miercuri, 27 martie 2019

biju


Istoria Casei Sotheby’s şi a “Noble Jewels” datează de peste 10 ani. În noiembrie anul acesta este rândul bijuteriilor Casei Bourbon- Parma.
Au fost multe vânzări de bijuterii de provenienţă nobiliară gestionate de casa de licitaţii. Prima astfel de licitaţie a avut loc la Geneva în 2007, când au fost oferite peste 1.500 de piese, evaluate la 255 de milioane de dolari.
În 2017, a fost a 30-a aniversare a unei licitaţii legendare, cea a bijuteriilor Ducesei de Windsor. A fost una dintre licitaţiile iconice ale tuturor timpurilor. Povestea de dragoste dintre Wallis Simpson –americanca divorţată – şi Edward VIII – regele care a renunţat la tron pentru ea – a rămas în imaginarul colectiv drept una dintre cele mai romantice. Licitaţia a avut loc în 2 aprilie 1987 la Geneva şi a cuprins cele mai frumoase piese semnate Cartier, Van Cleef & Arpels şi Harry Winston. S-a atins cifra-record de 50,3 milioane, de şapte ori rezultatul estimat. Profitul a revenit Institutului Pasteur din Paris pentru cercetări împotriva cancerului şi a SIDA.
În toi aceşti ani, multe alte bijuterii de provenineţă regală sau nobiliară au fost vândute în sălile Casei Sotheby’s. Particularitatea bijuteriilor regale, dincolo de frumuseţea şi preţiozitatea lor, este capacitatea de a spune poveşti.
Şi cea pe care o vor povesti bijuteriile din licitaţia din 12 noiembrie de la Geneva este cu adevărat palpitantă. Ea narează aventurile europene ale domniei lui Ludovic al XVI-lea până la căderea Imperiului Austro-Ungar.
Intitulată Bijuterii regale ale familiei Bourbon-Parma, va fi una dintre cele mai importante colecţii regale propuse la licitaţie.
Descinzând din Ludovic al XIV-lea al Franţei şi Papa Paul al III-lea, familia Bourbon-Parma este legată prin strânse relaţii familiale de cele mai importante familii din Europa – de la Burboni la Habsurgi. Membrii acestor dinastii sunt regi din Franţa şi Spania, împăraţi ai Austriei şi Duci de Parma. Această descendenţă excepţională este dovedită de bogăţia şi provenienţa pieselor din colecţia care n-a fost expusă public de 200 de ani şi, în special, de un incredibil grup de bijuterii care a aparţinut Mariei Antoneta, regina Franţei.
Daniela Mascetti, vicepreşerinte al Sotheby’s Jewellery Europe şi Specialist Senior Internaţional afirmă: “Este una dinte cele mai importante colecţii de bijuterii regale care au apărut pe piaţă şi toate bijuteriile oferite sunt impregnate de istorie. Neexpusă public, această extraordinară colecţie oferă o viziune convingătoare, lungă de peste 100 de ani, asupra vieţii proprietarilor ei. Ceea ce impresionează în special este frumuseţea intrinsecă a pieselor: gemele preţioase cu care sunt ornamentate cu o măiestrie excepţională au efecte extraordinare”.
 
Dragostea Mariei Antoneta pentru perle şi diamante este bine cunoscută. Maiestuosul ansamblu de bijuterii ce va fi oferit anul acesta la Geneva are o poveste extraordinară. În martie 1791, Regele Ludovic al XVI-lea, Maria Antoneta şi fii lor încep să-şi pregătească fuga din Franţa. Din scrierile doamnei de companie a Mariei Antoneta, Madame Campan, regina a petrecut o seară înteagă la Palatul Tuilleries, înfăşurând în bumbac toate diamantele, rubinele şi perlele sale înainte de a le aşeza într-o cutie de lemn. În zilele următoare, bijuteriile au fost trimise la Bruxelles unde domnea sora reginei, arhiducesa Maria-Cristina şi se afla reşedinţa contelui Mercy Argentau. Acesta, fost ambasador austriac la Paris, era unul dintre puţinii oameni care au rămas credincioşi reginei. El a luat în grijă bijuteriile şi le-a trimis la Viena unde au intrat în custodia împăratului austriac, nepot al Mariei Antoaneta.
Licitaţia va oferi peste 100 de piese. Printre ele, străluceşte un pandantiv cu diamante care susţin o perlă naturală de dimensiuni excepţionale (26 mm x18mm), evaluat la 1-2 milioane de dolari. Mărturie a splendorii Curţii Franţei stă şi o pereche de perle naturale în formă de lacrimă, evaluată la 30.000-50.000 de dolari şi un colan cu 119 perle naturale (200.000- 300.000 de dolari).
Colecţia cuprinde şi o serie de bijuterii de diferite provenienţe care arată felul în care somptuoasele pietre ale colecţiei au fost montate, de-a lungul secolului, potrivit unor modele variate, după gustul fiecărei generaţii.
Realizată de Louise de France (1819-1864), nepoată a regelui Carol al X-lea al Franţei şi mamă a lui Roberto I, Duce de Parma, o parură compusă din 95 de diamante (300.000-500.000 de dolari) cuprinde 5 diamante solitaire ce au aparţinut fiicei Mariei Antoaneta, un mare număr de pietre care decorau spada Ducelui de Berry, fiul lui Carol al X-lea şi tatăl Louisei (asasinat de un bonapartist în 1820) şi un mare diamant în formă de pară provenind din colecţia arhiducesei Isabella de Austria, principesă de Croÿ (1856-1931).
Bijuteriile oferite în noiembrie dovedesc şi legăturile familiei Bourbon –Parma cu Casa de Habsburg, una dintre cele mai influente din Europa, care a domnit asupra Imperiului Austro-Ungar până în 1918. Habsburgii ocupau şi tronul Sfântului Imperiu German, dând împăraţi şi regi ale căror domenii incldeau teritorii din Germania, Anglia, Spania, Olanda şi Italia.
Piesa–far a acestui grup este o Tiară de diamante, dăruită de împăratul Franz Josef (1830-1916) – unul dintre monarhii cu cea mai lungă domnie din Europa – nepoatei sale, arhiducesa Maria Anna de Austria (1882-1940) cu prilejul căsătoriei sale din 1902 cu Elia de Bourbon, Duce de Parma (1880-1959). Această fastuoasă diademă a fost creată de Köchert, prestigioasa casă vieneză fondată în 1814, care a fost în serviciul casei imperiale a Austriei timp de peste patru generaţii (80.000-120.000 de dolari).
Se făleşte cu aceeaşi prestigioasă provenienţă o magnifică spilla a fiocco (broşă) din diamante, ornată cu un rubin birman de 6,89 de carate (200.000-300.000 de dolari) şi un inel cu un remarcabil diamant fancy roz-portocaliu de 2,44 de carate (120.000-180.000 de dolari). Ambele bijuterii i-au fost dăruite arhiducesei Maria Anna de Austria de către tatăl său pentru a sărbători naşterea celor doi fii ai săi.  Un dar al mamei sale, cu ocazia căsătoriei a fost o broşă cu diamante şi un safir Ceylon de 30,70 de carate (150.000-250.000 de dolari).
Cea mai mare parte a bijuteriilor din Colecţia Bourbon-Parma a fost dăruită lui Roberto I (1848-1907), ultimul Duce de Parma şi Piacenza, de către mama sa, Louise de France, nepoata regelui Carol al X-lea, şi strănepot al Mariei Antoaneta. Roberto I a primit bijuterii magnifice şi de la bunica paternă, Maria-Teresa de Savoia, Ducesă de Parma (1803-1879), printre care o pereche de cercei “en girandole” din diamante (150.000-250.000 de dolari). Marea broşă cu pandantiv din diamant (25.000-35.000 de dolari) a fost primită de pricipesa Maria Pia di Borbone-Due Sicilie (1849-1882), cu prilejul căsătoriei sale cu Roberto I, de la nepotul soţului ei, Carlo II de Parma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini