vineri, 30 noiembrie 2012

multumiri MAXI PET ref. HIPERTIROIDIE PISICUTE

Tiroida este o glandă bilobată situată în regiunea cervicală, câte un lob pe fiecare parte a traheei. Acesta glandă are funcție endocrină. Hormonii produși de glanda tiroidă sunt eliminați la nivelul circulației sangvine cu rol în reglarea funcțiilor organismului. Funcția principală a acestor hormoni este de a controla rata metabolismului bazal a animalului. Acești hormoni sunt reprezentați de triiodotironina - T3 și tetraiodotironina - T4 (tiroxina), ambii hormoni conțin iod.
 
Tiroida funcționează de la stadiul de fetus, când joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea sistemului nervos la făt. La momentul pubertății, tiroida se asociaza cu hormonii de creștere și hormonii sexuali, permițând organismului să se dezvolte. Pe parcursul întregii noastre vieți această glandă produce hormoni indispensabili funcționării organismului.
 
Hipertiroidismul este o boală comună pisicilor în vârstă (aproximativ 14 ani), și frecvent evoluează fară ca proprietarul să iși dea seama. Poate apărea de asemenea și la pisicile de vărstă medie.  
Hipertiroidismul se caracterizează printr-un exces de hormoni tiroidieni, T3 și T4 pe care glanda tiroidă îi produce.
 
De cele mai multe ori această afecțiune este o consecință a unui proces tumoral benign (adenom) unic sau multiplu de la nivelul glandei tiroide. Acest proces tumoral intensifică funcția glandei tiroide, generând un procent ridicat de hormoni tiroidieni, ce conduc la intensificarea ratei metabolismului. Rar se poate întâmpla ca procesul tumoral să fie de origine malignă (carcinom tiroidian).
               
 
Semnele clinice ale hipertiroidismului sunt reprezentate de :
- pierderea în greutate;
- aspectul neîngrijit al pisicii;
- apetit crescut;
- vomitări;
- diaree;
- sete accentuată;
- respirații fregvente sau dificultate în respirație;
- tahicardie, murmur cardiac;
- hipeactivitate;
- agresivitate;
- mărirea glandei tiroide;
- mai puțin de 10% dintre animalele cu hipertiroidism sunt apatice (semne atipice pentru această afecțiune precum apetit scăzut, depresie, oboseală).
               
Trebuie ținut cont de faptul că pe măsura ce boala progresează apar afecțiuni la nivel cardiac, care pot duce la insuficiență cardiacă și dificultăți de respirație. Creștere tensiunii arteriale poate duce la hemoragii retiniene sau poate provoca orbire temporară sau permanentă.
               
Tratamentul acestei afecțiuni poate fi chirurgical, medicamentos sau cu izotopi radioactivi sau mai nou dietetic.
 
Tratamentul chirurgical constă în îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroide. Însă acesta nu are un răspuns adecvat atunci când cauza hipertiroidismului este determinată de o tumoră de origine malignă.           
 
Tratamentul cu iod radioactiv constă în injectarea acestuia, doză ce va ajunge la nivelul tumorii tiroidiene unde radiațiile omoară celulele tumorale, fară a provoca afecțiuni în restul corpului.
 
Tratamentul medicamentos constă în administrarea de comprimatele anti-tiroidiene, ce în general aduc nivelul de hormoni tiroidieni la livelul normal în 1-3 săptămâni. După această perioadă pisicile sunt examinate clinic pentru a verifica greutatea, încetinirea ritmului cardiac și reducerea apetitului. De asemenea se face și un examen serologic pentru a verifica dacă nivelul de hormoni tiroidieni a scăzut. Tratamentul trebuie continuat o perioadă lungă cu doze mai mici. Produsele medicamentoase utilizate în tratamentul hipertiroidsimului conțin următoarele substanțe active: methimazole, carbimazole, propylthiouracil.
 
Tratamentul dietetic constă în administrarea unei diete special destinate pisicilor cu afecțiuni ale glandei tiroide - hipertiroidism.
Această dietă este Hill's Y/D. Acestă hrană nu este medicamentată. Mecanismul de acțiune al acestui produs constă în faptul că tiroidă pentru a funcționa, deci pentru a produce hormonii tiroidieni, are nevoie de iod. Astfel tiroida afectată nu mai are resursele necesare pentru a produce un exces de hormoni.    
 
Acestă dietă îmbunătațește sănătatea glandei tiroide în 3 săpatamâni (dacă este unica sursă de hrană a pisicii). În plus susține funcția renală printr-un control al conținutului de fosfor și un nivel scăzut al sodiului. Conține taurină și carnitină pentru sănatatea inimii. De asemena are un nivel crescut de omega 3 și 6 necesar pentru sănătatea pielii și blaniței.
 
 
 
Laura Dorca
Medic Veterinar Maxi Pet
Militari Shopping – Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Sector 6, Bucureşti
www.maxi-pet.ro
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini