miercuri, 27 martie 2019

fascinatia albului

Alberobello este o mică localitate din regiunea Puglia, aflată în sudul Italiei, mai exact în ”tocul” Cizmei. 
Orășelul este aflat în patrimoniul UNESCO, fiind foarte cunoscut datorită caselor sale cu acoperișuri țuguiate, denumite trulli. Aceste construcții, realizate încă din secolul 16, sunt făcute din piatră de calcar și au ziduri foarte groase, făcute fără mortar, care păstrează temperatura constantă în interior. 
De regulă, casele au o încăpere centrală, pătrată, și alte câteva dependințe. Sunt vopsite în alb și, de regulă, acoperișurile conice sunt decorate cu desene care au semnificații religioase sau care țin de superstiții locale. Foarte des este întâlnită spirala, ca simbol al priceperii celui care a ridicat casa dar și al bunăstării proprietarilor.

Povestea acestor case bizare are legătură cu încercarea locuitorilor de a evita taxele locale și a păcăli autoritățile. În secolul 16, contele Acquaviva și-a adus aici muncitorii care tăiau pădurile și îi cultivau pământurile, le-a construit aceste tipuri de case care puteau fi lesne dărâmate dar nu a dat locului statutul de localitate.
Prin urmare, până în anul 1797, Alberobello nu a fost numit ”oraș” deoarece casele trulli nu erau considerate adevărate locuințe ci mai degrabă un soi de ”corturi”.
În secolul 20, ele au devenit o adevărată atracție turistică a zonei, Alberobello fiind astăzi unul dintre principalele puncte de atracție ale regiunii Puglia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ROBI






ADOPTA PISOANCE!

Adopta o pisica

ADOPTII PISICUTE

Adopta o pisicuta

ADOPTA, MERITA 1 SANSA!

Adoptii caini

ADOPTA 1 CATEL

Adopta un catelus

ADOPTA 1 CUT!

a title="Adoptii caini" href="http://www.adoptiicaini.ro/">Adoptii caini