sâmbătă, 14 octombrie 2017

comunicat

Pisla Marcela a adăugat 30 de fotografii noi.
ASTAZI A AVUT LOC MITINGUL PENTRU STERILIZAREA GRATUITA A CAINILOR CU PROPRIETAR DE CATRE CONSILIILE LOCALE DIN FIECARE LOCALITATE A TARII
Asociatia “Cutu, cutu”, organizatie pentru protectia animalelor, a organizat in data de 12.10.2017 un miting in fata Ministerului Dezvoltării Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in vederea atragerii atentiei asupra importantei implementarii legislatiei referitoare la cainii cu stapan.
Mitingul nu a fost un protest ci o actiune de lobby si am cerut (din timp) si AUDIENTA PENTRU SPRIJINIREA STERILIZARII GRATUITE A CAINILOR CU STAPAN DE CATRE CONSILIILE LOCALE IN FIECARE LOCALITATE.
Am fost primiti in audienta de catre reprezentanti ai ministerului, de doamna secretar de stat Sirma Caraman, insotita de doamna director de la Servicii Publice Vasilica Baciu, de doamna director a Directiei de comunicare Andreea Negru si de doamna Valeria Mihaila din partea Biroului de Audiente si Petitii. Doamnele ne-au ascultat cu atentie si ne-au raspuns la intrebari.
Am reafirmat ca in Romania SE NASC SI LA ACEASTA ORA MAI MULTI CAINI DECAT POT FI EI ADOPTATI si ca este nevoie de masuri pentru a corecta aceasta situatie. Actele normative existente in aceasta directie sunt aproape necunoscute proprietarilor de caini, autoritatilor si chiar salvatorilor de animale. Toti proprietarii din tara trebuie sa fie informati cu privire la Legea nr. 258/2013 art. 13 lit. b) privind “obligativitatea sterilizarii cainilor de rasa comuna si a metisilor” si cu privire la Hotararea de Guvern nr. 1059/2013 art. 41 (care reprezinta normele de aprobare la legea de mai sus) si care stipuleaza “posibilitatea legala ca primariile sa sterilizeze gratuit cainii cu proprietar, la cererea proprietarilor”. Am cerut sprijinul pentru a implementa aceasta Hotarare de Guvern si cu suportul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene “, de sus in jos” pentru ca informatia sa fie distribuita radial catre primarii. Am fost directionati catre entitatile administrative potrivite pentru dialog, respectiv catre asociatiile consiliilor judetene, ale municipiilor, ale oraselor si ale comunelor. Ne-am manifestat dorinta de a dialoga pe termen lung printr-o echipa extinsa de lobby, din care sa faca parte atat iubitori de animale membri ai asociatiei noastre cat si colaboratori de la alte organizatii si salvatori de animale de pe cuprinsul tarii.
Am solicitat reprezentantilor ministerului sa ni se permita accesul la intalnirile cu reprezentantii primariilor care au loc la nivel central (conferinte, sedinte, instruiri) pentru a vorbi pe scurt, timp de 5 minute, despre legislatie si despre posibilitatea ca primaria sa se implice fructuos in reducerea numarului de caini de pe strada prin actiuni de preventie in randul cainilor cu proprietar (prin sterilizare gratuita, conform legii, si reducand astfel abandonul puilor). Am mai solicitat sa realizam impreuna campanii informativ-educative iar raspunsul a fost ca ar putea fi posibil un astfel de proiect, cu mentiunea ca sunt deosebit de utile si colaborarile cu mass-media. Ni s-a atras atentia ca si cetatenii trebuie indemnati sa solicite sterilizare gratuita la primarie, pentru ca primaria sa le poata acorda sprijin, sa poata prevedea in buget aceste cheltuieli si sa adopte hotarare de consiliu local pentru sterilizare gratuita. Doamna secretar de stat ne-a indrumat catre ANSVSA, structura a statului care poate initia un program coerent si national de sterilizare a cainilor cu proprietar, in colaborare cu alte structuri ale statului carora se subordoneaza sau cu structuri care sunt adiacente. La audienta am fost impreuna cu doamna Mariana Vasilescu, reprezentanta Asociatiei "Sufletel" din Targoviste, care a vorbit si despre problemele cainilor strazii. La miting a participat si Asociatia "Depind de noi".
Mass media prezenta la miting a cerut statistici si cifre concrete despre abandonul puilor fatati in gospodarii insa am explicat ca nu exista recensaminte si este greu de cuantificat pentru ca este un fenomen ascuns (puii sunt aruncati pe furis). Avand in vedere ca primim telefoane zilnic ca sa preluam pui de caini si pisici aruncati de proprietari si gasiti intamplator de iubitori de animale, apreciem ca magnitudinea sa este deosebit de grava, atat de grava, incat o colega care detine un adapost, a apreciat intr-o sedinta la Consiliul General ca. dupa dansa, "numai puii fatati intr-un an in Bucuresti si in Ilfov, pusi unul langa altul, ar reconstitui distanta Bucuresti-Brasov".
Desi aceasta lege si normele ei de aplicare s-au votat in 2013, apreciem dupa feed-back-ul din teritoriu ca nici 0,5 % dintre cetateni nu au sterilizat cainii de rasa comuna, preferand sa abandoneze puii si sa creeze probleme comunitatii. Mitingul ar putea fi un semnal valoros spre civilizarea detinatorilor de caini si pentru extinderea sterilizarilor gratuite in cat mai multe localitati,
Consideram ca difuzarea informatiilor de specialitate duce la cresterea gradului de bunastare al animalelor si la cresterea gradului de bunastare al oamenilor (prin reducerea abandonului si deci a numarului de caini nedoriti pe strada).
PRIN ORGANIZAREA ACESTUI MITING AM URMARIT SA ATINGEM URMATOARELE TINTE:
- CUNOASTEREA LEGISLATIEI. Pentru a fi un factor de succes este important ca ea sa fie cunoscuta.
- IDENTIFICAREA CAILOR ADMINISTRATIVE PENTRU A EXTINDE STERILIZAREA CAINILOR CU PROPRIETAR IN TOATA TARA
- EMITEREA UNOR HOTARARI DE CONSILIU LOCAL in baza HG nr. 1059/2013, art 41.
- REDUCEREA ABANDONULUI. Este foarte important sa reducem abandonul puilor din gospodarii pe strada. Noi, ca specialisti, in fiecare zi ne confruntam cu el! Abandonul expune viata acestor animale, confortul cetatenilor pe strada si bugetul autoritatilor, care trebuie directionat pentru a corecta aceasta situatie.
- SA CONTINUAM ACTIUNILE NOASTRE DE PREVENTIE, EDUCATIE SI INFORMARE. Mitingul vine in continuarea Campaniei informativ-educative “Confort pe strada prin neabandonarea puilor de caine’ a Asociatiei “Cutu, cutu”, prin flyere si afise, proiectata sa se desfasoare la nivel de tara.
- SA APROPIEM IUBITORII DE ANIMALE DE AUTORITATI SI DE PROPRIETARII DE CAINI
- SA SUBLINIEM CA NUMAI PRIN UNIREA FORTELOR PRIMARIILOR, CU ALE PROPRIETARILOR SI CU ALTE SALVATORILOR DE ANIMALE VOM AVEA SUCCES SI VOR DISPAREA CAINII DE PE STRADA
- SA MOBILIZAM CONSILIILE JUDETENE SI PRIMARIILE SA IA MASURI SPORITE PENTRU INFORMAREA CETATENILOR SI PENTRU STERILIZAREA CAINILOR
Pres. Marcela Pisla, asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini