joi, 29 martie 2012

despre boala capuselor

Trimiteţi mai departe, la familie şi prieteni/cunoscuţi




Căpuşele

Actorul Şerban Ionescu este ţintuit la pat, după ce a contactat o boală gravă de la o căpuşă. Boala se numeşte Lyme sau borelioză.


Vezi toate pozele

Depistarea acestei boli nu a fost deloc uşoară, întrucât medicii erau convinşi că problema pacientului este provocată de reumatism, motiv pentru care a fost trimis să facă RMN de mai multe ori.

Boala Lyme sau borelioza este o infecţie cauzată de o bacterie, Borrelia burgdorferi, transmisă de căpuşă, Ixodes ricinus, un parazit al rozătoarelor mici, al cerbilor, câinilor şi, uneori, al omului. Însă, nu toate muşcăturile de căpuşă inoculează Borrelia, dar oricum este un risc de luat în seamă.

/

În România, deja sunt recunoscute anumite zone endemice (judeţe): Cluj, Arad , Sibiu , Neamţ, Botoşani. Acest lucru, însă, nu infirmă posibilitatea de a mai fi şi alte zone de risc în România.





Cum se manifestă Boala Lyme (sau borelioză)

Primele semne pot semăna cu cele ale multor boli neurologice, de la slăbiciune musculară şi oboseală până la problemele la vezică. De asemenea, boala poate apărea treptat sau se poate instala "în episoade", cu faze de remisie şi recidivă.

Nici mecanismul bolii nu este clar în totalitate, dar - în linii mari - este vorba de o adevărată dramă care are loc în interiorul organismului uman: sistemul imunitar (sau mai exact unele dintre celulele acestuia) declară război întregului organism.

Limfocitele T atacă, din greşeală, învelişul care acoperă nervii - alcătuit dintr-o substanţă numită mielină -, în cel mai pervers dintre moduri: devorând-o şi provocând leziuni în plăci.

Mielina este ca izolaţia cablurilor electrice: dacă este deteriorată, firele rămân descoperite, iar transmisia impulsurilor electrice de la creier la celelalte părţi ale corpului este îngreunată sau întreruptă cu totul. Boala echivalează cu un proces progresiv de paralizie.

Simptomele Bolii Lyme (sau borelioză)

Boala Lyme poate afecta pielea, încheieturile, sistemul nervos şi alte sisteme sau organe. Simptomele şi gravitatea lor pot varia de la o persoana la alta.

• Primul semn al infecţiei este, de obicei, o urticarie circulară, denumită eritem migrator, care apare în 1-2 săptămâni de la infectie, dar poate apărea şi la 30 de zile după muşcătura căpuşei.

• Împreună cu urticaria, persoana infectată poate avea simptome asemănătoare celor ale gripei, ca umflarea ganglionilor limfatici, oboseală, dureri de cap şi dureri musculare.

• Există, însă, şi cazuri când maladia prezintă aceleaşi simptome ca şi scleroza multiplă sau boala Alzheimer.

• Specifice bolii sunt petele roşii pe piele, care se deplasează de colo-colo, dar, uneori, e posibil ca ele să nu apară.

Atenţie! E bine de ştiut despre Boala Lyme (sau borelioză)

Dacă este depistată de timpuriu, boala se tratează cu antibiotice specifice (timp de 3-4 săptămâni); dacă este nediagnosticată sau neglijată, poate provoca daune grave la nivelul sistemului nevos şi al articulaţiilor.

Dacă rămâne netratată, simptomele bolii initiale pot dispărea şi de la sine, dar la unii oameni, infecţia se poate răspândi la alte părţi ale organismului. În acest stadiu al bolii Lyme, simptomele apar de obicei în câteva săptămâni după înţepătura căpuşei, chiar şi la persoanele care nu au avut urticaria iniţială. Persoana bolnavă se poate simţi foarte obosită şi foarte rău sau poate avea urticarie în mai multe zone, diferite de locul înţepăturii.

Boala Lyme poate afecta inima, ceea ce poate duce la bătăi neregulate ale inimii sau dureri de piept. Se poate răspândi la sistemul nervos, provocând paralizie facială (paralizia Bell ) sau furnicături şi amorţire ale braţelor şi picioarelor. Poate începe să provoace dureri de cap şi înţepenirea gâtului, care pot fi considerate simptome ale meningitei. Pot apărea umflarea şi durerile în încheieturile mai mari ale corpului.

Ultimul stadiu al bolii Lyme poate apărea dacă boala nu a fost detectată sau tratată corespunzator, din timp. Simptomele bolii Lyme, în ultimul stadiu, pot apărea după săptămâni sau ani de la înţepătură care a produs infecţia şi includ artrita, mai ales la genunchi, iar mai apoi la adulţi deteriorarea funcţiilor cognitive.

Alte observaţii despreBoala Lyme (sau borelioză):

Boala Lyme nu se transmite de la o persoană la alta. Riscul de a face boala Lyme depinde de expunerea fiecărei persoane la căpuşe. Copiii şi adulţii care petrec mult timp în aer liber, mai ales în zonele împădurite sau în apropierea acestora, au un risc mai mare de a contracta boala Lyme.

În cazuri rare, boala Lyme contractată în timpul sarcinii poate fi transmisă la fetus!

Animalele domestice, precum câinii şi pisicile, se pot infecta cu bacteria bolii Lyme şi pot transporta căpuşe infectate în zonele locuite de oameni. Dacă aveţi câine sau pisică, discutaţi cu veterinarul despre produsele şi măsurile de protecţie pe care le puteţi aplica pentru animalul dumneavoastră de companie!

Prevenţie legată de Boala Lyme (sau borelioză):

• Purtaţi pantofi sau ghete închise, cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Băgaţi-vă pantalonii în ghete pentru a împiedica urcarea pe picioare a căpuşelor.

• Purtaţi haine de culori deschise pentru a putea vedea uşor căpuşele.

• Dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strâns sau acoperit cu o şapcă sau un batic, pentru a vă proteja şi mai mult.

• Când sunteţi în aer liber, nu staţi pe pământ.

• Când sunteţi în aer liber. uitaţi-vă des la dumneavoastră şi la copil, ca să nu aveţi căpuşe.

• Spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe, faceţi baie şi şamponaţi părul copilului cu atenţie, pentru a elimina eventualele căpuşe pe care nu le-aţi văzut anterior.

• Insecticidele care conţin DEET (citiţi instrucţiunile ca să vedeţi dacă au N,N-dietil-meta-toluamidă) pot ajuta la distrugerea căpuşelor. Alegeţi un insecticid cu concentraţia de DEET între 10 si 30 %. În general, DEET nu trebuie aplicat mai des de o dată pe zi şi nu este recomandat bebeluşilor sub 2 luni. DEET poate fi folosit pe pielea expusă, precum şi pe haine, şosete şi pantofi, dar nu trebuie aplicat pe faţă, pe sub haine, sau pe mâinile copiilor mici.



Un câine care tocmai a devenit "gazda" unei căpuşe

Puteţi evita pătrunderea căpuşelor în casa dumneavoastră, menţinând gazonul şi pajiştile tunse şi tăiate, curăţând tufele, frunzele uscate şi iarba înaltă şi depozitând lemnele la distanţă de sol. În plus, puteţi folosi un spray profesional ce conţine insecticid în curte, în lunile mai şi septembrie, pentru a evita înmulţirea căpuşelor.

Căpuşele pot ciupi în orice zonă a corpului, dar preferă anumite zone, precum:

• Zona din spatele urechilor;

• Partea din spate a gâtului

• Zona de la subraţ

• Zona inghinală

• Zona din spatele genunchilor

Prevenirea Bolii Lyme (sau borelioză) la copii:

Dacă găsiţi o căpuşă pe copil, anunţaţi imediat medicul, care vă poate cere să păstraţi căpuşa după ce o luaţi de pe corpul copilului (o puteţi pune într-un borcan cu alcool, pentru a o ucide). Folosiţi penseta pentru a apuca strâns căpuşa de cap sau de gură, în apropierea pielii copilului. Trageţi ferm şi constant de căpuşă până se desprinde, apoi ştergeţi locul înţepăturii cu alcool.

În cazul în care copilul are o urticarie în formă de ţintă sau alte simptome care pot apărea în boala Lyme, cum ar fi umflarea ganglionilor limfatici de lângă locul înţepăturii de căpuşă, dureri în tot corpul, cefalee sau febra, mergeţi imediat la medic.

Sfaturi utile legate de Boala Lyme (sau borelioză):

- Controlaţi-vă corpul, din cap până în picioare, pentru prezenţa unor căpuşe mici, de diverse culori. Aveţi mare grijă la partea din spate a genunchilor şi la trunchi.

- Dacă aveţi o căpuşă într-un loc greu accesibil, cereţi ajutorul unui prieten sau unui membru al familiei să vă ajute.

- Luati o pensetă într-o mână şşi prindeţi căpuşa, aproape de suprafaţa pielii. Evitaţi să prindeţi corpul căpuşii cu degetele şi evitaţi să o trageţi. Este posibil ca anumite părţi ale căpuşei să rămână sub piele şi vă puteţi expune la anumite boli.

- Încet, dar ferm, trageţi căpuşa, încercând mai multe secunde până se desprinde în intregime. Ocazional, părţi din gura căpuşei se pot desprinde de corp. În acest caz, scoateţi şi părţile rămase.

- Scăpaţi de căpuşă, aruncând-o în foc ori strivind-o sau o puteţi arunca în toaletă. Nu o striviţi cu mâna sau cu piciorul, în cazul în care sunteţi desculţ.

- Curăţaţi rana cu apă şi săpun şi spălaţi-vă bine pe mâini.

- Este puţin probabil să luaţi căpuşe de la animalul vostru de companie, pentru ca ele sar pe om, când mergeţi sau când staţi în iarbă.

- Evitaţi să folosiţi benzină sau lac de unghii pentru a îndepărta căpuşa sau să o acoperiţi cu ulei, fie să tineţi un chibrit aprins deasupra ei. Deşi este posibil să aveţi succes cu aceste metode, ele nu sunt recomandate.

Căpuşa: Ce este, unde trăieşte, unde se găseşte

Căpuşele trăiesc, de obicei, în sol umbrit, umed şi adesea se prind de iarba înaltă, de tufişuri, arbuşti şi crengile joase ale copacilor. Pajiştile şi grădinile pot adăposti căpuşe, mai ales cele de la marginile pădurilor şi cele din preajma vechilor pereţi de stâncă (zone în care trăiesc căprioarele şi şoarecii, gazdele primare ale capuşei căprioarelor).

Căpuşele sunt mici şi pot fi greu de văzut cu ochiul liber. De exemplu, căpuşele tinere (sau nimfele) au dimensiunea unei seminţe de mac.

Pentru a preveni boala Lyme, evitaţi pe cât posibil contactul cu solul, frunzele şi vegetaţia, în special în lunile mai, iunie şi iulie, când căpuşele nu sunt înca mature şi sunt greu de observat.

Au devenit atât de iritante, încât nici măcar în parcurile din România nu scăpăm de enervantele insecte. Iar, odată cu venirea primăverii, problemele cu aceste creaturi tind să crească!

Revenind la cazul actorului Şerban Ionescu, în prezent acesta urmează un tratament cu antibiotice puternice, iar medicii i-au recomandat repaus total pentru cinci luni

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini