vineri, 25 martie 2011

puterea mainilor

Mudra - vindecarea prin semnele facute cu ajutorul mainilor


24.05.2009

Mudras au fost practicate in toate timpurile si de catre toate religiile. Chiar si noi fiecare in parte practicam mudras fara sa realizam de fapt acest lucru.



MUDRA (sanskrita) poate fi definita ca modalitatea non-verbala de comunicare si exprimare proprie constand in gesturi ale mainilor si pozitii ale degetelor, exprimarea exterioara a “determinarii interioare”, sugerand suprematia comunicarii non-verbale asupra cuvantului rostit.



Multe astfel de pozitii ale mainilor sunt folosite in sculpturile si picturile Buddhiste din India , Tibet , China ,Tailanda, Coreea si Japonia, indicand celor credinciosi intr-o maniera simpla natura si rolul zeilor reprezentati.

Un alt inteles interesant este dat conceptului MUDRA. Dezvaluie secretul celor 5 degete, fiecare deget incepand cu cel mare este identificat cu cele 5 elemente: - CERUL - VANTUL -FOCUL - APA -PAMANTUL.



Yoga pentru mîini



Mudrele sînt realizate prin anumite poziţii ale degetelor şi mîinilor avînd ca scop punerea practicantului în rezonanţă cu anumite energii subtile sau integrarea sa în anumite sfere sau cîmpuri benefice de forţă. Exerciţiile mudrelor sînt poziţii asiatice pentru degete, un fel de yoga pentru mîini. Îndoirea, întinderea sau atingerea degetelor activează zonele reflexe, declanşînd anumite reacţii ale organismului. Aceste mişcări pot fi efectuate oriunde fără prea mult efort. Se practică cu ambele mîini şezînd într-o postură cît mai comodă. Menţineţi fiecare poziţie a degetelor între 5-25 de minute, respirînd adînc.



Mudre în loc de fumat



Degetele sînt partea unde se încheie meridianele energetice ale corpului descrise şi utilizate în acupunctură. Este deci posibil ca, prin simpla poziţionare a mîinilor, să se acţioneze asupra unei stări sau alteia a corpului fizic sau emoţional. Această artă provenită de milenii dintr-o lungă tradiţie indiană a mudrelor constituie o cale de echilibrare a energiilor la fel de eficientă ca şi aceea din tehnicile orientale Tai Chi Chuan sau Qi Gong. Mudrele se pot efectua oriunde fără a necesita pregătiri suplimentare sau un mediu special. Pot fi utilizate în faţa televizorului, stînd în maşină sau în alte mijloace de transport, sau chiar luînd locul unor obiceiuri dăunătoare cum ar fi băutul cafelei sau fumatul.



Kali, zeiţa cu mai multe mîini



Dansurile tradiţionale hinduse includ mudrele ca poziţii sacre, dar şi pentru a demonstra calităţile acestei arte.



• MUDRA ABHAYA - absenţa temerii - mîna stă ridicată cu degetele întinse şi palma în faţă. Această mudră îi este atribuită zeităţii hinduse Kali cea cu multe mîini, puterea timpului nimicitor, care stă dincolo de teamă şi care echilibrează de angoase pe cei care o invocă.





• MUDRA VARADA - dăruire - mîna este coborîtă cu degetele întinse şi palma în faţă. Zeiţa Kali distruge elementele trecătoare ale universului aflîndu-se deasupra deşertăciunii, împărţind fericire.





• MUDRA TARJANI - ameninţare - pumnul strîns cu arătătorul îndreptat în sus este întîlnită şi în artele marţiale, gest făcut de gruparea ocultă ninja.





• MUDRA ANJALI- gest de adorare şi rugăciune cu mîinile împreunate în faţa pieptului.





OK şi mudra succesului



În Japonia, degetele mari şi arătătoarele ambelor mîini unite astfel încît să formeze un triunghi exprimă concentrarea. Este arhicunoscut gestul american al pumnului strîns cu degetul mare iţindu-se triumfător în marcarea ideii de succes. Toate civilizaţiile au utilizat limbajul mîinilor, acesta fiind poate cel mai vechi mijloc de comunicare între semeni. În credinţa creştin ortodoxă mulţi dintre sfinţi au poziţii ale mîinilor care sînt identice, întîmplător sau nu, cu unele mudre hinduse. Punerea mîinilor asupra cuiva semnifică transferul unei energii (putere), o binecuvîntare, gest ritualic în bisericile creştine şi la hirotonisirea preoţilor. Gestul elevilor de a ridica mîna la şcoală pentru a răspunde la verificarea cunoştinţelor este de fapt una dintre cele mai puternice mudre indiene (PRAN MUDRA) cea a concentrării şi îmbunătăţirii vederii. Trei degete împreunate pentru a face semnul crucii semnifică în creştinism Sfînta Treime, dar şi acest gest este o mudră a focalizării dorinţelor, a concentrării, a găsirii soluţiilor.



Mudrele, medicaţie din vîrful degetelor



• Beneficiul adus de mudre este extrem de important. Prin aceste exerciţii se poate obţine sau se poate menţine o sănătate mai bună. Iată cîteva mudre uşor de practicat cu beneficii maxime.



MUDRA MRIT SANJIVINI



Degetul arătător este îndoit, atingînd baza degetului mare. Degetul mare este unit cu mijlociul şi cu inelarul, degetul mic fiind întins. În cazul unei crize cardiace această mudră este considerată salvatoare, relaxînd în cîteva secunde. La hinduşi este considerată „primul ajutor“ pentru persoanele suspecte de infarct.



MUDRA APAN





Degetul mare este unit cu mijlociul şi inelarul, celelalte degete rămîn întinse. Oferă o relaxare şi ameliorare a problemelor urinare. Ajută în eliminarea toxinelor. Purifică organismul. Are darul de a alunga spiritele rele, de a proteja persoana care o practică. Se poate vedea la cîntăreţii de hip-hop şi la fanii acestei mişcări culturale urbane, deşi este puţin probabil ca ei să-i cunoască sensul.



PRAN MUDRA





Degetul mic se uneşte în vîrf cu degetul inelar şi vîrful degetului mare fără a forţa, celelalte două degete rămîn întinse. Este o mudră revigorantă, energizează trupul şi măreşte vitalitatea. Ajută la îmbunătăţirea vederii. Este necesară celor nervoşi, obosiţi şi slăbiţi. „Bancă de energie“ măreşte vitalitatea şi limpezeşte vederea. Practicată mai mult timp ameliorează afecţiunile oculare. Este o mudră întîlnită la elevi care, prin această poziţie a degetelor mîinii, semnalizeză că vor să răspundă întrebărilor profesorului.



MUDRA LING



Una dintre cele mai simple mudre, se ţin ambele mîini cu degetele întrepătrunse. Unii folosesc această mudră instinctiv, cînd sînt în stare de repaos. Practicarea acestei mudre este eficientă în tratarea răcelilor rebele, a congestiilor pulmonare şi a infecţiilor microbiene.



MUDRA GYAN







Degetul mare şi arătătorul sînt unite într-un conctact relaxat, fără a presa puternic, iar celelalte degete sînt ţinute întins. Aceasta este mudra cu care oamenii sînt cel mai familiarizaţi. Marii gînditori şi învăţaţi din vechime ca Buddha, Iisus şi mulţi dintre sfinţi sînt prezentaţi cu mîinile în această atitudine. Puternic calmant yoghin, Mudra GYAN este practicată pentru pacea mentală, concentrarea minţii, ascuţirea memoriei, sporirea disponibilităţii spirituale, dezvoltarea creativităţii.



SHUNYA MUDRA



Degetul mijlociu atinge baza degetului mare care îl apasă uşor, celelalte degete sînt întinse. Această mudră ameliorează durerile de urechi în numai cîteva minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini