Cescuta de cafea este cea mai buna carte de vizita a gazdei. In cafea, se simte daca stii sa te faci pretuita, sa-ti prezinti rafinamntul sau daca o faci din obligatie, pentru ca asa se cade.
Trebuie talent, ca sa faci o cafeluta buna, dar, daca nu cunosti cateva reguli de baza, totul este degeaba. Cu spiritul lor intrat in proverb, francezii spun ca, atunci cand cafeaua este ispititoare, si gazda devine incantatoare.
Cateva reguli generale
Apa de la robinet strica, din start, cafeluta. Nu poti ascunde senzatia de clor, gustul de metal coclit, si acel iz specific apei statute. Apa fiarta in prealabil nu rezolva decat partial toate acestea. Ideala este apa plata. La apa minerala, nici sa nu te gandesti.
Cafeaua trebuie sa fie in termen de valabilitate si proaspat macinata. Sigilata in vid, este perfecta cand o desigilezi. A doua zi, e buna numai daca a fost tinuta la congelator, in pungi speciale, ermetice. In caz contrar, poti s-o arunci, sau s-o bei in cadru restrans.
Amestecul de cafele te califica pe linie de rafinament, dar trebuie sa te pricepi. Gazdele care se respecta isi incearca totusi propriul amestec, cautandu-si personalizarea in cafea.
Multi prefera cafeaua neindulcita. De aceea, o gazda care isi respecta musafirii le ofera zaharul separat, in pliculete, cubulete sau in zaharnita - cu o lingurita de arigint.
Cafeaua clasica, arhicunoscuta
Fierbi in ibric apa, portionata in prealabil. Cand clocoteste, dai focul foarte mic si rastorni, dintr-o miscare, tot praful de cafea. Daca il introduci "cate putin", ca sa nu dea pe dinafara, obtii mai mult posirca, decat cafea.
Lasi pana e aproape gata sa dea in foc, stingi, aduni cu o lingurita caimacul, pe care il pui in cesti si acoperi ibricul pentru 3-5 minute, dupa care umpli cestile, fara sa amesteci.
Inainte de a pune in cesti, poti adauga o lingurita de rom sau de coniac, daca socotesti ca a cazul. Se exclude whisky, bautura scotiana, care nu cadreaza cu cafeaua, bautura meridionala.
Daca vrei sa faci un plus de regie, pui alaturi, pe o farfurioara de dulceata, putina frisca, batuta cu mixerul. Atentie: frisca din smantana nefermentata. Frisca gata batuta este un surogat si strica gustul rafinat.
Regula: cestile nu se servesc pline ochi. Nivelul potrivit este la 5 mm sub bordura cestii.
Cafeaua turceasca
Nu este usor sa o prepari la bloc, dar, daca stai la vila, merita sa te dai mare. Iti trebuie doar o plita cu focar, jar si cenusa incinsa.
In ibricul cu apa rece, se introduce cafeaua si zaharul. Se asaza ibricul pe plita incinsa si se asteapta veghind; pe de o parte, ajunge incet la fierbere, pe de alta parte, odata ajuns, da rapid in loc.
Inainte de a incepe sa dea in clocot, il scoti de pe plita si il ingropi in cenusa incinsa, cam 30% din inaltimea ibricului.
Supraveghezi atenta: in cenusa incinsa, cafeaua trebuie sa fiarba mocnit, fara sa dea in foc. Ideal ar fi sa dureze 10-15 minute, dar daca "se umfla" trebuie retrasa din cenusa. Reusita se va cunoaste dupa stratul gros de caimac format.
Cafeaua turceasca se toarna imediat in cesti, impreuna cu caimacul si se serveste fierbinte. Turcii adora cafeaua oparita. In plus, desi tutunul dauneaza grav sanatatii, o cafea turceasca fara o tigara buna, parca n-ar mai fi chiar atat de turceasca.
Cafelele moderne
Cafea vieneza. Se face un amestec de cafea solubila, smantana dulce (nefermentata), sirop, inghetata de vanilie, ciocolata amara rasa si se lasa la frigider. Inainte de servire, se mixeaza bine, se introduce un cub de gheata, se orneaza cu ciocolata rasa si se serveste.
Cafea granita. Se prepara o cafea tare din praf solubil, se lasa la frigider si se serveste dupa ce i s-a adaugat o lingurita de smantana nefermentata si a fost batuta cu mixerul. Se serveste rece, cu un cub de gheata.
Cafea irish. Cate doua bucati de zahar cubic (mic) in fiecare pahar, cate 50 ml whisky, cafea tare si foarte calda. Separat, se mixeaza cate o lingurita de smantana nefermentata, care se toarna in pahare incet, ca sa ramana la suprafata. Se poate servi fara lingurita.
Cafea braziliana. Se fierbe in apa un amestec egal de cafea, cacao si zahar, omogenizate in prealabil. Se toarna in cesti si se serveste calda.
Cafea vieneza melange. Se bat 4 galbenusuri, cu 125 g de zahar pudra. Se adauga cafea calda si lapte fiert, batand in continuare, pana apare o spuma slaba. Se toarna in pahare mari, incalzite, si se acopera cu smantana.
Cafeaua filtru, cafeaua expresso, presata si altele sunt foarte la moda, recomandate de producatorii aparatelor respective. Retetele se gasesc in prospect, gustul e perfect, aroma de exceptie, dar farmecul romantic al unei cafele ca pe vremuri este doar o amintire.
http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/cofeina/arta-de-a-prepara-o-cafeluta-imbatabila-1085889
vineri, 8 iulie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
-
SUNT UN PACATOS, PARINTE de Ion Minulescu La parintele Vintila Vine-Arvinte, cam sfios Si se roaga: Fie-ti mi...
-
(DE/EN) Dragi prieteni Animal Life, Iata ca incet incet ne apropiem de visul nostru, acela de a avea un locusor linistit pentru cateii ...
ADOPTA 1 CUT!
a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu