentru o ora, doua..sau daca platesc mai mult..chiar pentru toata noaptea. Si exista ciudat de multe asemenea hoteluri intr-o societate in care daca te uiti prea insistent la o femeie, risti sa primesti o amenda. Hotelurile capsula sunt la polul opus, adica pot fi folosite de singura persoana. Ele arata foarte high-tech si sunt destul de ieftine, dar cu siguranta nu sunt recomandate celor claustrofobici. Nu de alta dar iti vei petrece toata noaptea  intr-un fel de container de marimea unui pat de o persoana, in care libertatea de miscare iti este ingradita. Aceste hoteluri au fost inventate pentru japonezii care pierdeau noaptea prin oras si care aveau nevoie de un loc de odihna pana la aparitia zorilor, dar sunt folosite in prezent si de turistii care vor sa economiseasca niste bani sau sa traiasca o experienta inedita. Un pat costa intre 30-50 de dolari pe noapte iar majoritatea hotelurilor de acest gen sunt doar pentru barbati.
Salile de jocuri (pachinko) si barurile de karaoke
Nici distractia japonezilor nu seamana cu cea Europa. O mare placere a barbatilor e aceea de a frecventa Pachinko, adica Sali de jocuri electronice in care pierd ore in sir. Cand intri intr-un asemenea loc, care are de obicei cateva etaje, ai sa vezi zeci de barbati aliniati (sau alienati??) care sunt atat de absorbiti de jocul pe care il joaca incat nu observa nimic in jurul lor. Si nu vorbesc de copii sau liceeni ci de oameni de toate varstele. Si sa nu va inchiputi ca cei care castiga primesc vreun ban. In Japonia sunt interzise jocurile de noroc, asa ca daca ai castigat ceva la vreuna din masinariile respective, esti recompensat cu tot felul de obiecte, jucarii, animale de plus, dulciuri sau cate si mai cate. Karaoke este un fel de sport national al Japoniei. De karaoke ati auzit cu siguranta, dar spatiile rezervate acestei pasiuni japoneze nu sunt asa cum cred ca vi le imaginati. Adica nu ai sa vezi o sala imensa in care oamenii se dau pe rand in spectacol in fata unei multimi care ii incurajeaza sau fluiera, ci niste cabine mai mici, in care incap uneori doar 2 -3 persoane. Acestea sunt inchiriate cu ora (in jur de 10 dolari de persoana) iar dupa ce ai platit primesti doua microfoane si ai la dispozitie un set-list de unde poti alege cam orice melodie iti trece prin cap. Intre timp poti comanda bautura sau niste gustari iar la finalul fiecarui cantec, aparatul iti da cate o nota in functie de cat de bine ai cantat. Aceasta distractie e foarte populara in Japonia, asa ca nu m-a mirat deloc cand am auzit ca sunt peste 100.000 de sali de karaoke in toata tara.
Festivalul penisului
Ei bine da, japonezii au si un festival al penisului, care se sarbatoreste anual in orasul Kawasaki, in prima duminica din aprilie. Nu este o gluma de 1 aprilie iar aceasta ceremonie isi are originea tocmai prin secolul al 17-lea si are ca scop invocarea spiritelor care se ocupa de feritilitate, armonie si noroc. In timpul cerermoniei este expus un mulaj al organului reproductiv masculin in jurul caruia oamenii se roaga pentru ceva: prostituatele sa fie ferite de boli cu transmitere sexuala, cei casatoriti pentru fericire si armonie in mariaj, iar oamenii de afaceri pentru succes. Din Tokio in Kawaskai se ajunge foarte usor, in maxim 30 de minute, cu trenul.
Padurea sinucigasilor
Si daca ce am spus pana acum nu vi s-a parut prea ciudat, atunci ce ziceti de asta: japonezii au o padure a sinucigasilor!! Este vorba de padurea Aokigahara, aflata la nord-vest de muntele Fuji, locul unde au fost descoperite numeroase cadavare (in jur de 100 pe an). In momentul de fata, padurea a fost decorata cu camera de luat vederi la intrare si cu tot felul de pancarate in limba engleza si japoneza prin care esti informat ca viata merita traita.
Moda Japoneza
Moda japoneza e un subiect cu totul aparte despre care as putea sa scriu un articol separat. Pentru ca in Japonia am vazut oameni imbracati in cele mai ciudate tinute posibile, in costume in care nu cred ca ai putea sa te plimbi linistit prin alta tara fara sa intoarca toata lumea capul dupa tine. Cele mai tari costume le gasesti in zona Harajuku, care este una din atractiile de neratat ale Tokioului. Toaletele tinerilor care-si fac veacul pe aici par inspirate din filme Sf sau de epoca si sunt accesorizate cu machiaje extravagante si coafuri sofisticate de catwalk. Ai impresia ca ai nimerit la o prezentare de moda haute-couture sau in mijlocul unui concurs de cosplay de la vreo conventie Comic Con. In fiecare duminica, sute de tineri fac parada imbracati in costume care mai de care mai speciale si asteapta sa fie remarcati de producatori de showuri tv. Unele fete arata exact ca niste papusi scoase din cutie, scopul final al acestei degizari fiind sa arate cat mai “Kawaii” (dragut, dulce). Exista zeci de stiluri si substiluri, cele mai cunoscute purtand denumiri gen gothic Lolita, punk Lolita, gyaru, kogal, visual key, s.a, iar marfa se gaseste pretutindeni, in special pe renumita strada Takeshita-Dora. Am mai observat un fenomen bizar. Tinerele japoneze nu mai au lookul clasic (par lung si negru, ten alb, privire sfioasa) cu care suntem noi obisnuiti. Multe dintre ele sunt obsedate de imaginea vedetelor americane pe care incearca sa le copieze in cel mai mic detaliu. Asa ca se vopsesc blond sau roscat, isi incretesc parul, isi lipesc gene false si imbraca niste tinute pe care le vezi doar prin videoclipuri americane.   

Robert Ficheux, omul căruia ROMÂNIA îi datorează graniţele



Robert  Ficheux a fost unul dintre cei mai mari geografi francezi, un foarte bun vorbitor de limbă română şi un mare  prieten al României. A fost, alături de celebrul lingvist suedez Alf Lombard, unul dintre cei mai mari iubitori ai ţării noastre, de când existăm ca stat „dodoloţ”.
Iată câteva repere din biografia profesorului Ficheux:Profesorul Ficheux: 
* Membru corespondent străin (1 iunie 1948) şi membru de onoare din străinătate (9 martie 1991) al Academiei Române.
* Studii superioare la celebra Universitate Sorbona, fiind licenţiat în istorie şi geografie (1919-1920).
* Încadrat, în urma recomandării lui Emmanuel de Martonne (un alt nume ilustru al geografiei), la Institutul Francez de înalte Studii din Bucureşti (1924-1927).
* Teză de doctorat cu un subiect privitor la studiul geomorfologic al întregului masiv al Munţilor Apuseni.
* Revenit în România în anul 1932, devine secretar general al Institutului Francez din Bucureşti (până în 1935), apoi al Misiunii Universitare Franceze în România. În 1935, la recomandarea lui Emil Racoviţă, a fost numit succesor al lui George Vâlsan la Universitatea din Cluj-Napoca, unde a predat geografia fizică, până în 1938, când s-a întors în Franţa.
* Între 1927 şi 1996 a publicat nu mai puţin de 27 de cărţi, referitoare toate la România.
* Distins cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer, de către preşedintele Emil Constantinescu, în 1997. Două dintre cărţile lui Robert Ficheux le dau şi azi dureri de cap extremiştilor unguri: „Les Motzi” (Moţii), apărută în 1942 şi „Roumains et minorites ethniques en Transylvanie” (Români şi minorităţi etnice în Transilvania), apărută în 1990. 
Acestui om, cvasinecunoscut marelui public, România şi românii îi datorează enorm de mult. Practic, lui Robert Ficheux îi datorăm Marea Unire de la 1918 şi existenţa ţării noastre între frontierele ei de azi. 
În loc de explicaţiile cuvenite, citez aici un fragment dintr-un text scris de etnologul, maestrul în arta culinară, publicistul şi scriitorul Radu Anton Roman, în urmă cu mai bine de un deceniu în urmă, care explică şi lămureşte de ce-i suntem, toţi, pe veci datori lui Robert Ficheux, mult mai bine decât o poate face un simplu ziarist de la o foaie de judeţ:
„…Cine crede că Marea Unire s-a datorat numai Adunării Româneşti de la Alba-Iulia din decembrie 1918 şi intelectualităţii greco-catolice, are o viziune patriotic-idilică asupra istoriei. Marile puteri victorioase, hotărîseră, destul de corect, să împartă înfrântul si destrămatul Imperiu Austro-Ungar, după criteriile populaţiilor majoritare. Aveau loc recensăminte, se făcuseră hărţi ale tuturor provinciilor imperiale după naţionalităţi,se pregăteau infiinţarea de noi ţări şi frontiere. Ungaria înaintase Parisului, unde aveau loc negocierile, hărţi ale Transilvaniei, în care, zona montană, platourile locuite numai de români din  Maramureş, Oaş, Haţeg, Lăpuş, Apuseni, Năsăud etc. apăreau ca pustii, fiind dincolo (de aşa-numita - n.r.  creastă militară), de ce se vedea din văile accesibile. 
Într-o primă variantă, populaţia maghiară, aglomerată în oraşe (acolo unde românilor le era interzis să se aşeze – n.r.) şi în satele de cîmpie, apărea ca majoritară în Ardeal, cu consecinţele ce ar fi urmat de aici. E meritul unor misiuni de geografi francezi, de-a fi urcat pe toate cărările transilvane şi de-a fi inventariat şi anunţat existenţa unor numeroase comunităţi române, acolo unde hărţile maghiare marcaseră pete albe, lucru ce a contribuit determinant la decizia marilor puteri de la Trianon (prin care Transilvania a revenit României – n.r.)”.
Acele misiuni de geografi francezi, despre care scria regretatul Radu Anton Roman, au fost conduse de geograful Robert Ficheux. Dacă n-ar fi existat profesorul Ficheux, azi Transilvania ar fi fost pământ unguresc.
Omul acesta, scria Roman, „făcuse şi dăruise istorie şi geografie României”. O Românie care, din nefericire, l-a uitat de tot, după trecerea sa la cele veşnice, săvârşită acum un deceniu. N-am auzit nicăieri să se organizeze măcar un simpozion sau o adunare în memoria sa. 
Acum, încercăm să aducem modestul nostru omagiu personalităţii lui Robert  Ficheux, să povestim şi altora despre cine a fost şi cât de mult bine ne-a făcut acest om, cu speranţa că anii ce vor veni şi, poate, generaţiile de după noi, îl vor aşeza la locul ce i se cuvine în istoria modernă a  României.

Asa intrebari, asa raspunsuri


 
> > 1. O broasca fara carapace este fara locuinta sau  dezbracata?.
> > Raspuns: In primul rand e moarta. Pe urma. Depinde de orientarea sexuala.
 
> > 2. Unde gasesti un caine fara picioare?
> > Raspuns: Unde l-ai lasat
 
> > 3. Ce se afla intre Soare si Pamant?
> > Raspuns: Si
 
> > 4. Cum se cheama un barbat inteligent in America ?
> > Raspuns: Turist
 
> > 5. Ce fac pestii cand sunt multi?
> > Raspuns: Bancuri
 
> > 6. Care e femininul la tren?
> >Raspuns:Tunel
 
> > 7. Cum gaseste un cioban o oaie la munte?
> > Raspuns: Acceptabila
 
> > 8. Cum se numesc dacii care gandesc?
> > Raspuns: Gandaci
 
> > 9. Care este antidotul la Viagra?
> > Raspuns: Cocolino - ca o face moale si pufoasa
 
> > 10. Ce-i alba si are 30 cm?
> > Raspuns: Nimic, toata lumea stie ca, daca are 30 cm, este neagra !
 
> > 11. Cum se cheama un caine fara picioare?
> > Raspuns: Nu se cheama, ca oricum nu vine
 
> > 12. Un american care traieste in Florida poate fi inmormantat la New York ?
> > Raspuns: Nu, pentru ca traieste
 
> > 13. Care a fost primul barbat care a spus: "E nevoie de o femeie in casa !"?
> > Raspuns: Mesterul Manole
 
> >14. Cine fluiera dupa o tipa trecuta de 40 de ani ?
>    Raspuns :Oala minune
 
> >15. Ce-ti inspira un tigan fara maini ?
> >Raspuns:  Incredere 
 

INTAMPLARI ADEVARATE

1. Un tip a cumparat un frigider nou pentru casa lui. Ca sa scape de cel vechi, l-a pus in fata casei cu un carton pe el, pe care scria:  "E gratis, il vrei, ia-l acasa."  Peste 4 zile a stat frigiderul acolo si nimeni nici macar nu s-a uitat la el. Si-a dat seama ca oamenii erau prea neincrezatori in aceasta oferta, asa ca a decis sa schimbe cartonul: "Frigider de vanzare cu 100 ron." A doua zi cineva l-a furat! Ei traiesc printre noi !!! 
 
2. Intr-o zi mergeam pe plaja cu niste cunoscuti, cand deodata cineva a strigat: "Uite o pasare moarta!" Unul dintre ei si-a indreptat privirea spre cer si a intrebat: "unde, unde?"  Ei traiesc printre noi !!! 
 
3. Cand se uita la o casa, fratele meu a intrebat-o pe agenta imobiliara in ce directie este nordul, motivand ca nu vrea ca soarele sa-l trezeasca in fiecare dimineata. Ea a intrebat: "Soarele rasare la nord?" Cand fratele meu i-a explicat ca soarele rasare la est de ceva timp, ea a dat din cap si a zis: "Oh, nu prea tin pasul cu lucrurile astea!" Ei traiesc printre noi!!! 
 
4. Luam pranzul intr-o cafenea, cand fara sa vrem am auzit-o pe angajata ca vorbea despre o arsura pe care a facut-o la sfarsitul sapatamanii trecute cand mergea spre plaja cu masina. A condus cu ea decapotata, dar nu credea ca se va arde pentru ca era in mers...Ei traiesc printre noi !!
 
5. Vecina mea are un fel de cutit in masina care este special pentru a taia centura de siguranta in caz ca ramane blocata din cauza unui accident. Il tine in portbagaj.Ei traiesc printre noi !
 
6. Mergeam pe strada cu un coleg de birou cand am vazut o femeie cu un cercel in nas, de care era atasat un lantisor pana la cercelul din ureche. Colegul meu m-a intrebat: "Nu se va rupe lantul de fiecare data cand va intoarce capul?" A trebuit sa-i explic ca nasul si urechea unei persoane raman la aceiasi distanta una de cealalta indiferent de directia in care va intoarce capul...Ei traiesc printre noi !!! 
 
7. Nu mi-am gasit bagajele in zona pentru bagaje din aeroport, asa ca am mers la biroul de bagaje pierdute si i-am spus functionarei de acolo ca bagajele mele nu au aparut.  Ea a zambit calm si mi-a spus sa nu imi fac griji deoarece ea este pregatita si instruita profesional si ca sunt in maini bune. "Acum - m-a intrebat ea - avionul dumneavoastra a ajuns ?" (Eu lucrez cu astfel de oameni). Ei traiesc printre noi !!! 
 
8. Cand lucram la o pizzerie, am observat un barbat care a comandat o pizza mica la pachet. Parea sa fie singur si bucatarul l-a intrebat daca doreste sa taie piza in 4 sau in 6 felii.  A stat si s-a gandit un pic inainte sa raspunda: "Lasa, in 4 felii, nu cred ca imi este atat de foame incat sa mananc 6 felii. Da, ei traiesc printre noi !!! Din pacate, nu doar traiesc printre noi, dar se si reproduc !!! Tot printre noi!
 

ISTORIA BRANZETURILOR

La ora actuala pe plan mondial exista aproape 2.000 de sortimente de branza, majoritatea provenind din tarile europene. Branzeturile sunt parte esentiala a dietei persoanelor din intreaga lume, aducand un aport semnificativ de calciu si grasimi necesare bunei functionari a organismului. Motriv national de mandrie pentru multe tari, branzeturile se clasifica in functie de mai multe criterii: dupa tipul laptelui (de vaca, oaie, capra, iapa, bivolita, camila, iac, ren), dupa continutul de grasimi (slabe, semi-grase, grase, foarte grase), dupa consistenta (moi, semi-tari, tari), dupa procedeul de preparare (cu mucegai la exterior, cu mucegai in interior, in saramura, oparite, topite, framantate), dupa varsta (proaspete, cu zer, maturate), dupa intrebuintarea la gatit sau dupa tara de provenienta.

> Franta este tara care se poate lauda cu peste 400 de tipuri de branzeturi si cu peste 1000 de varietati regionale de branza. Fiecare regiune are specialitatile ei, chiar daca la ora actuala exista doar 56 de varietati de branza clasificate si protejate de catre AOC (“Appellation d’origine contrôlée”), un standard ce garanteaza ca produsele astfel etichetate sunt de o mare calitate si produse dupa retete originale. Printre branzeturile frantuzesti protejate se numara:
 
> Beaufort, produsa in zona Beaufort din Alpii Francezi, este o branza cu o consistenta tare, obtinuta din lapte de vaca ce poate fi regasita in trei variante: Beaufort de Savoie produsa pe timpul verii, Beaufort d’alpage si Beaufort d’hiver produsa iarna. Datorita altitudinii la care este produsa, Beaufort are un gust deosebit. Se topeste usor, motiv pentru care este frecvent utilizata in prepararea branzei topite.
  > Brie, denumita dupa provincia franceza Brie, este o branza obtinuta din lapte de vaca, are o culoare usor galbuie si este acoperita de o crusta de mucegai alb. Branza Brie a fost considerata multa vreme cea mai fina branza din Europa, fapt ce i se datoreaza lui Talleyrand, cel care a introdus-o pentru prima data la dineurile diplomatice sofisticate. Brie este o branza extrem de savuroasa, foarte moale, cremoasa, cu o aroma fina de fructe. Cea mai fina varietate este considerata Brie de Meaux, cu o aroma unica de alune si fructe.
 > Camembert este poate cel mai popular sortiment de branza. A fost preparata pentru prima data in secolul al XVIII-lea de catre Marie Harel, in satul Normandia, iar Napoleon a facut-o cunoscuta in 1855, fiind incantat de gustul usor sarat al acesteia. Camembert este o branza fermentata, moale, grasa, preparata din lapte de vaca.
> Roquefort este o branza cu mucegai albastru, produsa din laptele unei anumite rase de oi care pasc in regiunea Auvergne, in partea de sud a Frantei. Roquefort este una din cele mai recunoscute tipuri de branza frantuzeasca. Gustul este unul ce variaza de la sarat si  dulce pana la afumat. Legendele spun ca aceasta ar fi fost descoperita de un cioban care si-a uitat pranzul, alcatuit dintr-o bucata de paine si o felie de branza, intr-o pestera. Cateva saptamani mai tarziu a revenit in pestera si a gasit branza acoperita de o pelicula de mucegai insa, fiindu-i foame, a mancat-o chiar si asa, ramanand uimit de aroma placuta descoperita.
 > Bleu d’Auvergne provine din regiunea Auvergne si este o branza cu mucegai albastru, dezvoltat din painea de secara, preparata din lapte de vaca si depozitata aproximativ o luna in locuri ferite de soare. Are un gust puternic si o consistenta cremoasa, din acest motiv fiind adesea folosita in prepararea unor sosuri.
> Morbier este un sortiment cu o consistenta medie, preparata pentru intaia oara in orasul Morbier. Este preparata din doua straturi de lapte de vaca – unul muls seara si unul muls dimineata, cele doua straturi fiind separate cu un strat de cenusa. Mirosul branzei este intepator iar gustul este usor amarui.

>
> Epoisses este originara din Burgundia, fiind preparata pentru prima data de catre calugarii cistercieni de la Abbaye de Citeaux. Branza preferata a lui Napoleon este preparata prin coagularea laptelui de vaca, dupa care urmeaza spalarea branzei in saramura, depozitarea ei intr-o pivnita umeda timp de o luna, dupa care este spalata din nou cu un amestec de apa de ploaie si o tuica burgunda invechita, Marc de Bourgogne, timp de 2-3 ori pe saptamana. Epoisses are un miros foarte puternic, astfel incat autoritatile franceze au interzis transportarea acesteia in mijloacele de transport in comun.
 > Pont l`Eveque, denumita dupa numele satului din Normandia in care a fost descoperita, este unul din cele mai vechi tipuri de branza din Franta, datand din secolul al XII-lea. Are o textura cremoasa si fina iar pe masura ce se matureaza coaja ii capata o culoare portocalie-rosiatica.

> Le Comté a inceput să fie produsa in secolul al XII-lea, in regiunea Franche-Comté, sub denumirea de “vachelin”. Productia a explodat in secolul al XIX-lea, cand Le Comte a putut fi exportata in toate regiunile Frantei. Astazi branza preparata din lapte nefiert de vaca este probabil cea mai bine vanduta branza din lume. Se clasifica in functie de stadiul de maturare. La patru luni este cremoasa iar de la 10 luni devine usor sfaramicioasa si mai densa.
> Chèvre aux herbes, originara din Alpi, este preparata din lapte de capra si acoperita cu un strat fin de ierburi de Provence, in interior pastrand o textura cremoasa.
 
> Nici Italia nu poate fi uitata cand vine vorba de branzeturi. Peste 400 de sortimente sunt produse si aici, pe baza unor retete diverse, in functie de regiune, iar 40 de varietati sunt omologate si intra sub reglementarea europeana a dreptului de productie in locul de origine.
 
> Parmezanul este cu siguranta cea mai cunoscuta branza din Italia! Este originara din Parma, Parmigiano-Reggiano, si se prepara din lapte de vaca partial degresat, in perioada aprilie-noiembrie. Fiind o branza sfaramicioasa, procesul de productie al parmezanului dureaza de la 14 la 36 de luni. Aroma sa este inimitabila, delicata, savuroasa si fructata, intensificandu-se odata cu trecerea timpului.
> Mozzarella a fost initial produsa in regiunea Pouille din Italia exclusiv din lapte de bivolita. Astazi branza este preparata si din lapte de vaca, cunoscuta in italiana sub numele de “fiordilatte” iar cea preparata din lapte de bivolita sub numele de “mozzarella di bufala”. Mozzarella are un gust discret si delicat, apropiat de aroma smantanii cu un usor iz de fan uscat.
> Gorgonzola este o branza fementata moale, produsa din lapte de vaca si innobilata cu mucegai albastru. Provine din regiunea Bergamo si are un gust dens, picant- intepator ce se intensifica odata cu trecerea timpului.
> Pecorino Romano este produsa in mod traditional in regiunea Lazio dar, mai nou, se produce si in Sardinia. Branza are o consistenta solida, o culoare alb-murdara si un gust intens, sarat-picant. Se prepara din lapte de oaie, lasandu-se la maturat cel putin 8 luni.
> Mascarpone este o branza extrem de grasa si cremoasa, produsa din smantana nedegresata din lapte de vaca, usor fermentata si batuta. Mascarpone este originara din regiunea Lombardia, fiind adesea folosita ca ingredient principal in prepararea deserturilor.
> Provolone provine din sudul Italiei, regiunea Vesuvius, fiind o specialitate preparata din lapte de vaca, cu o textura ferma si cu un gust ce variaza in functie de perioada de maturare.
> Ricotta este preparata din resturile ramase din productia altor tipuri de branza (mascarpone sau provolone) sau din cheagul laptelui dupa separarea zerului, in special din zer de lapte de oaie. Dealtfel, ricotta in italiana inseamna refiert, pentru ca zerul e tratat termic. Are o textura moale, un gust fin, delicat si un conținut scazut de grasime.
> Fontina este preparata in Alpii italieni, din lapte de vaca, dupa un procedeu special: un calup de Fontina este produs din laptele obtinut de la un singur muls, nepasteurizat; branza este presata, fiarta si maturata timp de 3 luni. Are o textura ferma si o consistenta elastica.
> Asiago a fost initial preparata din lapte de oaie, in jurul anului 1000 d.Hr., in Podisul Asiago din Alpii italieni. Este o branza semi-tare, acum preparata din lapte de vaca, care se prezinta sub doua varietati: Asiago Presato, obtinuta din laptele vacilor care au pascut la altitudini scazute, cu o textura moale, elastica si un gust usor sarat si Asiago d’Allevo, obtinuta din lapte provenind din zonele inalte de munte, cu o textura mai ferma si o aroma sarata-condimentata.

> Grecia pune accentul pe branzeturi fine, usoare, potrivite climatului din zona. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:
> Feta, o branza alba, usoara, cu un gust cremos si o textura sfaramicioasa provine din centrul Greciei si se prepara din lapte de capra sau oaie. Gustul sau specific este dat de tehnologia de fabricare: dupa prima fermentare, atat cheagul cat si zerul sunt reincalzite impreuna apoi scurse usor si presate. Ulterior se scufunda in saramura, de unde vine gustul ei pregnant de sare si aciditatea pronuntata.
> Kefalotiri are o consistenta solida si un gust pregnant, usor sarat. Se prepara din lapte de oaie si/sau de capra, proportia dintre cele doua tipuri de lapte fiind cauza variatiei de culoare – de la galben puternic pana la alb.
> Metsovone provine regiunea Metsovo, din nord-vestul Greciei, fiind o specialitate produsa din lapte de vaca sau lapte de vaca amestecat cu lapte de capra. La maturitate este acoperita cu un strat fin de mucegai iar gustul este usor condimentat.
> Kopanisti este o branza alba, preparata din lapte de capra, oaie sau vaca, originara din Insulele Cyclade. Inainte de maturare i se adauga piper si sare, capatand astfel un gust puternic.
> Manouri este o branza alba, semi-moale, preparata din zerul scurs la prepararea branzei Feta. Ca si textura este mai cremoasa decat Feta iar la gust este mai putin sarata.
> Graviera este una dintre cele mai populare branzeturi din insula Creta. Se prepara din lapte de oaie si are o consistenta solida, o culoare galben deschis si un gust usor dulce, de alune.
> Myzithra este originara din Creta, fiind o branza cu o textura extrem de fina. Este preparata din lapte de capra sau de oaie, combinat cu zer si smantana.
> Halloumi este o branza alba, din lapte de capra si oaie, amestecata cu frunze de menta si apoi taiata batoane. Chiar daca este o marca inregistrata de Cipru, Halloumi se gaseste aproape peste tot si in Grecia.

> Elvetia este inca o tara europeana care isi poate insusi nenumarate retete de branzeturi.
> Emmenthalerul, devenit sinonim al branzeturilor elvetiene, provine din Valea Emmei si a devenit cunoscut datorita gaurilor din interiorul calupurilor, formate prin producerea de dioxid de carbon de catre bacteria folosita la fabricarea branzei, care consuma acidul lactic din cheag. Emmenthalerul este preparat din lapte de vaca si are un gust dulceag si o aroma usor picanta, sesizabila abia la finalul degustarii.
> Gruyère este originara din orasul elvetian cu acelasi nume, situat in cantonul Fribourg. Este o branza obtinuta din lapte de vaca nepasteurizat, ulterior maturata, presata si fiarta, avand o textura ferma, de regula cu mici goluri interne, elastica si neteda, cu un gust delicat si dulce si cu o pronuntata aroma de nuca.
> Tilsit a fost creata de elvetienii din Valea Emmental, veniti in secolul al XIX-lea sa se stabileasca in Tilsit (teritoriile Prusiei, actualmente Rusiei). Cum ingredientele pe care le foloseau in Elvetia nu erau toate identice sau disponibile, branza a fost maturata cu alte tipuri de mucegai si bacterii, rezultatul fiind un gust intens. Tilsit se produce din lapte de vaca si se caracterizeaza prin gauri neregulate sau crapaturi in textura sa semi-tare.
> Raclette este o branza tare, produsa din lapte de vaca nepasteurizat. Are un gust de unt si se gaseste deseori in combinatie cu piper, chimen sau chiar afumata.

> Marea Britanie, chiar daca nu se poate lauda cu o cantitate mare de sortimente, a reusit sa devina cunoscuta datorita unui singur sortiment: Branza Cheddar! Chiar daca nu e singurul tip de branza produs de englezi, este cu siguranta cel mai popular.
> Cheddar provine din sud-vestul Angliei, din regiunea Cheddar – Gorge. Este preparata din lapte de vaca iar modalitatea de productie este urmatoarea: pasta moale de branza se taie in calupuri care se pun la scurs, unele peste altele, fiind apoi intoarse din cand in cand, pentru scurgerea uniforma a zerului. Gustul unic e dobandit datorita pesterilor de calcar din regiune, unde branza este lasata la maturat. Aroma ei aminteste de gustul nucilor iar culorile variaza de la sidefiu pana la galben intens.
> Pantysgawn este preparata din lapte de capra si este originara din Tara Galilor. Pantysgawn are o consistenta cremoasa si un gust sarat.
> Cheshire este o branza densa si sfaramicioasa, preparata din lape de vaca, originara din regiunea cu acelasi nume din Marea Britanie.
> Stilton este una dintre cele mai delicioase specialitati din lume! Preparata din lapte de vaca pasteurizat si strabatuta de vinisoare de mucegai albastrui, branza englezeasca are o aroma extrem de pronuntata. Textura este moale iar la suprafata prezinta o crusta maronie naturala.

> In nordul Europei se remarca si Olanda, cu binecunoscutele:
> Gouda, o branza tare, fabricata din lapte de vaca, de culoare galbena, imbracata intr-un strat de ceara de parafina, originara din orasul cu acelasi nume.
> Edam “s-a nascut” in orasul cu acelasi nume, situat la 20 km nord de Amsterdam. Branza este preparata din lapte de vaca partial degresat, este semi-dura, cu o textura asemanatoare cauciucului, imbracata intr-o ceara de parafina de culoare galbena, daca branza este foarte putin maturata (doua-trei luni), rosie, daca maturarea este medie, sau neagra daca maturarea a durat cel putin 17 saptamani.
> Maasdam este o branza obtinuta din lapte pasteurizat de vaca, are o consistenta semi-dura, procesul de fabricatie fiind asemanator cu cel folosit la prepararea Emmenthalerului. Anumite bacterii ii confera insa Maasdam-ului gustul specific.

> Tot in partea de nord Danemarca
produce branzeturi precum: Havarti, Samsø, Danish Blue, Danbo, Saga si Esrom; Norvegia: Brunost, Gamalost sau Jarlsberg cheese; Suedia: Prästost si Grevé.

> Romania ocupa si ea, un loc important in productia si varietatile de branzeturi. Cele mai populare sortimente sunt:
> Casul, o branza preparata din lapte de oaie sau de vaca, amestecata cu cheag vegetal sau animal. Consistenta casului este semi-dura iar gustul este usor sarat. Se consuma ca atare sau afumat.
> Cascavalul este un sortiment obtinut din cas oparit, sarat si maturat, uneori si afumat. De cele mai multe ori cascavalul este preparat din lapte de vaca.
> Branza de burduf este preparata din lapte de oaie, are o textura moale, usor sfaramicioasa si o aroma puternica. Este preparata din bucati de cas dulce, amestecate cu sare si apoi maruntite. Cea mai populara varianta de Branza de burduf este cea din zona Bran, unde este pastrata in coaja de brad.
> Urda este un sortiment traditional romanesc, preparat din zer provenit din laptele de oaie, ramas dupa pregatirea casului dulce. Zerul se fierbe provocandu-se astfel precipitarea restului de proteina, astfel bucatelele de urda se ridica la suprafata lichidului, se culeg si se pun la scurs, rezultand o pasta omogena, cu o textura fina, usor aromata, de culoare alb-cenusie.
> Telemeaua este obtinuta din lapte de oaie, vaca, bivolita sau capra, in functie de zona in care se prepara. Telemeaua este o branza nefermentata, tinuta in saramura, de culoare alb-galbuie. Are o textura usoara si un gust aromat de unt.

> Cea mai scumpa branza din lume nu provine insa din nici o zona cu renume in domeniu, ci din Serbia. Pule costa 3.400 de dolari kg si se prepara din lapte de magarita, in Rezervatia Naturala Zasavica din Belgrad. Pule este o branza alba, sfaramicioasa, pentru un kilogram fiind necesari 25 de litri de lapte. Magaritele sunt mulse de 3 ori pe zi, manual, iar productia zilnica pentru fiecare femela nu depaseste 2 dl – de aici pretul exorbitant

Legile prostiei

 
 
Un articol incitant al unui economist cunoscut, despre cât de periculoși pot fi proștii și dacă poți să lupți cu ei. Italianul Carlo Cipolla (istoric și economist) a argumentat foarte bine natura prostiei. Anii lungi de cercetări l-au ajutat să formuleze cinci legi universale, funcționabile în orice societate. S-a dovedit că prostia în sine e cu mult mai periculoasă decât ne-am obișnuit noi să credem.
 
 
Prima lege a prostiei - Omul subestimează numărul idioților care-l înconjoarăSună ca o banalitate și un snobism șters, dar viața ne dovedește contrariul. Oricât de mult nu ați aprecia pe cineva, vă veți ciocni de următoarea situație: omul care arăta deștept și rational se adeverește a fi un idot nemaiîntâlnit. Proștii apar întotdeauna în cele mai nepotrivite locuri și la cel mai nepotrivit moment, ca să dea toate planurile peste cap.
 
A doua lege a prostiei - Probabilitatea ca un om să fie prost nu depinde de alte calități ale sale. Ani de observări și experimente m-au adus la concluzia că oamenii nu sunt deopotrivă: unii sunt proști, alții nu, și acestă calitate este de la natură și nu depinde de factorii culturali. Omul este prost așa cum este roșcat sau are grupa I de sânge. Așa s-a născut după voința Celui de sus, dacă vreți.
Educația nu are nimic în comun cu probabilitatea de a avea un anumit număr de proști în societate. Acest lucru a fost dovedit de nenumărate experimente în universități, pe cinci categorii: studenți, lucrători de birou, personal de serviciu, personal din administrație și profesori. Când am analizat grupul personalului slab calificat, numărul proștilor s-a dovedit a fi mai mare, ceea ce mă și așteptam (Prima lege) și dădeam vina pe condiția socială, sărăcie, izolare, educație insuficientă. Dar, mergând mai departe pe scara socială, același raport l-am văzut printre lucrătorii cu muncă de birou și studenți.
Și mai impresionant a fost să se constate aceleași cifre și printre profesori – nu contează că am luat profesori din provincie sau din universități – același procentaj dintre profesori s-au dovedit a fi proști. Am fost atât de uimit de rezultate, încât am hotărât să fac experimentul și pe elita intelectuală, a laureaților premiilor Nobel. Rezultatul a confirmat super-puterea naturii: același număr de laureați au fost proști.
Ideea pe care o lansează legea a II-a este greu de acceptat, dar numeroasele experimente confirmă că avem dreptate. Feministele susțin legea a II-a, pentru că aceasta spune că proaste printre femei sunt tot atâtea cât și printre bărbați. Locuitorii țărilor din lumea a treia se consolează cu faptul că țările dezvoltate nu sunt chiar atât de dezvoltate. Concluziile legii a II-a sperie: vă veți integra în înalta societate britanică sau vă veți muta în Polinezia, împrietenindu-vă cu vânătorii de capete locali; vă veți închide în mănăstire sau vă veți petrece restul vieții în cazinouri, în societatea unor femei decăzute – oriunde veți fi nevoit să vă ciocniți de același număr de idioți, care (Prima lege) vă va depăși așteptările.
 
Legea a treia a prostiei - Prostul este acea persoană, ale cărei acțiuni duc la pierderi pentru alți oameni sau grupuri de oameni și nu aduc beneficii actantului sau chiar se transformă în evenimente negative pentru el. 
Legea a treia presupune că toți oamenii se împart în 4 grupuri: naivi (N), deștepți (D), infractori (I) și proști (P).
Dacă Vasile acționează în așa fel încât suportă pierderi, dar îi aduce beneficii lui Petru, atunci el face parte din categoria naivilor (Zona N). Dacă Vasile face ceva ce îi aduce beneficii și lui, și lui Petru este deștept, pentru că a acționat deștept (Zona D). Dacă acțiunile lui Vasile îi aduc beneficii numai lui insusi, iar Petru are de suferit de pe urma lor, atunci Vasile este infractor. Și, în final, dacă Vasile se află în Zona P, sunt pierderi de ambele părți.
Nu e greu de imaginat amploarea daunelor pe care le pot provoca proștii, nimerind la conducere și având autoritate politică și socială.
Dar trebuie de specificat ce anume îl face pe un prost periculos.
Oamenii proști sunt periculoși pentru că oamenii raționali cu greu pot deduce logic un comportament irațional. Un om deștept poate să înțeleagă logica infractorului, pentru că infractorul este rațional – el pur și simplu vrea să primească cît mai mult câștig, cu toate că nu e suficient de deștept ca să câștige singur. Infractorul este previzibil, de aceea poți face sistem de apărare.
Să prognozezi acțiunile unui prost, nu poți, el îți va face rău fără vreun motiv, fără scop, fără plan, în cel mai neașteptat loc, în cel mai nepotrivit moment. Nu aveți tehnici de a anticipa atacul lui. Într-o confruntare cu un prost, cel deștept se lasă pe mâna prostului, o ființă întâmplătoare, cu reguli neînțelese de deștepti.
Atacul prostului, de obicei, te ia prin surprindere. Chiar și atunci când atacul este evident, ți-e greu să te aperi de el, pentru că nu are o structură rațională.
Despre asta a scris Schiller: “Împotriva prostiei, chiar și zeii sunt neputincioși.”
 
A patra lege a prostiei - Deștepții subestimează mereu potențialul distructiv al proștilor.
Să fii deștept și să uiți că ai de-a face cu un prost, în orice moment al zilei, în orice loc, și în orice circumstanțe - înseamnă să comiți o eroare care te va costa foarte scump.
Naivii din zona N nu pot recunoaște de obicei pericolul proștilor din zona P, ceea ce nu e de mirare. E de mirare faptul că proștii sunt subestimați și de deștepți, și de infractori. În prezența unui prost, ei se relaxează și se bucură de superioritatea lor intelectuală, în loc să se concentreze și să ducă pierderile la minimum, atunci când prostul va trăzni ceva.Un stereotip răspândit – că prostul își dăunează doar lui însuși. Nu. Nu trebuie să confunzi proștii cu naivii neajutorați. Niciodată nu faceți alianță cu proștii, imaginându-vă că-i puteți folosi pentru propriile beneficii - dacă veți face așa, pesemne că nu înțelegeți natura prostiei. În acest fel, le oferiți proștilor un câmp pe care pot să facă tot ce vor și să aducă daune mari.
 
A cincea legea a prostiei - Prostul e cel mai periculos tip de personalitate.
Prostul e mai periculos decât infractorul. Rezultatele acțiunilor unui infractor perfect – o simplă trecere a bunurilor materiale de la un om la altul. Societății nu-i e nici mai cald, nici mai frig de la asta. Dacă toți membrii acestei societăți ar fi fost infractori ideali, ea ar fi putrezit încet, dar nu ar fi fost o catastrofă. Întreg sistemul ar fi fost redus la transferul de bogăție în favoarea celor care acționează de dragul acesteia, și, luând în considerare că toți ar fi fost infractori, sistemul s-ar fi bucurat de stabilitate. Acest lucru poate fi ușor observat la țările unde conducerea este coruptă, iar cetățenii mereu încalcă legile.
Atunci când în scenă intră proștii, tabloul se schimbă. Ei aduc pagube, fără a avea beneficii. Bogăția este distrusă, societatea trăiește în sărăcie.
Istoria ne arată că, în orice perioadă, țara progresează atunci când la conducere sunt suficient de mulți oameni deștepți, care să rețină proștii activi și să nu le permită să distrugă ceea ce au creat deștepții.
Într-o țară în regres, proștii sunt la fel de mulți, dar la conducere observăm o creștere a numărului de infractori proști, printre ceilalți cetățeni – naivi prostuți.
Această schimbare cu siguranță crește urmările distructive ale acțiunilor proștilor, și toată țara se duce de râpă.
 

Karla and her cuddly Ridgeback friend.wmv

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini