sâmbătă, 2 martie 2013

targuri martisor si istoria acestui obicei de la vacante la tara

In perioada 24 februarie - 8 martie 2013. de luni până duminică, între orele 10.00 – 16.00, in curtea Muzeului National Dimitrie Gusti din Bucuresti va asteapta martisoare diverse si vesele, lucrate de meșterii și artiștii plastici!


Muzeul Național al țăranului Român vă așteaptă în perioada 27 februarie – 3 martie 2013, la Târgul Mărțișorului.
Intrat în obișnuința publicului bucureștean, Târgul Mărțișorului continuă .


 Intâlnit doar în spațiul carpatic și în zonele limitrofe, mărțișorul este un obicei anterior creștinismului, fiind legat de ritualul noul an agrar, celebrat în fiecare primăvară.
Istoria mărțișorului
Prezent atât la români cât și la bulgari, sub numele de Martenița, datorită substratului comun Daco-Tracic, se consideră că sărbătoarea mărțișorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci și al fertilității și vegetației. Această dualitate este remarcată în culorile mărțișorului, albul însemnând pace, iar roșu — război.
Cercetări arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărțișorul datând de acum cca. 8000 ani. Amuletele formate din pietricele vopsite în alb și roțu erau purtate la gât.
 http://www.vacantelatara.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1229

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini