luni, 7 iulie 2014

adrese recomandate prin mail

Articol din ediția de joi, 24 aprilie, a săptămânalului Dilema veche.
Plin de tentatii ușoare și locuri în care îți pierzi vremea, Internetul are și o zonă în același timp instructivă și delectabilă: aceea a culturii gratuite, legale. Online poți găsi aproape orice, de la cărți la filme și softuri educaționale care nu costă nimic. Ca să le consumi pe toate,ți-ar trebui un număr nedeterminat de secole. Am făcut pentru dumneavoastră o listă de site-uri de acest tip.

Gutenberg.org. Dacă nu îl știți, ați intrat probabil de puțină vreme pe Internet. Nu e cel mai mare, dar este printe cele mai vechi site-uri din clasa lui. Conține edițiile clasicilor în formate care pot fi citite pe ecran, pe tabletă sau Kindle. Majoritatea titlurilor sunt în engleză, darși alte limbi de circulație sunt bine reprezentate. În momentul de față, site-ul are peste 45 de mii de cărți electronice. Cărți gratuite mai găsiți pe Amazon.com, Feedbooks.com sau Manybooks.net. Titlurile public domain sunt cam aceleași peste tot.



Ebooks.adelaide.edu.au. Site-ul Universității din Adelaide, există și cărți pe care nu le găsești în altă parte, de exemplu numeroase volume de Orwell.



YouTube: British Pathe. O arhivă cu peste 80 de mii de jurnale de actualități, de la înmormântarea Reginei Victoria (1901) la Schwarzenegger câștigând titlul de Mister Universe (1969). Conține mai mult decât ți-ai putea imagina, de la dezastre surprinse pe viu, la biciclete zburătoare, Beatleși, abdicarea Țarului Nicolae al II-lea și câteși mai câte.



YouTube: Mosfilm. Câteva sute de filme rusești de pe vremea cinematografiei sovietice. Dacă nu știți rusește, vă veți descurca un pic mai greu printre ele. Merită însă, fiindcă multe au subtitrări în engleză (căutați butonul “captions” în baza ferestrei în care rulează filmul). Calitatea video este foarte bună.



Ina.fr. Este Institutul Național al Audiovizualului din Franța, care oferă o arhivă de emisiuni TV de pe vremuri. Talk-show-urile culturale franțuzești, cu un Bukowski afumat sau un Serge Gainsbourg pus pe rele, sunt amuzante și te conving că scorțoșenia nu se prea poartă înțara care are o predilecție pentru intelectualii publici.



Archive.org. E un stomac de struț pentru materiale de toate tipurile, de la filme, la cărți și înregistrări audio. Archive.org are și o zonă în care oferă versiunile anterioare ale site-urilor, folosită de profesioniști în diferite scopuri. Calitatea materialelor de pe Archive.org este variabilă, dar e un gen de site care oferă surprize plăcute mai degrabă dacă-l răsfoiești decât dacă te-apuci să cauți prin el.



Google Cultural Institute. În jur de 350 de colecții de imagini, de la vestigii romane la artă contemporană din Brazilia. O modalitate de prezentare puțin greoaie, dar interesantă; poți să îți alcătuiești și propriile colecții din ceea ce te interesează, iar imaginile pot fi mărite foarte mult, pentru detalii.



Britishmuseum.org. Prin butonul de “explore” puteți ajunge la secțiunea site-ului care oferă un fel de expoziții sau trasee interactive pe diferite teme, de la istoria scrisului, la pelerinaje la Mecca.



NGA.gov. Un site asemănător, dar de peste ocean, al National Art Gallery din Washington. Conține în jur de 35 de mii de imagini, care pot fi nu numai studiate, ci și descărcate la rezoluție foarte bună.



Openculture.com. O parte dintre site-urile de mai sus le-am găsit – sau regăsit – chiar aici. Openculture antologhează și propune, de mai multe ori pe zi, diferite filme, cărți sau cursuri gratuite. Există și directoare tematice, de la conferințe lui Foucault, la cursuri de navigație autonomă pentru roboți zburători (sic).
Articol din ediția de joi, 24 aprilie, a săptămânalului Dilema veche.
Dragi prieteni,

Consider aceste site-uri de mare interes, chiar valoroase, de aceea vi le trimit si voua, fara sa va mai intreb daca le vreti.
Primul avantaj este accesul rapid la informatie corecta si serioasa in dom. culturii, stiintei, educatiei etc in suita de arhive antologii, si directoare tematice. In al doilea rand, cand avem timp, putem sa citim o carte sau sa vedem un film bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini