luni, 19 martie 2018

stiati?!

Sau, dacă le știați, vă veți bucura să vi le reamintiți


* Primul fotomodel din istorie a fost o româncă originară din Iaşi. Renee Perle a înnebunit milioane de bărbaţi şi a revoluţionat lumea modei. A murit în 1977 în zona din Sudul Franţei unde petrecuse doi ani de vacanţă cu fotograful care i-a adus celebritatea.   


* Prima femeie ministru din România, Florica Bagdasar, provenea dintr-o familie macedoromână. S-a născut în 1901 și a murit în 1978. A fost ministrul Sănătății  în perioada 1946–1948.

*Prima femeie autoare de roman din lume este Murasaki Shikibu ( 973 sau 978 – c. 1014 sau 1031). Ea este autoarea romanului medieval japonez Genji Monogatari scris în epoca Heian, în jurul anului 1000 d.H.

* Constantin Zamfirescu, fratele cunoscutului scriitor Duiliu Zamfirescu, a fost căsătorit cu Elisa Leonida, prima femeie inginer din Europa.

* Ecaterina cea Mare, Maria Tereza și Irodiada au avut
înclinaţii nimfomane. Maria Tereza a Austriei (1717-1780) a rămas în istorie, neoficial, drept împărăteasa Imperiului Romano-German. Ecaterina a II-a (Ecaterina cea Mare) (1729 - 1796) a fost o celebră ţarină a Imperiului Rus. S-a născut cu numele de Sophie Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst şi a devenit împărăteasă a Rusiei după asasinarea soţului ei, Petru al III-lea al Rusiei. La 67 de ani, înainte de a muri, Ecaterina ar fi avut 1 soţ, 14 amanţi tineri, dar şi o mulţime de relaţii pasagere. Irodiada a fost nepoata lui Irod cel Mare. După ce iniţial s-a căsătorit cu unchiul ei Irod Filip I (al patrulea fiu al lui Irod cel Mare, provenit din căsătoria cu a treia sa soţie, Mariamne a II-a), mai târziu l-a părăsit pe acesta pentru a se căsători cu un alt unchi de-al ei, Irod Antipa.  Din căsătoria cu Irod Filip a avut un copil, pe Salomeea, cea care a dansat în faţa lui Irod Antipa şi apoi a cerut capul sfântului Ioan Botezătorul la cererea mamei sale Irodiada, supărate că proorocul nu mai înceta în a le aduce în faţă.  

* Maria Dimitriu Villegas a fost prima româncă diplomat de carieră şi a văzut întreaga lume. Născută în 1922, Maria Dimitriu Villegas s-a născut într-o veche familie de boieri. Tatăl său a fost generalul de Adrian Dimitriu Șoimu, comandantul Regimentului 4 Cavalerie din Armată Regală. Mama sa, Matilda Pribegeanu, era moştenitoarea directă a boierului Constantin Pribegeanu (ramura logofat Gheorghe Gimbasanu), unul dintre cei mai bogaţi oameni din Bărăgan.  

*Compozitorul francez Claude Debussy a pus pe muzică forța mării în lucrarea ”La Mer”. De altfel, faimosul muzician este cunoscut pentru că a creat tablouri ale naturii în culori sonore. Debussy s-a născut la 22 august 1862 la Saint-Germain-en-Laye și a murit la 25 martie 1918 la Paris.

*Plăcile de faianță ca decor pe pereții interiori și exteriori sunt folosite din secolul IX. Plăcile pictate, smălțuite ulterior, au fost răspândite în tot Imperiul Otoman.

*Plopul balsam vestic crește în America de Nord. Primăvara, pe măsură ce i se deschid bobocii și frunzele, emite un parfum delicios balsamic.

* Turcoaza este un fosfat care combină cuprul cu aluminiul. Cuprul îi conferă culoarea verzuie, dar poate varia de la verde până la gri gălbui. Dar cea albastră azurie e cea mai apreciată. Când e brăzdată de nervuri fine de impurități e o garanție că e naturală.
Poate fi imitată cu falsuri precum crisocolul. Este una din cele mai vechi pietre prețioase cunoscute. Egiptenii au înființat cea mai veche mină din lume în peninsula Sinai în urmă cu 6.000 de ani. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini