vineri, 25 martie 2011

sosuri

Sos alb


Ingrediente:

1/4 l lapte degresat rece

o lingura rasa faina

sare,piper,nucsoara

o lingura cu varf de branza rasa

Mod de preparare:

Se amesteca laptele rece cu faina,se potriveste de sare,piper si se incalzeste putin amestecand continuu.Cand sosul devine onctuos (uleios),se adauga nucsoara si branza.Se opreste focul si se amesteca pana se topeste branzica si devine sosul omogen. Acest sos se toarna peste legume si oua pentru a le gratina...



Sos alb cu alune

Ingrediente:

200 ml smantana

50 g unt

1 lingura faina sau amidon

30 ml vin alb dulce

50 g alune prajite,macinate

condimente

Mod de preparare:

In untul incins se rumeneste faina, se stinge cu vin,se adauga alunele, la urma smantana si se codimenteaa dupa gust. Trebuie sa fie ca o smantana subtire. Se serveste la friptura

Sos alb cu smantana,lapte

Ingrediente:

- 25 g unt,

- 1 lingura faina,

- 250 g smantana,lapte

- zeama de lamiie,

- sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

In untul incins se rumeneste faina, se stinge cu vin,se adauga alunele, la urma smantana si se codimenteaa dupa gust. Trebuie sa fie ca o smantana subtire, la sfarsit se adauga zeama de lamaie. Se serveste la friptura

Sos alb cu castraveti

Ingrediente:

unt sau ulei, lapte, radacini de telina, morcovi, ceapa, castraveti murati, faina, zahar, otet, supa de carne, piper boabe si sare



Mod de preparare:

Ceapa, morcovii si telina, taiate feliute, se inabusa in unt sau ulei, apoi se adauga faina amestecata cu lapte fiert in prealabil, supa de carne, zahar si piper boabe. Se fierbe totul la cca 30 min, se paseaza, iar apoi se amesteca cu sare, otet si castraveti murati, taiati marunt.

Sos de anason

Ingrediente:

o legatura mare de anason, o capatana de usturoi, 500 gr smantana, ulei, apa minerala , sare dupa gust



Mod de preparare:

Se face un mujdei din usturoi, sare, ulei si apa minerala. Mujdeiul se amesteca cu smantana, apoi se pune anasonul zdrobit.

Sos Ansoa

Ingrediente:

200 g maioneza

1 lingura mustar

100 g pasta de peste

1 lamaie

50-100 ml vin alb

patrunjel verde

piper praf

Mod de preparare:

Pasta de peste se paseaza bine apoi se adauga mustarul si maioneza. Se taie o lamaie in feliute foarte subtiri si se amesteca cu sosul. Daca sosul este prea gros se poate subtia cu vin alb. Se presara patrunjel verde tocat marunt si piper. Se serveste la preparate din peste.

Sos anghemaht

Ingrediente:

1-2 lamii, 1 lingura faina, 1 lingura unt, zeama de lamiie, sare

Mod de preparare:

Se prepara un sos alb stins cu zeama de carne de vitel sau de pasare. Se adauga zeama de lamiie si felii de lamiie fara coaja.

Sos arabesc

Ingrediente:

1 lingurita coriandru macinat

1 lingurita usturoi ras

1 lingurita boia de ardei

1 lingurita susan

1 lingurita nuca macinata

1 lingurita cardamom macinat

1 lingurita sare

ulei, suc de lamaie

Mod de preparare:

Condimentele se amesteca treptat cu ulei si suc de lamaie pana capata consistenta unei maioneze. Se adauga la peste/carne de oaie/carne de pui.

Sos ardei copti

Ingrediente:

4 ardei

4 catei mari de usturoi

1 Lg ulei de masline

2 Lg otet (otet balsamic)

sare dupa gust

Mod de preparare:

Se pun la copt ardeii, apoi se pun cu sare in punga de plastic pana se racesc destul sa nu te arda, (ei se aburesc acolo si coaja se ia imediat). Se curata de cotor si samburi dupa care se pun ardeii in robotul de bucatarie impreuna cu 3-4 catei de usturoi mari, o lingura de ulei, doua de otet, un pic de sare si se mixeaza. Rezulta o pasta delicioasa, fina ca maioneza la consistenta, cu gust de ardei copti – buna de pus in farfurie peste friptura sau de uns pe felia de paine peste salata de vinete sau de pus in sandviciuri sau de mancat pur si simplu asa pe paine ca gustare rapida, etc.

Sos armenesc cu praz

Ingrediente:

250 g praz

250 g smantana

40 g unt

1 legatura ceapa verde

1 legatura patrunjel

sare, piper, tarhon,

Mod de preparare:

Ceapa verde si prazul se toaca marunt si se caleste in un 20 de minute. Se adauga condimentele si smnatana, se serveste imediat.

Sos din avocado/mango

Ingrediente:

avocado sau mango

iaurt simplu degresat

suc de lamaie verde

otet dupa gust

sare

sos iute, daca doriti

Mod de preparare:

Faceti piure din avocado cu iaurtul simplu degresat, suc de lamaie verde sau otet dupa gust, sare si sos iute, daca se doreste.

Sos Bechamel (frantuzesc )

Ingrediente:

100g de unt, un litru de lapte, 60g de faina, 30g parmezan, sare, piper, nucsoara.

Mod de preparare:

Se topeste untul, se adauga faina si se amesteca energic apoi se adauga laptele putin cate putin amestecand continuu. Se condimenteaza si se fierbe la foc potrivit 10 minute sau pana se ingroasa. La sfarsit se adauga parmezanul.

Sos Bechamel cu bere

Ingrediente:

2 oua, 500 ml bere, faina, sare, piper.

Mod de preparare:

Ouale se sparg intr-un bol si se amesteca cu telul adaugand berea, faina, sarea si piperul. Continuam amestecarea, adaugand faina pana obtinem o compozitie asemanatoare unei smantani mai groase. Acest bechamel se foloseste la carne de vita sau porc pentru a fragezi carnea la cuptor .

Sos Bechamel pt. lasagna

Ingrediente:

80 g unt, 1 lingura si jumatate faina, 1 litru lapte, sare, nucsoara, piper alb macinat

Mod de preparare:

Se topeste untul intr-o cratita si se adauga faina desfacuta inlapte rece. Se amesteca energic, cu telul para, si pe masura ce se ingroasa sosul se adauga laptele caldut. Se amesteca permanent acest sos atat timp cat se afla pe foc, pentru a nu se prinde de cratita. Il lasam sa fiarba pana devine ca o crema fina. Atentie! Nu uitati sa amestecati tot timpul in sos!Se adauga sare, piper si nucsoara dupa ce a fost luat de pe foc.

Sos Beurre Blanc (frantuzesc )

Ingrediente:

100g unt,

piper alb,

Sare dupa gust

1/2 pahar otet alb,

1/2 pahar vin alb, sare,

ierburi aromate,

1 frunza de dafin,

1 canuta de smantana lichida.

Mod de preparare:

Punem in craticioara sau o tigaie cu margini mai inalte otetul cu vinul si cu ceapa esalota tocata marunt de tot.

Lasam sa faca bule mici de fierbere si adaugam acolo si o frunza de dafine, piper alb si putina sare.Amestecam bine cu un tel, apoi cand lichidul a scazut aproape de tot, si arata ca un sirop, se adauga smantana amestecand energic cu telul.Apoi lasam la foc mai mic sa scada sosul, amestecand din cand in cand.Acest sos nu trebuie parasit deloc, trebuie sa stam langa el mereu .Cand e scazut bine si s-a ingrosat bine de tot, reducem focul sau chiar oprim si incepem sa adugam din unt, cubulete mici tinute la rece anterior, la inceput 2-3 apoi iar cate 2 si de fiecare data amestecand energic cu telul pana ce se topeste tot si se incorporeaza bine de tot.Trebuie tratat cu mare atentie fiindca e sensibil ca o maioneza, se poate taia.Cand am terminat de incorporat tot untul, mai putem adauga si alte ierburi aromate ce ne plac, marar uscat sau rozmarin, cimbru, busuioc.Sosul se strecoara printr-o sita amestecand cu o spatula pana ce s-a scurs tot.Astfel pastreaza aromele dar ramane fin si fluid.

Sos de branza

Ingrediente:

30g unt

2 linguri faina

500g lapte

100g branza de vaca

Mod de preparare:

Se topeste untul la foc mic, se adauga faina in ploaie amestecand sa nu se faca cocoloase, se toarna si laptele cate putin amestecant.Se lasa la foc mic 10 minapoi se adauga branza rasa,sare piper dupa gust.

Sos de branza

Ingrediente:

seminte de in

nuci

brinza crema topita, de vaci,

Mod de preparare:

Macinati semintele de in cu nuci coapte, amestecati cu brinza si folositi la sandviciuri, si afumatura.

Sos de branza cu broccoli

Ingrediente:

300 g branza - sau in functie de fiecare

broccoli - o punga congelata, sau un broccoli intreg proaspat

400 g smantana

2 ceapa verde

marar

Sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

Broccoli-ul se taie bucatele potrivite (5-6 cm inaltime, si 3-4cm diametru) si se fierbe pana cand este gata (il incercati din cand in cand, pana are un gust putin dulceag). Se scurge de apa. Intre timp se prepara sosul. Se taie ceapa verde marunt - rondele, la fel si mararul. Se pun intr-un bol, alaturi de branza rasa - poate sa fie si sarata sau mai putin sarata, in functie de gusturile fiecaruia. Se adauga smantana si se amestesca pana cand se formeaza o pasta. Pana este gata broccoli-ul, sosul se pune un pic la frigider.Se aseaza pe un platou broccoli-ul deasupra sosul. Se recomanda a se manca cu ficatei de pui la cuptor si vin rosu.

Sos brun

Ingrediente:

75 g unt sau ulei,

- 75 g faina,

- 1 morcov,

- 1 patrunjel,

- 1/2 telina,

- 1 ceapa,

- 2 catei usturoi,

- 1/4 foaie de dafin,

- cimbru,

- 50 g paste de tomate,

- piper,- sare,

- 500 ml supa vita.

Mod de preparare:

Zarzavaturile se spala, se curata, se taie in bucati ceapa, se curata, se spala si se taie felii.Intr-o cratita se pune untul si cand se infierbinta adauga faina rumenindu-se bine in tot timpul se amesteca cu o lingura de lemn sa nu se arda faina. Dupa ce aceasta a capatat o culoare bruna, se adauga zarzavaturile, ceapa si condimentele si se prajesc usor. Se sting apoi cu doua cesti cu apa calda.In timp ce se prepara sosul, oasele se sparg si se prajesc in cuptor, apoi se pun in vasul cu sos odata cu bulionul.Se fierbe totul la foc potrivit cca 3 ore, avind grija sa se adune spuma cand se formeaza si sa se mestece mereu ca sa nu se prinda sosul de vas. Dupa ce este gata se strcoara printr-o sita.Se foloseste ca material de baza la prepararea garnturilor.

Sos de capere

Ingrediente:

Un borcanel de capere,10 cornison(sau dupa preferinta),1-2 oua fierte tari,1 ou crud,1 ceapa mare rosie sau 3-4 echalot,ulei,sare piper,un fir de patrunjel,1 lingurita otet,mustar dupa gust.

Mod de preparare:

Se fierb 2 oua,se prepara maioneza din ulei,1 ou fiert 1 crud,mustar,se taie castraveciorii,ceapa si oul cat mai marunt.Se amesteca caperele(scurse de apa din borcan),castraveciorii,ceapa si oul cu maioneza,se adauga otetul si se orneaza cu patrunjel si se condimenteaza.Se da la rece 1 jumatate de ora.Se serveste langa friptura,sau ca atare.

Sos de ceapa

Ingrediente:

- 600 g ceapa,

- 40 ml otet,

- 250 g smantana,

- 25 g faina,

- sare

Mod de preparare:

Ceapa se da pe razatoare si se pune la fiert in otet subtiat cu apa. Se lasa sa fiarba 10 min., se adauga smantana amestecata cu o lingura de faina si se mai fierbe, pana ce sosul are consistenta necesara.La sfarsit se potriveste gustul de sare. Se mananca la rasoluri, dar mai ales la peste.

Sos Chantilly

Ingrediente:

100 g unt (sau margarina)

2 galbenusuri

100 g frisca neindulcita

1 lamaie

50 ml lapte dulce

marar verde

sare,piper praf dupa gust

Mod de preparare:

Se topeste untul (sau margarina) intr-un vas la Bain-Marie, se adauga galbenusurile pe rand amestecand mereu. Se adauga zeama de la o lamaie si laptele dulce. Apoi se amesteca cu frisca, marar verde tocat marunt, sare si piper praf dupa gust.Se serveste la orice fel de friptura

Sos Chermoula (arabesc)

Ingrediente:

50 g coriandru proaspat, tocat

50 g patrunjel proaspat, tocat

30 g usturoi, dat prin razatoare

200 g ceapa, tocata marunt

100 g masline brune (rosii), tocate

1/4 lingurita de seminte de chimen, macinate

1/2 lingurita de paprika (sau boia iute)

2 linguri de ulei de masline

sucul de la o lamaie

sare,piper negru cayene, dupa gust

Preparare

Intr-o piua, se piseaza ceapa cu usturoi, coriandru, patrunjel si masline. Cand se obtine o pasta onogena, se adauga boia, sare, piper si chimen si se amesteca bine.In final se adauga ulei si suc de lamaie si se amesteca. Se gusta mixtura si se potriveste gustul adaugand, daca este cazul, sare, piper, sau suc de lamaie.Se pastreaza in recipiente inchise ermetic, in frigider. Este folosit ca marinada, in special pentru peste si fructe de mare, carne de pasare, carne rosie si chiar legume. Tot cu el se asezoneaza carnea si pestele dupa ce sunt fripte pe gratar. Sosul este acrisor-picant, foarte aromat, extrem de versatil .

Sos Chutney de coriandru

(dhania chutney)

Ingrediente:

1 cana coriandru proaspat tocat

1 rosie mare

1 ceapa mare

3-4 ardei verzi iuti

sare dupa gust

1 lingura suc de lamaie

Mod de preparare:

Se amesteca in blender sau in robot ingredientele in afara de sare si sucul de lamaie cu putina apa cat sa se faca o pasta fina.Se adauga sarea si sucul de lamaie si se amesteca.Nu trebuie sa fie lichid.Se poate folosi cu mancaruri care contin carne,cu orez,cu kebab,se mai poate pune in iaurt (raita).

Sos chilli (mexican )

Ingrediente:

-50 gr unt

-4 ardei chilli

-1 catel usturoi

-10 gr ginger ras

-sare,piper , dupa gust

Mod de preparare:

Cam vreo 200 ml de apa se pune la fiert.Cind apa clocoteste,se ia apa de pe foc si se adauga untul dupa care cu un mixer,mixam pina se face ca o smintina adauging socul de la o jumatate de lamiie.Se adauga chilli,usturoi si ginger dupa care se baga intr-un mixer cu cutit mixindu-se pina se face pasta. Sosul sweet chili se comercializează şi în România, dar se poate prepara simplu şi acasă, dacă aveţi la îndemână ingredientele necesare.

Sos chinezesc

Ingrediente:

maioneza

2-3 linguri smantana

1/3 banana

1 lingurita rasa de nuca de cocos

1 lingurita curry

Mod de preparare:

Timp de 5 minute se amesteca ingredientele cu mixerul si gata. Se foloseste la pachetele de primavara.

Sos Chumichurri

Ingrediente:

120 ml de otet alb

360 ml de ulei de masline

un sfert de cana de oregano proaspat(sau 1 lingura uscat)

1 cana de frunze de patrunjel

5 catei de usturoi

1 lingura de ceapa rosie

sucul de la o lamaie

1 lingurita de ardei iute uscat

1 lingurita de piper

sare dupa gust

Mod de preparare:

Se dau prin blender toate. Jumatate din cantitate se foloseste la marinat carnea, jumatate se serveste la masa.

Sos cu cirese din dulceata

Ingrediente:

cirese din dulceata

ceapa verde

ardei iute

telina

morcov

o lingura smantana

sare si piper dupa gust



Mod de preparare:

Scurgi ciresele le calesti in ulei impreuna cu ceapa verde telina si morcovul timp de 5 minute ; apoi adaugi apa, ardeiul iute ,sarea si piperul.Mai lasi sa fiarba cateva minute pana scade apa si la final puneti smantana .Amestecati-le intr-un sos picant si serviti cu carne la gratar.

Sos de ciuperci

Ingrediente:

1 borcan de ciuperci de 400g, sau ciuperci champinion

1 morcov taiat felii

5 linguri ulei

1 cana de lapte

O lingurita faina

sare si piper dupa gust

verdeata

Mod de preparare:

Scurgi ciupercile, le tai ,le calesti in ulei impreuna cu morcovul, timp de 10 minute ; apoi adaugi faina cu laptele ca un apret , sarea si piperul.Mai lasi sa fiarba cateva minute pana scade si se pune verdeata.

Sos de ciuperci cu ceapa



Ingrediente:

- 50 g de ciuperci albe uscate sau 500 g de ciuperci proaspete

- 2 cepe albe,

- 1 1/2 lingurita faina,

- 100 g bulion de rosii,

- 50 g unt topit sau ulei,

- 1/2 litru apa

Mod de preparare:

Se spala bine ciupercile albe uscate se tin la muiat in apa curata rece 3-4 ore, apoi se fierb in aceeasi apa intr-un vas acoperit. Ciupercile fierte se scot din zeama si se toaca marunt. Se toaca marunt ceapa, se prajeste in unt, se adauga bulionul de rosii si ciupercile fierte si amestecind mereu se prajeste totul la foc mic timp de 8-10 minute. Se stinge apoi cu zeama de la ciuperci fierbinte se lasa sa mai dea un clocot se pune faina amestecata cu unt si se fierbe in clocote mici 10-12 minute. Cind sosul este gata se pune sare. Se poate adauga 1 lingura de smintina.Acest sos se poate prepara si cu ciuperci proaspete. In acest caz ciupercile tocate marunt se pun in tigaie cu ceapa usor rumenita si amestecind mereu se prajesc pina sint gata.Se adauga apoi sare bulion de rosii sau rosii proaspete taiate marunt si se fierbe; dupa aceea se pune faina amestecata cu unt si se fierbe din nou

Sos de ciuperci cu hrean

Ingrediente:

700g hribi sau ciuperci de cultura,200g unt,1kg oase ptr. supa,1 lingura faina,1 ceapa,sare,piper, verdeata,hrean,2 rosii

Mod de preparare:

Ceapa taiata marunt se inabusa in unt,se pun ciupercile taiate felii si se stinge cu supa de oase.Sosul se ingroasa cu faina si se condimenteaza cu sare,piper,verdeata si hrean ras dupa gust.Se fierbe in continuare,adaugand rosiile taiate felii.

Sos de coacaze rosii

Ingrediente:

250 gr coacaze, 1 ceapa, 1 lg zahar, 50 gr unt, 1 lingurita faina, 100 ml vin rosu, 1/2 lingurita scortisoara, 2 cuisoare, sare

Mod de preparare:

Se curata ceapa, se da pe razatoarea fina. Se pune la calit in unt. Se adauga faina, se amesteca bine. Se stinge cu vin si se adauga scortisoara si cuisoarele. Se lasa la foc potrivit. Boabele de coacaze se adauga in sos si se lasa la fiert 15 min, se adauga zaharul si sarea.Se foloseste ca garnitura la fripturi sau la camembert pane.

Sos Colbert

Ingrediente:

supa de oase, unt, lamaie, patrunjel verde, piper si sare

Mod de preparare:

Untul se topeste si se amesteca cu supa de oase, pana ce se omogenizeaza. Se adauga sare, sucul de lamaie, piper si patrunjel verde tocat.

Sos crema pt friptura

Ingrediente:

100 g maioneza(se poate si cu maioneza din comert), 100 g smantana(sau iaurt danone)putin piper, 1 legatura ceapa verde.(Se obtin cam 4-5 portii)

Mod de preparare:

Intrun vas amestecam maioneza cu smantana, adaugam ceapa verde taiata marunt, apoi potrivim sosul de piper si sare. Este un sos rapid, gustos, care se serveste la oua, carne de pasare, chiftelute, snitele.

Sos crema de masline

Ingrediente:

masline, orez fiert, suc lamaie, apa, ceapa, patrunjel verde

Mod de preparare:

Maslinele se mixeaza dupa ce li s-au scos samburii. Ceapa se toaca fin de tot. Se amesteca cu restul ingredientelor. Crema obtinuta se serveste pe paine, cu salata verde, rosii sau castraveti.

Sos crema de soia

Ingrediente:

soia boabe, o ceapa, 3 linguri ulei, sare ,piper,patrunjel.

Mod de preparare:

Soia se pune la inmuiat 12-24 ore. Se scurge apa si pe pune la fiert in apa suficienta, cca 4-5 l. Cand e gata (2-4 ore ), se scurge de zeama si se paseaza, cu mixerul, impreuna cu ceapa inabusita in ulei.Se pune verdeata si sare.Se serveste pe paine cu salata de cruditati.

Sos crema sardele pt tarte

Ingrediente:

2 cutii sardele

2 galbenusuri fierte

2 linguri mustar

uleiul ramas in cutiile de sardele

50 g cascaval ras

100 g smantana

zeama de la o lamaie

zeama de la o portocala

patrunjel verde

sare , piper praf dupa gust

Mod de preparare:

Se sfarama galbenusurile si se amesteca cu uleiul din cutiile de sardele pana se face o pasta. Se amesteca cu mustarul, zeama de lamaie, zeama de portocala si smantana. Se adauga sardelele care au fost pasate separat si cascavalul ras.Se pune patrunjelul verde tocat marunt si praful de piper.

Sos curry

Ingrediente:

1 mar

10 ml ulei

2 lingutite zahar

1 lingurita otet balsamic

2 lingurite curry

2 lingurite de pasta de tomate

sare

2 linguri mari de smintina

Mod de preparare:

Marul se curata si se da pe razatoarea mica. Uleiul se pune pe foc, iar peste se adauga marul ras, zaharul, otetul,pasta de tomate, curry, sarea si putina apa. Se fierbe 10 minute, apoi se adauga smantana si se mai da in citeva clocote.

Sos de sunca

Ingrediente:

4 ciuperci mari

1/2 zeama de carne sau supa vegeta

1/2 pahar sos de rosii

1 lingura sunca tocata

1 lingura verdeata (patrunjel, tarhon)

1 lingura ulei

piper dupa gust



Mod de preparare:

Ciupercile se inabuse in ulei, se amesteca cu zeama de carne si sos de rosii, se adauga sunca tocata fin, verdeata tocata foarte marunt si sarea.Se scade pana la consistenta unui sos.Cu acest sos se acopera anumite paste si creierul fiert.

Sos demi-glasse

Ingrediente:

sos brun, supa de oase, unt,vin alb, piper

Mod de preparare:

Sosul brun se amesteca cu supa de oase,vin, piper, unt si se fierbe cca 5 min

Sos Dressing pt. salata Ceasar

Ingrediente:

1 ou, 3/4 cani ulei de masline, 1/2 lingurita piper macinat, 1 lingurita sos Worcestershire, 1 catel de usturoi pisat, 1/4 cana zeama de lamaie, 1/4 cana parmezan, pasta de anchoa (optional).

Mod de preparare:

Bateti bine cu telul oul pana devine spumos, apoi adaugati cate putin uleiul pana se formeaza o maioneza. Adaugati restul ingredientelor si amestecati.

Sos filipinez

Ingrediente:

-Ananas

-Sos soia

-Vegeta

-Lamiie

-Piper negru

-Vin rosu

-Zahar

Mod de preparare:

Se taie cuburi mici ananasul si se pune intr-o tigaie unde am pus putin sos soia.Se prajeste in sos pina se caramelizeaza putin dupa care adaugampiper,vin rosu si vegeta.Cind ai scos carnea din cuptor o tai felii cam de in centimetru grosime si torni sosul peste ea.

Sos frantuzesc

Ingrediente:

125 g smantana

1 lingura faina

2 galbenusuri

50 g unt de sardele

sare ,piper

zeama de lamaie

Mod de preparare:

Se pune pe foc intr-o cratita (pe abur) smantana impreuna cu faina, galbenusurile si untul de sardele (pregatit din 50 g unt amestecat cu o lingurita de pasta de ansoa si un galbenus fiert, trecut prin sita). Se bate totul pana se ingroasa sosul, se adauga sare, piper si zeama de lamaie.

Sos pt. friptura

Ingrediente:

30-50 ml untdelemn sau alta grasime, 50 g ceapa, 150-200 ml vin sec, 100 ml suc de rosii, o lingurita rasa mustar, 25 g faina, circa 300 ml apa, sare, piper, 2 boabe de ienibahar sau o ramura mica de cimbru, o foaie de dafin, o bucatica de scortisoara nemacinata, o cuisoara nemacinata, sare.

Mod de preparare:

Acest sos trebuie sa contina arome mai puternice si neaparat, vin. Se poat pune, dupa gust, din toate. Ceapa rasa fin se caleste cu grasimea la foc mic, numai un minut, ca sa-si dezvolte aroma, apoi se stinge cu apa si se lasa sa fiarba 10 minute, la foc mic. Apoi se adauga faina, diluata cu vinul si toate celelalte. Sosul se lasa sa fiarba 2-3 clocote, ca sa se lege cu faina si, apoi, se sareaza. Se dilueaza cu apa, vin sau suc de rosii, dupa gust.Se serveste cu snitel natur din orice carne, escalop de vitel, ficat prajit natur, chiftele, rulada de carne etc.

Sos pt. friptura (Sos acrisor)

Ingrediente:

2 lamai

300 g peltea de portocale

1 portocala coaja rasa

1 lingura plina mustar

2 linguri otet

100 ml vin alb

sare,piper praf

150 ml apa

patrunjel verde

Mod de preparare:

O lamaie curatata de coaja si taiata feliute foarte subtiri, impreuna cu coaja de portocala rasa, se fierb in 150 ml apa circa 5 minute, apoi se lasa sa se raceasca. Separat se inmoaie pelteaua de portocale cu vinul, zeama de la o lamaie, otetul, se adauga mustarul, apoi zeama strecurata in care a fiert lamaia si coaja de portocala rasa. Se presara patrunjel verde tocat marunt, sare si piper praf dupa gust.Se serveste la mancaruri grase, la orice friptura sau la mancare vanatoreasca.

Sos la friptura

Ingrediente:

carne de pui,o lingura rasa de faina,1 cub knorr PUI,500 ml vin alb,la alegere o cana cu apa

Mod de preparare:

Carnea taiata felii se prajeste in tigaia incinsa cu ulei,dupa ce se rumeneste,o scoateti din tigaie,in sosul ramas adaugati vinul, apa si 1 cub knorr pui.Cand a inceput sa fiarba,puneti faina amestecata cu o lingura de unt,amestecati si lasati la fiert cateva minute,sosul poate fii imbogatit cu rozmarin,smantana.

Sos galben

Ingrediente:

1 ou

1 lamaia

unt

faina

carne

Mod de preparare:

Se prepara la fel ca sosul suprem, cu deosebirea ca se preapara mai gros; i se adauga un galbenus de ou si zeama de lamaie. Se serveste cu sparanghel.

Sos Gazpacho

Ingrediente:

250 ml suc rosii

1 ardei fara seminte

1 ardei iute rosu fara seminte si tocat

1 catel de usturoi zdrobit

o lingurita otet

sucul de la 1/2 lamaie verde

sare, piper

Mod de preparare:

Mixeaza intr-un blender sucul de rosii cu ardei, usturoiul, otetul si sucul de lamaie. Se asezoneaza amestecul obtinut cu sare si piper. La servire, daca se prefera se poate pune in castron si citev acuburi de gheata.

Sos genovez

Ingrediente:

1 crenguta de tarhon,

1 crenguta de hasmatuchi (patrunjel cret),

1/2 legatura patrunjel verde,

20 g fistic,

20 g migdale taiate marunt,

2 galbenusuri,

zeama de la 1/2 lamaie,

1/4 lingurita sare,

300 ml ulei de masline,

piper macinat.

Mod de preparare:

Se introduc ierburile aromate cateva minute in apa clocotita, se lasa pana se raceste apa, se scurg si se maruntesc in mixer. Separat, se toaca marunt fisticul, se amesteca cu migdalele (tocate si ele) si se leaga cu galbenusurile. Se adauga zeama de lamaie, sarea, piperul, ierburile maruntite si uleiul - putin cate putin - amestecand ca pentru maioneza.

Sos Gleu

Ingrediente:

Pt. 1 kg de Sos

Usturoi 0,200kg

Iaurt gras 0,350 kg

Ulei de masline 0,080 L

Apa minerala 0,120 L

Miere de albine 0,250

Sare 0,030 kg

Mod de preparare:

Din usturoiul zdrobit ,ulei si apa minerala se pregateste un mujdei subtire cu ajutorul unui blender.Cand este gata se adauga iaurtul si mierea si se foloseste in continuare blenderul.Sosul obtinut trebuie tinut la rece pana in momentul servirii.Sosul trebuie sa aiba o consistenta groasa ca o smantana.

Sos pt. gratar

Ingrediente:

sos alb:1 capatana de usturoi, un varf cutit de sare, 1 ceasca de iaurt.

sos rosu: 1 capatana de usturoi, un varf cutit de sare, 1 bucata sfecla rosie.

sos portocaliu: 1 capatana de usturoi, 1 varf cutit de sare, 2 morcovi potriviti.

sos verde: 1 capatana de usturoi, 1 varf cutit de sare, cateva frunze de spanac, patrunjel

Mod de preparare:

se pun ingredientele de mai sus intr-un bol, in functie de ce culoare doriti sosul, si se mixeaza. facultativ se adauga si 1-2 castraveti murati pentru a accentua gustul usturoiului.

Sos grecesc

Ingrediente:

iaurt gras sau smantana grasa, usturoi pisat bine, marar tocar foarte marunt sau castraveti murati.

Mod de preparare:

Se amesteca ingredientele foarte bine. Se serveste pe paine prajita si cu ulei de masline sau ca garnitura pentru fripturi.

Sos Guacamole –

Sos mexican de avocado

Ingrediente:

2 avocado

2 rosii medii

1 ceapa mica/2 cepe verzi

2 catei usturoi

2 ardei iuti/1 ardei cras verde(cui nu ii place iute)

1 lamaie

verdeata (patrunjel sau coriandru)

sare,piper dupa gust

optional 3 linguri smantana.

Mod de preparare:

1.Rosiile se curata de coaja, cel mai usor prin a le opari. Apoi, le taiem cubulete. De la avocado vom folosi doar pulpa asa ca ii taiem in doua, scoatem samburele si scobimte miezul cu o lingură. Ceapa, verdeturile si ardeiul le taiem cat mai mic posibil. Stoarcem lamaia si zdrobim usturoiul.2.Zdrobim avocado cu o furculita, apoi adaugam rosiile, ceapa, ardeiul, verdeata, zeama de lamaie, usturoiul si condimentam cu sare si piper. Daca preferati mai iute, folositi si putin sos de ardei iute cu usturoi.Amestecam totul la blender, pt a fi cremos).Se tine la frigider,se serveste cu paine prajita sau cu chipsuri de porumb tortilla.

Sos Guacamole –

Sos mexican de avocado

Ingrediente:

-3 avocado

-1 lamiie

-2 rosii decojite

-1 ardei gras rosu

-2 ardei iuti

-sare ,piper alb , dupa gust

Mod de preparare:

se decojesc avocado si se scot simburii tocindu-se cuburi f mici.rosiile se taie si ele cubuti f mici turnindu-se peste avocado.la mixer cu cutit,bagam mai intii ardeiul gras,ardeiul iute,piper alb sare si un pic de ulei de masline dupa care mixam pina se face ca o pasta la care se adauga avocado,dar atentie,nu mixam decit o clipa.in asa fel decit sa se amestece omogen cu pasta dar sa ramina vizibil bucatele de avocado.

Sos de Hrean

Ingrediente:

30 g faina alba, 50 ml ulei (sau 30 g unt), 1/2 l lapte, 100 ml smantana, zeama de lamaie(eu am folosit zeama de la 1/2 lamaie mare), 2 linguri de hrean razuit(sau 1 radacina hrean), sare.

Mod de preparare:

Intro craticioara punem grasimea la incins, adaugam faina, calim usor pana la culoare aurie, stingem cu laptele rece, amestecam sa nu se faca cocoloase, la foc mic. Dupa ce s-a ingrosat sosul, stingem focul, dregem cu smantana subtiata cu 1-2 linguri de apa rece, adaugam zeama de lamaie si potrivim de sare. Amestecam totul bine si doar inainte de servire se adauga hreanul razuit pe razuitoarea cu gauri mici. Nu adaugati hreanul decat in momentul servirii, fara sa mai fierbeti sosul, altfel hreanul va da un gust amar sosului.

Sos de Hrean

Ingrediente:

-30 g faina

-30 ml ulei

-1/2 l lapte

-100 ml smintina

-2 linguri cu virf hrean ras

-putina zeama de lamiie

-putina vegeta

-piper,sare , dupa gust

Mod de preparare:

Se prepara un sos alb din faina,ulei si lapte;cind e gata,se ia de pe foc si se pune imediat smintina, amestecata cu putina apa rece.Se sareaza,pipereaza, acreste(sosul) dupa gust.Hreanul,ras prin razatoarea cu gauri mici,se pune in sos,doar in momentul servirii,fara sa mai fiarba,altfel hreanul va da un gust amar.

Sos de iaurt

Ingrediente:

1 jumatate lingurita curry

2 lingurite suc de ananas

2 linguri iaurt

2 linguri ulei

2 linguri smantana

suc de lamaie

sare

Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele foarte bine si se poate folosi.

Sos de iaurt Raita

Ingrediente:

2 pahare de iaurt gras de 200 g

1 lingura apa

3/4 lingurita sare

1 lingurita piper negru macinat

1 lingurita chimen macinat

2 rosii medii taiate cubulete

2 castraveti medii taiati cubulete

Mod de preparare:

Se pune iaurtul intr-un castron si se bate bine cu furculita pana ce nu mai are cocoloase.Se adauga apa si se mai bate un pic apoi se pune sarea,piperul, chimenul,rosiile si castravetii.Se amesteca.Se serveste rece langa orez.

Sos indian

Ingrediente:

25 g unt

2 cepe

1 radacina patrunjel

1 crenguta cimbru

dafin

frunze de telina

1 lingurita faina

sare

boia iute de ardei amestecata cu boabe de cuisoare pisate

1 ceasca zeama de carne

Mod de preparare:

Ceapa taiata felii subtiri se rumeneste cu faina in unt. Se adauga radacina de patrunjel si frunzele de telina taiate marunt, cimbru, dafinul, sarea si boiaua. Se lasa sa fiarba in zeama de carne incet 30 de minute. Se serveste la oua, mancaruri de berbec.

Sos italian

Ingrediente:

1 catel usturoi

3 foi busuioc

sare

piper

1/2 pahar ulei

rosii

Mod de preparare:

Se taie rosiile in felii subtiri si se pun intr-un vas. Se adauga usturoiul pisat cu furculita, busuiocul taiat marunt, sarea si piperul. Se acopera cu ulei si se lasa 24 ore. Acest sos e recomandat pentru salate sau peste.

Sos iute

Ingrediente:

20 bucati gogosari

20 bucati ardei kapia rosii

20 bucati ardei iute

1 radacina de telina si frunzele

2-3 legaturi patrunjel

o cescuta ulei

o cescuta otet

2 linguri miere de albine

2 linguri sare mare

Mod de preparare:

Cureti ardeii si gogosarii, dai pe robot sau pe masina de carne cu sita mica.Telina o dai pe razatoare. Incorporezi toate ingredientele,dai pe foc pentru 10 minute de clocot, adaugi frunzele de patrunjel si de telina.Asezi sosul in borcane,capsezi si sterilizezi 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba sosul in borcane.Lasi sa se raceasca in cuptor. Se pastreaza foarte bine in beci sau in camara. Folosesti cate o lingurita la orice sos,la pizza, la fripturi,tocanite,sarmale,sau chiar la ciorba.Atentie ca este foarte iute.

Sos de lămâie

Ingrediente:

1/4 cana ulei de masline extra virgin,

2 linguri de suc de lamaie,

1 lingurita sare,

1/2 lingurita zahar

1/4 lingurita de piper negru macinat.

Mod de preparare:

Intr-o cana se amesteca 1/4 cana ulei de masline extra virgin, 2 linguri de suc de lamaie, 1 lingurita sare, 1/2 lingurita zahar si 1/4 lingurita de piper negru macinat.

Sos de lămâie şi ceapă

Ingrediente:

- suc de la 1/2 lămâie

- 1 ceapă

- 100 g de brânză de vaci

- 3 linguri de smântână

- sare şi piper dupa gust

Mod de preparare:

Taie fin ceapa, apoi amestecă toate ingredientele.Se serveşte cu peşte sau crudităţi.

Sos de lămâie cu vin

Ingrediente:

2 galbenusuri de ou fiert

50 ml suc de lamaie

50 ml suc de portocala

coaja de lamaie rasa

1 lingura zahar pudra

1 lingura smantana

50 ml vin alb

patrunjel

piper,sare dupa gust

Mod de preparare:

Se freaca bine galbenusurile cu sucul de lamaie si zaharul pudra. Se adauga coaja de lamaie, smantana si sucul de portocale si se freaca foarte bine.In final se adauga vinul alb, patrunjel, sare si piper dupa gust.Este un sos care se poate folosi in salatele de cruditati.

Sos de legume

Ingrediente:

2-3 ardei grasi

4-5 rosii

1-2 cepe

1 dovlecel

2-3 cartofi albi

50 g telina

1 pastarnac

1-2 morcovi

1 legatura patrunjel, marar

2 foi de dafin

2 linguri ketchup

2 lingurite baza mancaruri

5 linguri ulei

2 lingurite zahar

zeama de la o jumatate de lamaie (otet)

sare, piper, dupa gust

cimbru

Mod de preparare:

Se curata, se spala si se taie bucati legumele si zarzavaturile, apoi se pun la calit in ulei in ordinea urmatoare: incepeti cu morcovii, dupa 3-4 minute pastarnacul, telina, urmeaza ardeii grasi, cartofii, dovlecelul, ceapa, continuati cu rosiile, adaugati 300 ml apa clocotita si lasati sa fiarba 15 minute la foc mic cu capac.Condimentati, lasati sa se racoreasca si mixati totul cu un blender.Puneti din nou sosul la fiert amestecand ca sa nu se prinda, adaugati zaharul, baza pentru mancaruri, zeama de lamaie si dregeti gustul de sare si piper.Adaugati ketchup (boia), foile de dafin (cine doreste putin ardei iute tocat marunt), apoi luati vasul de pe foc si asezonati cu verdeata tocata.Se serveste ca garnitura langa diferite preparate: fripturi, rasoluri, chiftele, perisoare fierte, etc.

Sos Lutica

Ingrediente:

1 kg de rosii, 1-2 capatani de usturoi, 10-12 ardei capia, 1-2 linguri de ulei, sare si piper dupa gust, 2 legaturi de marar si 1 legatura de patrunjel proaspete

Mod de preparare:

Rosiile si ardeii se coc pe tava la aragaz sau pe gratar dupa care se curata de coaja. Rosiile mai pot fi inlocuite cun un borcan sau o conserva mare de rosii in bulion. Rosiile se pot toca cu un robot manual sau la cutit (nu folositi robot electric, riscati sa le faceti spuma), apoi se pun intr-un castron mare sau un bol si se amesteca cu usturoiul tocat marunt sau cu strivitorul de mujdei, cu uleiul, cu mararul si patrunjelul tocate si se adauga 1/2 cana de apa, sare si piper dupa gust. In castronul cu sosul de rosii se pun ardeii copti intregi. Sosul merge servit cu orice fel de friptura, cartofi prajiti sau chiar numai cu paine.

Sos marar

Ingrediente:

1 legatura de marar proaspat

350-400 ml lapte (sau supa)

5-6 linguri faina

50 ml ulei (unt)

1 lingurita concentrat pui/legume/ciuperci

1-2 lingurite zahar

1 lingura otet

sare, piper, dupa gust

curry

Mod de preparare:

Intr-o craticioara puneti uleiul (untul) si faina, la foc mic. Amestecati cu un tel 2-3 minute pana incepe putin sa sfaraie (nu prajiti faina) si adaugati laptele (fierbinte), amestecand energic cu telul. Sosul se ingroasa repede.Adaugati mararul tocat marunt, sare, concentratul, piper, zahar, otet, curry (optional) si mai amestecati putin cu telul. Dupa cateva clocote este gata.Se serveste la rasol, cartofi natur, legume sotate sau gratinate, branzeturi.

Sos marinat “Bun La Toate”

Ingrediente:

- 1/2 cana de ulei

- 1/2 cana de zahar

- 1 lingurita de miere

- 2 lingurite de usturoi, zdrobit

- optional, 1 lingurita de boia ardei dulce sau iute, dupa preferinta, 1 lingurita de marar uscat si una de busuioc

Mod de preparare:

Se mixeaza toate ingredientele intr-un bol de sticla. Se acopera si se da la rece.Se poate folosi cu orice carne si chiar si la peste, pentru mancaruri gatite sau gratar. Carnea se tine la marinat, in frigider, 12 - 16 ore.



Sos cu marar sau patrunjel

Ingrediente:

1 lingura bulion

250 ml smantana

3 catei de usturoi

2 linguri pline cu marar

3 linguri suc de portocala

2 linguri otet balsamic

sare,piper

lamaie (optional)

Mod de preparare:

Usturoiul se zdrobeste si se freaca cu sare si bulion. Se adauga suc de portocala, otet balsamic, mararul si smantana. Se pune la foc potrivit si se amesteca bine 2-3 minute dupa care se trage dupa foc si se lasa in repaus 2 minute. Se presara frunze de patrunjel si piper praf, se amesteca bine si se pune din nou pe foc 2-3 minute dupa care se stinge focul.Se serveste la peste sau friptura cu feliute de lamaie .Se pune si un pic de suflet

Sos cu marar sau patrunjel

Ingrediente:

25 g faina,

2-3 linguri untdelemn sau 30 g unt sau alta grasime,

50-100 ml smantana,

o lingurita cu varf ceapa rasa fin,

2-3 lingurite cu varf mustar,

1/2 supa de zarzavat sau apa,

sare.

Mod de preparare:

Ceapa taiata marunt se caleste cu grasimea, un minut la foc mic si se stinge imediat cu 1/4 l apa sau supa; se fierbe 10 min.Faina, mustarul si smantana se dilueaza cu restul de supa sau apa, adaugata cate putin la inceput, ca sa nu se formeze cocoloase si se toarna in sos ca sa rezulte cca 600 ml. Se lasa sa fiarba cateva clocote, ca sa se lege faina, apoi se sareaza si facultativ se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie sau otet.

Sos de macris



Ingrediente:

macris, faina, unt, smantana, suc de lamaie, zahar si sare

Mod de preparare:

Faina dizolvata in 150 ml de apa se adauga in untul topit, amestecandu-se continuu. Se adauga smantana, macrisul, zaharul si sarea si se fierbe cca 20 min. La sfarsitul fierberii se adauga sucul de lamaie.

Sos Madera

Ingrediente:

sos brun, unt, supa de oase, vin rosu

Mod de preparare:

Sosu brun se amesteca cu supa de oase, vin, piper si sare si se fierbe totul cam 5 min. Dupa fierbere se adauga unt si coniac si se amesteca pana se omogenizeaza.

Sos Maitre d'Hotel

Ingrediente:

Unt 200 g lamaie 100 g patrunjel verde 1/2 leg piper sare

Mod de preparare:

Se incalzeste untul, se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si se bate bine cu telul, se potriveste gustul de sare, iar la sfarsit se pune piperul macinat si verdeata tocata marunt.

Sos marinata (Tandoori)

Ingrediente:

200 ml iaurt natural

1 lingurita ghimbir

1/4 lingurita chimen macinat

1/4 lingurita cardamom macinat

1/4 lingurita coriandru macinat

1/4 lingurita piper macinat

1 lingurita boia iute

4 linguri suc de lamaie

1 lingura ulei

Mod de preparare:

Amestecati 200 ml iaurt natural, 1 lingurita ghimbir proaspat, dat pe razatoare, 1/4 lingurita chimen macinat, 1/4 lingurita cardamom macinat, 1/4 lingurita coriandru macinat, 1/4 lingurita piper macinat, 1 lingurita boia iute, 4 linguri suc de lamaie si 1 lingura ulei.

Lasati la marinat timp de 4 ore sau mai mult.

Folosita pentru: carne de pui, miel, peste alb si creveti

Sos Meunierre

Ingrediente:

unt, lamaie, capere, patrunjel verde, piper si sare

Mod de preparare:

Untul se incalzeste, apoi se adauga patrunjelul verde, caperele, sucul de lamaie, piperul si sarea. Se amesteca totul bine si se patreaza la cald.

Sos de migdale ( spaniol)

Ingrediente:

1/2 ceasca migdale (75 gr), 2 lingurite ulei de masline, o ceapa mare, tocata marunt, o lingurita paprika, o lingurita praf usturoi sau usturoi tocat marunt, sofran, o cana jumatate rosii curatate de coaja si taiate (280 gr), sare, piper, o cana vin alb, un sfert de ceasca (15g) firmituri de piine.

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade. Se pun migdalele pe o tava si se lasa 8 - 10 minute la copt. Se lasa apoi sa se raceasca. Un sfert din cantitate se lasa deoparte, pentru ornare. Se dau migdalele prin masina de tocat sau se taie marunt. Intr-un vas, se incinge uleiul. Se soteaza ceapa pina se inmoaie, cam 8 minute. Se adauga paprika, usturoiul, firmiturile de piine, sofranul si se soteaza 3 minute. Se adauga rosiile, vinul si se lasa la foc mediu, amestecind din cind cin in cind, pina se ingroasa (5 -8 minute). Se sareaza si se pipereaza.

Sos din miso si morcovi

Ingrediente:

2 linguri miso

pulpa si suc de morcovi

2 lingurite de ulei de susan

ghimbir macinata

pasta wasabi

Mod de preparare:

amestecati 2 linguri de miso cu sucul de morcovi, impreuna cu doua lingurite de ulei de susan, ghimbir macinata si niste pasta wasabi.

Sos Mornay

Ingrediente:

doua linguri de unt, doua linguri de faina, trei cani cu lapte, 150 g schvaitzer ras, sare, piper, nucsoara

Mod de preparare:

Se varsa faina peste untul încins si se amesteca bine fara a rumeni faina. Se varsa incetul cu incetul laptele, fara a inceta de a amesteca sosul. Consistenta dorita este cea a unei smintini mai groase. Se toarna schvaitzerul ras si se amesteca pentru a evita formarea cocoloaselor. Dupa doua minute se da deoparte si se asezoneaza.

Se foloseste pentru gratinat.

Sos cu mustar si usturoi

Ingrediente:

- 2 galbenusuri

- o lingurita de zahar

- 2 linguri de mustar

- o lingura de otet

- un catel de usturoi

- 100 ml smantana

- sare dupa gust

Mod de preparare:

Se freaca galbenusurile cu zaharul, otetul , sarea, mustarul, usturoiul pisat si se fierb pe baie de aburi.Cand e gata compozitia, se da la o parte si se amesteca cu smantana si se lasa la racit.

Sos de nuci

Ingrediente:

- 500 g de nuci măcinate

- 500 ml de smântână groasă

- 2 linguri de parmezan

- 2 linguri de coniac

- piper

Mod de preparare:

Marinaţi o oră nucile în coniac.Amestecaţi toate ingredientele.Incălziţi într-o cratiţă pe aburi, fara să fiarbă.

Serviţi cu paste sau rece cu bastonaşe de crudităţi (morcovi, ţelină tije etc

Sos de nuci

Timp de preparare:

30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

12 nuci

un catel usturoi

putin miez de paine

4 lingurite de parmezan

sare

ulei de masline

smintina 2 linguri

Mod de preparare:

Puneti toate ingredientele intr-un recipient mai inalt si macinati-le sau intr-un robot de bucatarie si puneti putin cite putin 2 linguri ulei, iar la sfirsit adaugati smintina si amestecati cu o lingura de lemn. Rezulta o crema omogena cu care condimentati pastele seci sau cele umplute.

Sos olandez

Ingrediente:

3 galbenusuri

1/4 lingurita mustar

1 lingura suc de lamiie

un pic sos Tabasco

1/2 ceasca unt moale

Mod de preparare:

La blender se amesteca galbenusurile, mustarul, lamaia si sosul iute Tabasco. Se infierbinta untul si se adauga cite putin (trebuie sa se ingroase destul de repede) mixind. Pina se foloseste se pastreaza cald (la baie de aburi).

Sos de oua

Timp de preparare:

15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

4-5 oua fierte tare, 2 iaurturi mici, 2 linguri mustar, 2-3 fire de ceapa verde, suc de lamaie, sare, piper, ulei, putin marar verde.

Mod de preparare:

Ouale fierte se curata de coaja, se dau pe razatoare, se pun intrun castronas. Separat intrun bol, amestecam mustarul cu uleiul sa obtinem o maioneza. Punem maioneza peste oua, adaugam ceapa verde taiata rondele, sare, piper, iaurtul, putina zeama de lamaie si mararul verde tocat. Se amesteca totul bine si se obtine un sos tare gustos, bun pt fripturi.

Sos pt. oua fierte

Ingrediente:

1/2 cesti ulei de masline

2 linguri otet

1 lingurita menta, tocata marunt

1 lingurita oregano

1 lingurita mustar

1 lingura faina

1 lingurita sare ( nu foarte fina)

2-3 picaturi apa calduta

Mod de preparare:

Se pun ingredinetele intr-un castron si se bat bine pina la omogenizare.Se acopera castronul si se da la frigider 45-50 min . Cu acest sos se dreg ouale fierte tare.

Sos cu parmezan

Ingrediente:

1 cana iaurt gras

1/2 cana maioneza

1 parmezan ras

2 linguri suc de lamaie

piper, sare dupa gust

Mod de preparare:

Amestecati toate ingredientele intr-un bol.Puneti la frigider cateva ore inainte de a servi.Merge de minune langa legume proaspete, salate legume.

Sos de parmezan si ceapa rosie

Ingrediente:

1 ardei rosu,taiat marunt, 1 ceapa rosie, tocata marunt, 1 legatura de ceapa verde, 450 ml smintina, 50 g parmezan ras, 1 lingurita de piper negru, macinat, ceapa verde pentru ornat

Mod de preparare:

Se incorporeaza in smintina ardeiul, ceapa rosie si ceapa verde tocata. Se adauga parmezanul, piperul si se presara ceapa verde tocata deasupra.Se poate servi cu chips sau frigarui

Sos pt. peste /creveti

Ingrediente:

100 ml suc de rosii

100 g peste afumat

100 ml ulei de masline

100 g maioneza

100 g mustar

100 g masline

100 g ceapa data pe razatoare

ardei iute,coriandru,usturoi

Mod de preparare:

Ceapa si mirodeniile se calesc in putin ulei. Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu maioneza,mustar,masline tocate,peste afumat tocat,suc de rosii si ulei pana capata consistenta si se omogenizeaza bine.

Sos Pesto

Ingrediente:

1 buchet mare de busuioc

un pumn de nuci

1 pumn de usturoi

suc de lămâie

ulei de bostan(dovleac)

ulei de măsline

sare,piper, dupa gust

caşcaval mai tare

Mod de preparare:

Se aleg frunzele de busuioc, după ce se spală şi se lasă la scurs buchetul.Se pune în mixer: busuiocul, nucile curăţate şi usturoiul. Se mixează. Se adauga cam 2 linguri de ulei de bostan si apoi ulei de măsline, depinde cât de moale vrei să fie. Poţi pune şi suc de lămâie.Se potriveste de sare şi de piper.Eu nu am adăugat caşcavalul decât în momentul când îl pun pe paste.Pesto se pune într-un borcan şi se păstrează la frigider câteva zile.Se pot aroma nu numai pastele, ci si pestele sau alta carne.

Sos Pesto

Ingrediente:

pentru 1 kg de sos

Pinnoli 100gr

Ulei de masline 300ml

Busuioc verde 200gr

Parmezan 50gr

Usturoi 50gr

Verdeata 50gr

Apa minerala 300ml

Sare dupa gust

Mod de preparare:

Usturoiul se curata,busuiocul si verdeata se spala, se aleg si zvanta.Toate ingredientele se pun in blender,in afara de parmezan daca este deja ras.Dupa mixare se adauga parmezanul si se amesteca usor.Se da la rece.Intra in componenta diferitor retete sau este folosit la preparate de carne si peste.

Sos Pesto Extra

Ingrediente:

1/4 cana alune de padure

2 linguri muguri de pin

1/2 lingurita sare

1/4 lingurita piper negru macinat

2 catei de usturoi pisati

1 lingura unt moale

3/4 cana frunze de busuioc uscate

1/4 cana frunze de patrunjel uscate

1/2 cana ulei de masline extravirgin

1/4 cana parmezan ras

1/4 cana branza Romano rasa

Mod de preparare:

Intr-un blender puneti alunele de padure, mugurii de pin, usturoiul, sare, piper, busuioc si patrunjel, mixati, adaugand treptat ulei de masline.Amestecati pana devine o pasta densa, adaugati branza Romano si parmezanul, apoi dati la rece intr-un bol in care deasupra sosului turnati o pojghita de ulei de masline pentru a preveni maronirea sa.

Sos picant cu smantana

Ingrediente:

1 galenus rascopt

1 lingura mustar

2 linguri smantana

1 lingurite zahar

2 linguri otet

1/2 lingurita chili

piper ,sare dupa gust

Mod de preparare:

Galbenusul rascopt se freaca cu mustar, apoi se adauga smantana si se amesteca foarte bine. Se adauga otetul si zaharul si se continua amestecarea. Se pune chili ,sare si piper.Se poate servi la fripturi si salate de cruditati.

Sos picant universal

Ingrediente:

un kg de rosii,

750 g ceapa,

750 g otet diluat,

250 g zahar,

20 g sare,

25 g piper pisat,

3 linguri de mustar,

1/2 nucsoara,

5 g scortisoara pisata,

1 g cuisoare,

2 g enibahar.

Mod de preparare:

Se fierb rosiile cu ceapa si se dau prin sita; se adauga otetul si zaharul si se pun la fiert cu mirodeniile.

Se lasa sa fiarba pana se ingroasa si se aduga smantana. Se amesteca bine si se servi la salata si friptura.

Sos picant dulce acrisor

Ingrediente:

1 galbenus de ou

1 lingura mustar

1/2 lamaie

3-4 linguri otet

1 lingurita zahar

50 ml ulei

50 ml smantana

sare, piper, dupa gust

curry

Mod de preparare:

Se pun intr-un castron galbenusul, mustarul, sarea si piperul. Se amesteca cu un tel in forma de para incorporand treptat uleiul (putin mai repede decat la maioneza).Adaugati apoi otet, zeama de lamaie, smantana, zahar si curry amestecand pana se omogenizeaza.Se foloseste la ciuperci al dente, aperitive cu ciuperci, rasol de limba, pui, manzat si legume natur, salate.

Sos pt. pizza

Ingrediente:

pasta de tomate, ceapa, morcovi, faina, ulei, unt, zahar, cimbru, sare, piper



Mod de preparare:

Ceapa si morcovii se inabusa in ulei cu 100 ml de apa. Se adauga pasta de tomate, faina dizolvata un 50 ml de apa rece, cca 750 ml de apa fiarta si se fierb cca 20 min .Se paseaza, se adauga unt, cimbru, zahar, piper si sare apoi se mai fierb 5 min.

Sos Puttanesca

Ingrediente:

4 catei de usturoi, 1 ceapa mica, 4 fileuri de ansoa in ulei, 2 linguri de capere, 1 virf de cutit de boia iute, 15 masline verzi fara simburi, 15 masline negre fara simburi, 1 lingura de pasta de tomate, 4 rosii, 3 linguli de ulei de masline, 1 lingura de frunze de busuioc tocat, 30 g parmezan ras

Mod de preparare:

Se pune uleiul intr-o tigaie la foc mic, se adauga fileurile de ansoa, ceapa si usturoiul tocate. Se lasa pina ceapa devine stravezie. Se adauga pasta de rosii, si rosiile jupuite si sfarimate, caperele, maslinele si boiaua. Se fierbe la foc mic 10-15 min. Se da la o parte, se adauga busuiocul si parmezanul. Se poate trece 15 secunde la mixer

Se toarna peste paste.

Sos Ragu

Ingrediente:

1,2 kg carne tocata de vita sau amestec, 1,5 kg rosii decojite in sos tomat, 3 morcovi mari, 2 cepe, 2-3 bete de telina, 150g de bacon, 150 ml vin alb, 2-3 catei de usturoi, 3-4 foi de dafin, busuioc, oregano, sare, piper, ulei de masline.

Mod de preparare:

Se calesc legumele(tocate marunt) in ulei de masline, apoi se adauga usturoiul si baconul. Se incorporeaza carnea tocata, se stinge cu vin, se adauga putina apa si se fierbe 30 de minute. Se adauga sosul de rosii (rosiile in sos tomat se proceseaza cu ajutorul mixerului sau cu blenderul) se condimenteaza si se fierbe la foc mic o ora. Acest sos se poate conserva.(se fierbe la cuptor 15 minute)

Sos romanesc

Ingrediente:

Unt 50 g faina 50 g lapte 300 ml smantana 200 g galbenusuri 4 buc lamaie 100 g piper sare

Mod de preparare:

Se incalzeste untul, se adauga faina si se caleste fara a se rumeni. Se stinge cu lapte, se amesteca bine si se fierbe 15 min. la un foc domol. Se adauga smantana amestecata cu galbenusurile de ou si zeama de lamaie si se mai fierb cateva minute. Se condimenteaza cu sare si piper si se strecoara prin sita.Se foloseste la peste, conopida, varza alba fiarta etc.

Sos remoulade

Ingrediente:

maioneza – 200g

mustar - 40g

castraveti murati – 40g

oua – 1 buc.

tarhon – 5g

patrunje – 5g

piper 5 g

Mod de preparare:

Amestecati treptat maioneza cu mustarul, castravetii taiati cuburi mici, oul fiert deasemenea taiat cuburi, tarhonul, patrunjelul si piperul. Un sos rece pentru oua, peste , carne de vita .

Sos de rosii

Ingrediente:

2 cepe medii

1/2 Kg rosii sau 300 grame suc de rosii

sare ,piper dupa gust

busuioc

Mod de preparare:

Se spala rosiile si se fac suc, se curata ceapa si se pune la calit. Cand ceapa este calita se adauga sucul de rosii si condimentele se lasa la foc pana ce se ingroase aproximativ 20 de minute.Acest sos se serveste la preparate cu carne.

Sos salsa iute-dulce

Ingrediente:

ardei rosii, portocalii si verzi

ardei iuti

ceapa rosie

otet

frunze de coriadru

Mod de preparare:

Tocati ardei rosii, portocalii si verzi, amestecati cu ardei iuti, ceapa rosie tocata, otet si frunze de coriadru. Servit sosul cu carne de porc sau pui, sau amestectai cu paste fierte.

Sos salsa iute

Ingrediente:

- 3 ardei verzi iuti

-3 ardei rosii, portocalii si verzi

- 1 capatina usturoi

- o lingurita sare

- 100gr ulei de masline

-ceapa rosie

-otet

-frunze de coriadru



Mod de preparare:

- se curata ardeii de seminte si se taie foarte marunt (eu ii toc cu usturoiul)

- se toaca ardei rosii, portocalii si verzi, amestecati cu ardei iuti, ceapa rosie tocata, otet si frunze de coriadru.



- se amesteca toate ingredientele si se lasa la marinat cam vreo 2 zile.Sosul se serveste cu carne de porc sau pui, sau amestectai cu paste fierte.

Sos salsa rosu

Ingrediente:

2kg rosii,4-5 catei usturoi,sare ,piper,ulei de masline,cateva frunze de patrujel.



Mod de preparare:

Se spala bne rosiile,se taie bucatele si se pun intr-o oala la fiert circa 20 minute. Se iau de pe foc si se trec pin sita si se pun in tigaie din nou la fiert cam jumatate de ora, dupa care adaugam cateii de usturoi. Se mai lasa inca jumatate de ora sa fiarba si se pune patrunjelul tocat marunt, sarea si piperul. Se mai dau cateva clocote iar la sfarsit se pun catva linguri de ulei de masline. Se serveste cu paste sau se unge batul de pizza.

Sos salsa verde

Ingrediente:

Ingrediente pentru 1kg de produs.

Ansoa 250gr

Ulei de masline 300ml

Usturoi 150ml

Busuioc 50gr

Verdeata 50gr

Menta 50gr

Lamai 100gr

Apa minerala 200ml

Mod de preparare:

Ansoa se pune in apa calda la desarat apoi se scuge.Usturoiul se curata si se piseaza.Lamaile se storc.Toata ingredientele se pun in blender.Dupa mixare se da la rece.Sosul se foloseste la preparatele din peste.

Sos pt. piftele (parjoale)

Ingrediente:

1 ceapa

1 foaie dafin

3 boabe ienibahar

1 lingurita secretul gustului de legume

2 linguri bulion sau pasta de tomate

2 linguri faina grau

ulei

sare ,piper dupa gust

Mod de preparare:

Se curata ceapa, se taie cuburi mici, se pune in cratita si se acopera cu ulei, se pune pe foc, se adauga o lg bulion, dafinul, ienibaharul, s.g., sare, piper. Se amesteca pana se inmoaie ceapa (nu se rumeneste), se adauga apa si se lasa pe foc. Intr-un castron se pune o lg bulion, 2 lg faina, se adauga treptat apa pana rezulta o pasta mai subtire fara cocoloase. Se adauga in cratita amestecand energic, cu focul dat la minimum. Se mai lasa la fiert 5 minute (amestecand sa nu se prinda de oala).Este foarte bun daca puneti piftelele in sos pt ca imprumuta gusturile.

Sos scordolea

Ingrediente:

200g nuci macinate

miezul se la o felie de piine muiata in apa , lapte

400g ulei

40g otet

1 pahar mic lapte

6 catei de usturoi ,pisati

5-6 linguri apa

sare dupa gust

Mod de preparare:

Usturoiul,nucile si piinea stoarsa se amesteca la blender;Se adauga cite putin otetul si laptele.Se adauga uleiul cu picatura ca la maioneza.Se serveste cu peste prajit

Sos cu scortisoara

Ingrediente:

- 1borcan de iaurt natur

- 1 linguriţă de scorţişoară

- 4 linguri cu vârf de nucă de cocos rasă

- 5 cuişoare zdrobite

- 1/2 linguriţă de zahăr

- sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

Amestecaţi toate ingredientele.Serviţi cu bastonaşe de morcov pe care le muiaţi în sos

Sos pt. spaghetti

Ingrediente: 2PORTII

3 rosii mijlocii carnoase

1 capia

4 catei de usturoi

3 linguri ulei

1/2 lingurita sare

1 lingurita zahar

1 lingura boia de ardei dulce

1 lingura busuioc

1 lingura cimbru

1 lingura patrunjel proaspat taiat

1 lingura leustean proaspat taiat

un virf de cutit cili (la preferinta)

Mod de preparare:

Oparim cu apa clocotita rosiile si le decojim ,le taiem cubulete.Pisam cu latul cutitului usturoiul apoi il taiem bucatele il prajim 2~3 minute la foc mic .Adaugam rosiile le prajim pina se schimba un pic culoarea si adaugam capia taiata pai cu lungimea de 4 cm. Adaugam sarea ,zaharul, busuiocul, cimbru, boia, cili si prajim inca 2~3 minute .La sfirsit adaugam patrunjel si leustean proaspat si oprim focul.Lasam 2 minute sa se mai condimenteze si cu zarzavatul proaspat ,si pofta mare .Eu am adaugat si putina carne de porc inabusita din conserva si am calit-o putin.

Sos pt. spaghetti

Ingrediente:

1 galbenus de ou

100 ml suc de rosii

50 g usturoi ras

100 ml ulei

1 lingura mustar

coriandru,boia dulce de ardei,magheran, oregano, busuioc,sare,piper,marar,patrunjel

Mod de preparare:

Se face un dressing pt.spaghete mixand toate ingredientele de mai sus pana se obtine un sos de consistenta cremoasa care se toarna peste pastele calde.

Sos pt. spaghetti

Ingrediente:

pentru 4 portii

4 rosii medii

1 kg ciuperci

1 ceapa

3-4 catei de usturoi

100 ml vin rosu

ulei de masline

busuioc

oregano

sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

Se taie marunt ceapa si usturoiul.Rosiile se decojesc si se taie marunt.Ciupercile se curata si te vor taia.

Ceapa si ustuoriul se calesc in uleiul de masline incins. Se adauga cipercile.Dupa ce se rumenesc se adauga rosiile si vinul. Se lasa la foc mic pana scade sosul. Se adauga sare, busuioc, oregano si piper dupa gust.

Sos pt. spaghetti

Ingrediente:

1 cutie rosii decojite

50 gr sunca

50 gr ciuperci

50 gr ardei gras

50 gr masline

1 ceapa rosie

2 catei usturoi

oregano

rozmarin

sare,piper

putin ulei

Mod de preparare:

Intr-o tigaie cu ulei se pun la calit ceapa taiata marunt.Cand s-a calit se adauga ardeiul gras taiat felii,sunca taiata cubulete si ciupercile.Cand incep sa se rumeneasca se adauga peste cutia de rosii decojite,taiate cubulete.Se lasa sa dea in clocot.Se pun cei 2 catei de usturoi intregi, maslinele, oregano, rozmarin,sare si piper.La final,inainte de servire,se scot catei de usturoi.

Sos spaniol

Ingrediente:

- 800 g oase de vaca

- 75 g morcovi

- 50 g patrunjel

- 50g telina

- 50 g ceapa

- 20 g usturoi

- 100 g ulei

- 75 g faina

- 50 g paste tomate

- 2-3 foi dafin

- 1/2 fir cimbru

- 5 g chimen

- 17-18 piper boabe

- sare

Mod de preparare:

Faina se rumeneste intr-o tigaie cu ulei. Se adauga zarzavatul, usturoiul si ceapa taiata felii si se calesc impreuna. Se stinge cu bulion desfacut in apa, se adauga oasele de vaca ce au fost rumenite 3-4 ore la cuptor si condimentele (dafin, cimbru, chimen si piper, se completeaza cu apa si se lasa sa fiarba 3-4 ore, apoi se paseaza sosul printr-o sita si se potriveste gustul de sare.

Sos spaniol

Ingrediente:

100 ml ulei de masline,

50 g usturoi,

50 ml otet balsamic,

sare, piper , dupa gust

Mod de preparare:

Se piseaza usturoiul si se amesteca bine cu putina sare, apoi se adauga otetul diluat cu putina apa (cam 2 linguri), uleiul, sare si piper dupa gust. Se amesteca bine si se servi la peste rasol sau la salata de fasole verde.

Sos spaniol

Ingrediente:

supa consome de vita , o lingura faina, 40 g unt, patrunjel, piper, sare, o ceapa, cuisoare, dafin, cimbru, bulion de rosii

Mod de preparare:

Se prepara o supa consome de vita (cu legume pt aroma).

Se caleste o lingura de faina in 40 g unt, cand este blond-brun

se adauga 250 ml de supa incetul cu incetul si se amesteca departe de foc pentru 15 minute.

Sos de stafide aurii

Ingrediente:

50 g stafide aurii

50 ml lapte

1 cub/lingurita concentrat ciuperci

1 felie branza topita/cascaval

1 lingurita faina

2 linguri ulei de masline

1 lingurita unt

1 lingurita mustar

1 lingurita seminte de susan

2 lingurite otet

3-4 foi de dafin

sare, piper dupa gust

cimbru

Mod de preparare:

Puneti intr-o craticioara uleiul de masline, untul, stafidele, concentratul, condimentele apoi asezati craticioara pe flacara mica a aragazului. Dupa ce se topeste untul, adaugati branza topita/cascavalul, laptele si amestecati cu un tel pana incepe sa fiarba. Adaugati faina desfacuta in putina apa si amestecati pana se leaga sosul. Adaugati mustarul si omogenizati sosul.Se serveste langa diferite preparate: fripturi, gratare, rulouri, cartofi.

Sos de stafide brune

Ingrediente:

50 g stafide brune mari

1 lingurita unt

5 linguri ulei de masline

2 linguri otet de vin rosu

30 ml vin rosu

1 lingurita zahar

4 foi de dafin

1 sfert lingurita cimbru uscat

1 lingura ketchup

1/2 lingurita boia iute

1/2 lingurita boia dulce

1 praf de scortisoara

1/4 gogosar acru

1 lingurita condimente pentru friptura

sare, piper dupa gust

Mod de preparare:

Sosul de stafide brune este deosebit, festiv, aromat, picant, diferit de cel de stafide aurii, care este mai “bland”. Acesta este mai focos.Puneti intr-o craticioara uleiul de masline, untul, stafidele, foile de dafin si boiaua si lasati la foc mic pana se topeste untul. Adaugati otetul, zaharul, scortisoara si vinul, tocati foarte marunt gogosarul si puneti-l in sos. Mai lasati cateva minute pe foc mic, apoi adaugati ketchup, 20 ml apa si dregeti gustul de sare, piper, cimbru, condimente pentru friptura in functie de preferintele dumneavoastra, iute, picant, dulce sau mai acrisor.Lasati sa mai fiarba la foc foarte mic, ~5 minute, amestecand din cand in cand pana se leaga sosul si se inmoaie stafidele. Se serveste la diferite fripturi, gratare, etc. daca doriti sa obtineti un gust aparte, picant si rafinat. Garnisiti cu foile de dafin din sos, usturoi, fasiute de castraveti, peperoni.

Sos tarhon

Ingrediente:

tarhon verde, faina, unt, supa de oase, smantana, zahar, otet si sare

Mod de preparare:

Faina dizolvata in 100 ml de apa se adauga in untul topit, amestecand continuu, pentru a nu se forma aglomerari. Se adauga supa de oase, smantana, otetul, zaharul, tarhonul si sarea. Se fierbe totul cca 15 min.

Sos tartar

Ingrediente:

2 galbenusuri fierte

sare,piper

1 lingura mustar

1 lingurita otet

250 ml ulei

Mod de preparare:

Se pregateste o maioneza din 1 galbenus fiert si unul crud, sare, piper, mustar, otet , se adauga incet uleiul.

Sos thaylandez cu sweet chilli

Ingrediente:

amidon,

chili,

sherry,

sos de peste,

usturoi,

vin de orez,

zahar

Mod de preparare:

Se zdrobeste usturoiul ,chili,sherry.Se adauga zahar, sos de peste si amidonul diluat cu vin de orez ca un apret.Ideal alături de pacheţele de primăvară, la preparatele din creveţi şi pui (în special cele la grătar), sosul sweet chili se asociază şi cu legumele crude (ex.castraveţi) în salate sau pentru marinarea peştelui ce urmează a fi gătit.

Sos pt tzatziki

Ingrediente:

200 ml smantana

marar

o lingurita rasa de zahar

2 catei de usturoi

1-2 linguri ulei de masline

piper, sare, dupa gust

putin helas (sau suc de lamaie)

Mod de preparare:

Se zdrobeste usturoiul, se pune piperul, o lingura de helas, zaharul si se freaca cu 1-2 linguri de ulei. Se adauga smantana, se amesteca bine puna ce se face o spuma. Se pune mararul tocat si se lasa cca 15 min sa se patrunda aromele.Se poate servi peste salata de castraveti, sau peste cartofi natur, peste sau pui, etc.

Sos Uncle Ben's de casa

Ingrediente:

1 morcov mic

1/2 telina mica

1 ardei rosu

1 ardei verde

1/2 compot ananas

2 linguri pasta tomate

150 ml compot ananas

50 ml apa

1 lingurita otet balsamic

1 lingurita faina

Mod de preparare:

Telina, morcovul si ardeii se taie fisii subtiri.Se pun la calit in putin ulei impreuna cu ananasul,15 minute la foc mic,sub capac.Peste legume se adauga 2 linguri de pasta de tomate dizolvate in 150 ml compot de ananas,50 ml apa si o lingurita otet balsamic.Se lasa sa dea in clocot si apoi se drege cu 1 lingurita de faina.Se maninca cu orez si cu bucatele de pui fripte in putin ulei.



Sos unguresc cu smantana

Ingrediente:

ceapa, supa de oase, smantana, ulei, faina, vin alb, boia de ardei dulce, sare

Mod de preparare:

Dupa ce se opareste , ceapa se inabusa in ulei cu 100 ml de apa , se adauga faina dizolvata in supa de oase, amestecandu-se continuu. Cand ceapa e bine fiarta , sosul se paseaza si se fierbe din nou, adaugandu-se smantana, boia,sare si spre sfarsitul fierberii,vin.

Sos de usturoi (turcesc)

Ingrediente:

2 linguri de pesmet

2 catei usturoi

putin ulei

sare, piper

oregano, boia iute

Mod de preparare:

Se amesteca ingredientele.

Sos de usturoi cu morcovi

Ingrediente:

1 capatana usturoi

1 morcov ras calit

3 linguri faina

50 ml ulei

1 galbenus de ou

3 linguri iaurt sau smantana slaba

zeama de la 1/2 lamaie

1 lingura ulei de masline

1 lingurita patrunjel tocat (uscat)

sare, piper , dupa gust

Mod de preparare:

Cand calesc morcovi ca sa ingalbenesc supa, ii folosesc la un sos de usturoi inedit.Daca nu folositi morcovul ras si calit ca sa ingalbeniti supa, il curatati, radeti si caliti in putin ulei special pentru acest sos.Puneti intr-o craticioara 4 linguri ulei, faina, asezati-o pe foc si cand incepe sa se infierbante adaugati 100 ml apa clocotita si amestecati energic cu telul pana se desprinde de pe marginile vasului. Lasati sa se racoreasca.Curatati si feliati usturoiul. Puneti in vasul unui blender faina oparita, morcovul calitm usturoiul feliat, galbenusul, uleiul, zeama de lamaie, sare si piper, apoi mixati 12-15 secunde.Adaugati iaurtul sau smantana, verdeata tocata, dregeti gustul de sare si pier, omogenizati, apoi rasturnati totul intr-un castronel. Faceti deasupra cu o lingurita mici adancituri si stropiti deasupra cu uleiul de masline. Decorati cu patrunjel verde.

Sos de usturoi cu smantana

Ingrediente:

1 capatana usturoi

1 paharel mic de smantana

ulei, otet

sare, piper, dupa gust

marar

Mod de preparare:

Usturoiul se curata si se piseaza bine, se pune sare si piper, se amesteca bine. Se adauga ulei si putin otet si se freaca bine de tot, trebuie sa rezulte o pasta ceva mai grosuta.Se adauga smantana si se amesteca pana se omogenizeaza, la sfarsit se pune marar tocat, daca aveti proaspat este si mai bine ii da un gust super. Se serveste ca garnitura la fripturi, cartofi prajiti si peste.

Sos pt. vanat

Ingrediente:

- 100 g morcovi

- 50 g patrunjel

- 150 g telina

- 100 g ceapa

- 100 g ulei

- 50 g faina

- 1 fir cimbru

- 50 g paste de tomate

- 400 ml supa de oase

- 75 ml vin negru

- 25 ml otet

- 50 g sange de iepure

- 10 g zahar

- piper , sare dupa gust

Mod de preparare:

Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei, se adauga faina si zarzavatul de supa dat pe razatoare si se calesc in continuare pana ce zarzavatul s-a inmuiat.Se stinge cu supa de oase, se adauga bulionul, vinul, otetul si piperul boabe si sarea si se lasa sa fiarba circa o ora si se paseaza prin sita.La sfarsit se adauga sangele de iepure subtiat cu apa si o lingurita de zahar, se amesteca bine si se mai fierbe 15 min.Se foloseste la preparate din carne de vanat.

Sos pt. vanat

Ingrediente:

sos madera, smanatana, mustar, unt, vin alb, sare si piper

Mod de preparare:

Sosul madera se amesteca cu smanatana si mustar pana se omogenizeaza. Se adauga unt, vin, sare si piper. Se fierbe totul cca 10 min

Sos de vanilie

Ingrediente:

3 galbenusuri de ou

3 linguri zahar pudra

1/2 lingurita faina

1 praf vanilat sau 1/4 baton vanilie taiat in lungime

1/2 l lapte

Mod de preparare:

Cantitatile de mai sus ,in afara de lapte,se pun in cazanel si se bat bine cu telul.Dupa 3-5 minute se toarna laptele clocotit si continuind baterea se pune la foc potrivit.Cand s-a ingrosat (fara sa fiarba in clocot) se ia de pe foc.Se toarna imediat in castron si baterea se continua pana la racire.

Sos de vin

Ingrediente:

- 2 galbenusuri

- un pahar de vin

- o lingura de faina

- 2 linguri de smantana

- piper

- o lingura zeama de carne

- o lingurita de mustar

- putin unt.

Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele si se pun pe foc amestecand in continuu pana da intr-un clocot.Cand este gata se adauga smantana, se amesteca si apoi poate fi servit

Sos Vinaigrette (frantuzesc )

Ingrediente:

otet de mere,zeama de lamaie,suc de grapefruit, otet din vin sau otet balsamic, ulei de masline,ulei de porumb ,ulei din seminte de struguri sau ulei de rapita ,putin zahar sau miere de albine si apa fiarta si racita sau apa plata pentru dilutie.Se adauga dupa gust busuioc, cimbru,piper negru macinat, ienibahar macinat, sare, tarhon, marar,menta proaspata, usturoi,ceapa,iar ca sa obtineti un sos vinegreta alb adaugati iaurt si smantana subtire.

Mod de preparare:

Se pun intr-un vas uleiul,zaharul sau mierea de albine , otetul de mere,otetul balsamic,otetul din vin,sucul de grapefruit sau zeama de lamaie ,putina apa fiarta si racita sau apa plata .Dupa ce se amesteca bine continutul(baza sosului) ramane la aprecierea dvs. sa adaugati din condimentele si ingredientele de mai sus in functie de preparatul la care doriti sa serviti acest sos.

Sos Vinagre de Framboesa (Otet aromat cu zmeurã)

Ingrediente:

otet de vin alb

125 gr. zmeurã proaspãtã



Mod de preparare:

Oteturile si uleiurile aromatizate sunt folosite mult in bucãtãria portughezã, este simplu sã le cumpãrãm sau sã le facem acasã, iasã incã mai ieftin...Avem nevoie de o sticlutã goalã, poate avea orice formã.Toarnã intâi otetul de vin,apoi zmeura.Se pune dop si se lasã la loc inchis si uscat pt. cca. 15 zile.

Sos Vinaigrette dietetic

Ingrediente:

100 ml. ulei de masline,

zeama de la o lamaie,

sare de mare,

piper,

tarhon,

marar,

patrunjel.

Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele bine si se pot servi cu cartofi fierti sau fasole verde cu usturoi, ca dieta.

Sos de visine

Ingrediente:

-50g unt

-50g faina

-100g smantina

-25g zahar

-300g visine

-un strop de sare dupa gust

Mod de preparare:

Se infierbanta untul, se adauga faina si se caleste fara a se rumeni, se stinge cu smantina amestecata cu apa, se amesteca si se lasa sa fiarba 15 min. Se adauga sarea, zaharul, visinile fara samburi si se mai fierb impreuna 20 min. Se strecoara sosul printr-o sita, se foloseste la rasol de vaca si pasare.

Sos Worcestershire

Ingrediente:

1 ceasca ceapa tocata foarte fin

2 catei de usturoi ( se strivesc bine)

3 linguri seminte mustar

1 lingurita boabe de piper

1/2 lingurita piper rosu

1 baton de scortisoara

1/2 ceasca sos de soia

3 linguri de sare

1/2 lingurita praf de curry

1 bucata ansoa ( se striveste bine)

1/2 ceasca apa

Mod de preparare:

Se amesteca foarte bine toate ingredientele cu mixerul si sosul obtinut se toarna intr-o sticla. Se introduce in frigider si este indicat sa se foloseasca timp de 1 saptamana, atunci cand este nevoie. Inainte de utilizare se agita foarte bine.

puterea mainilor

Mudra - vindecarea prin semnele facute cu ajutorul mainilor


24.05.2009

Mudras au fost practicate in toate timpurile si de catre toate religiile. Chiar si noi fiecare in parte practicam mudras fara sa realizam de fapt acest lucru.



MUDRA (sanskrita) poate fi definita ca modalitatea non-verbala de comunicare si exprimare proprie constand in gesturi ale mainilor si pozitii ale degetelor, exprimarea exterioara a “determinarii interioare”, sugerand suprematia comunicarii non-verbale asupra cuvantului rostit.



Multe astfel de pozitii ale mainilor sunt folosite in sculpturile si picturile Buddhiste din India , Tibet , China ,Tailanda, Coreea si Japonia, indicand celor credinciosi intr-o maniera simpla natura si rolul zeilor reprezentati.

Un alt inteles interesant este dat conceptului MUDRA. Dezvaluie secretul celor 5 degete, fiecare deget incepand cu cel mare este identificat cu cele 5 elemente: - CERUL - VANTUL -FOCUL - APA -PAMANTUL.



Yoga pentru mîini



Mudrele sînt realizate prin anumite poziţii ale degetelor şi mîinilor avînd ca scop punerea practicantului în rezonanţă cu anumite energii subtile sau integrarea sa în anumite sfere sau cîmpuri benefice de forţă. Exerciţiile mudrelor sînt poziţii asiatice pentru degete, un fel de yoga pentru mîini. Îndoirea, întinderea sau atingerea degetelor activează zonele reflexe, declanşînd anumite reacţii ale organismului. Aceste mişcări pot fi efectuate oriunde fără prea mult efort. Se practică cu ambele mîini şezînd într-o postură cît mai comodă. Menţineţi fiecare poziţie a degetelor între 5-25 de minute, respirînd adînc.



Mudre în loc de fumat



Degetele sînt partea unde se încheie meridianele energetice ale corpului descrise şi utilizate în acupunctură. Este deci posibil ca, prin simpla poziţionare a mîinilor, să se acţioneze asupra unei stări sau alteia a corpului fizic sau emoţional. Această artă provenită de milenii dintr-o lungă tradiţie indiană a mudrelor constituie o cale de echilibrare a energiilor la fel de eficientă ca şi aceea din tehnicile orientale Tai Chi Chuan sau Qi Gong. Mudrele se pot efectua oriunde fără a necesita pregătiri suplimentare sau un mediu special. Pot fi utilizate în faţa televizorului, stînd în maşină sau în alte mijloace de transport, sau chiar luînd locul unor obiceiuri dăunătoare cum ar fi băutul cafelei sau fumatul.



Kali, zeiţa cu mai multe mîini



Dansurile tradiţionale hinduse includ mudrele ca poziţii sacre, dar şi pentru a demonstra calităţile acestei arte.



• MUDRA ABHAYA - absenţa temerii - mîna stă ridicată cu degetele întinse şi palma în faţă. Această mudră îi este atribuită zeităţii hinduse Kali cea cu multe mîini, puterea timpului nimicitor, care stă dincolo de teamă şi care echilibrează de angoase pe cei care o invocă.





• MUDRA VARADA - dăruire - mîna este coborîtă cu degetele întinse şi palma în faţă. Zeiţa Kali distruge elementele trecătoare ale universului aflîndu-se deasupra deşertăciunii, împărţind fericire.





• MUDRA TARJANI - ameninţare - pumnul strîns cu arătătorul îndreptat în sus este întîlnită şi în artele marţiale, gest făcut de gruparea ocultă ninja.





• MUDRA ANJALI- gest de adorare şi rugăciune cu mîinile împreunate în faţa pieptului.





OK şi mudra succesului



În Japonia, degetele mari şi arătătoarele ambelor mîini unite astfel încît să formeze un triunghi exprimă concentrarea. Este arhicunoscut gestul american al pumnului strîns cu degetul mare iţindu-se triumfător în marcarea ideii de succes. Toate civilizaţiile au utilizat limbajul mîinilor, acesta fiind poate cel mai vechi mijloc de comunicare între semeni. În credinţa creştin ortodoxă mulţi dintre sfinţi au poziţii ale mîinilor care sînt identice, întîmplător sau nu, cu unele mudre hinduse. Punerea mîinilor asupra cuiva semnifică transferul unei energii (putere), o binecuvîntare, gest ritualic în bisericile creştine şi la hirotonisirea preoţilor. Gestul elevilor de a ridica mîna la şcoală pentru a răspunde la verificarea cunoştinţelor este de fapt una dintre cele mai puternice mudre indiene (PRAN MUDRA) cea a concentrării şi îmbunătăţirii vederii. Trei degete împreunate pentru a face semnul crucii semnifică în creştinism Sfînta Treime, dar şi acest gest este o mudră a focalizării dorinţelor, a concentrării, a găsirii soluţiilor.



Mudrele, medicaţie din vîrful degetelor



• Beneficiul adus de mudre este extrem de important. Prin aceste exerciţii se poate obţine sau se poate menţine o sănătate mai bună. Iată cîteva mudre uşor de practicat cu beneficii maxime.



MUDRA MRIT SANJIVINI



Degetul arătător este îndoit, atingînd baza degetului mare. Degetul mare este unit cu mijlociul şi cu inelarul, degetul mic fiind întins. În cazul unei crize cardiace această mudră este considerată salvatoare, relaxînd în cîteva secunde. La hinduşi este considerată „primul ajutor“ pentru persoanele suspecte de infarct.



MUDRA APAN





Degetul mare este unit cu mijlociul şi inelarul, celelalte degete rămîn întinse. Oferă o relaxare şi ameliorare a problemelor urinare. Ajută în eliminarea toxinelor. Purifică organismul. Are darul de a alunga spiritele rele, de a proteja persoana care o practică. Se poate vedea la cîntăreţii de hip-hop şi la fanii acestei mişcări culturale urbane, deşi este puţin probabil ca ei să-i cunoască sensul.



PRAN MUDRA





Degetul mic se uneşte în vîrf cu degetul inelar şi vîrful degetului mare fără a forţa, celelalte două degete rămîn întinse. Este o mudră revigorantă, energizează trupul şi măreşte vitalitatea. Ajută la îmbunătăţirea vederii. Este necesară celor nervoşi, obosiţi şi slăbiţi. „Bancă de energie“ măreşte vitalitatea şi limpezeşte vederea. Practicată mai mult timp ameliorează afecţiunile oculare. Este o mudră întîlnită la elevi care, prin această poziţie a degetelor mîinii, semnalizeză că vor să răspundă întrebărilor profesorului.



MUDRA LING



Una dintre cele mai simple mudre, se ţin ambele mîini cu degetele întrepătrunse. Unii folosesc această mudră instinctiv, cînd sînt în stare de repaos. Practicarea acestei mudre este eficientă în tratarea răcelilor rebele, a congestiilor pulmonare şi a infecţiilor microbiene.



MUDRA GYAN







Degetul mare şi arătătorul sînt unite într-un conctact relaxat, fără a presa puternic, iar celelalte degete sînt ţinute întins. Aceasta este mudra cu care oamenii sînt cel mai familiarizaţi. Marii gînditori şi învăţaţi din vechime ca Buddha, Iisus şi mulţi dintre sfinţi sînt prezentaţi cu mîinile în această atitudine. Puternic calmant yoghin, Mudra GYAN este practicată pentru pacea mentală, concentrarea minţii, ascuţirea memoriei, sporirea disponibilităţii spirituale, dezvoltarea creativităţii.



SHUNYA MUDRA



Degetul mijlociu atinge baza degetului mare care îl apasă uşor, celelalte degete sînt întinse. Această mudră ameliorează durerile de urechi în numai cîteva minute.

sa radem cu columb

Columb nu ar fi descoperit niciodata America daca ar fi fost casatorit, din cauza urmatoarelor intrebari:




-Unde te duci?

-Cu cine?

-De ce?

-Cu ce?

-Ca sa descoperi ce?

-De ce tu?

-Si eu ce fac daca tu pleci?

-Pot sa vin cu tine?

-Cand te intorci?

-Ce imi aduci?

-Se pare ca ai un adevarat plan, nu???

-De ce? Nu ma minti! De ce iti faci asemenea planuri?

-Vad ca sunt din ce in ce mai multe in ultimul timp. De ce?

- Te parasesc. Si nu ma mai intorc niciodata. De ce nu ma opresti?

-Nu inteleg de ce e atat de importanta chestia asta cu descoperirea. Si de ce nenorocita aia de regina iti da toate vasele alea pe gratis?

-De ce? E mai frumoasa ca mine?

-De ce te gandesti atat de mult si nu raspunzi?

-Intotdeauna calatoresti si iar calatoresti...nu pot sa inteleg de ce naiba ........

-Ce vrei sa descoperi??

recomandare

http://www.kudika.ro/articol/celebritati~stiri-despre-vedete/16108/hugh-laur



ie-se-apuca-de-muzica.html


http://englishrussia.com/index.php/2011/03/24/the-whole-zil-history-in-one-m



useum/

http://news.yahoo.com/video/world-15749633/loudest-cat-in-the-world-24633324
http://www.kudika.ro/articol/moda/16060/Chanel-Couture-primavara-vara-2011-.



html

http://www.yuppy.ro/articol/Entertainment/633/slideshow/4/nbsp-Casa-de-vacan



ta-in-Chile-Profitand-de-terenul-inclinat-si.html#slide_top

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini